Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Νευρολογία Η μικρανία Έχετε συχνά ημικρανίες; Τι μπορείτε να κάνετε;

Νευρολογία Η μικρανία Έχετε συχνά ημικρανίες; Τι μπορείτε να κάνετε;

Αν έστω και μια φορά στη ζωή σου έχεις βιώσει ημικρανία, γνωρίζεις την αίσθηση: ένα τρυπάνι επιχειρεί να ανοίξει τρύπα στο κεφάλι σου, δημιουργώντας συνεχή πόνο, πίεση σε όλο το κρανίο και απόγνωση. Οι ημικρανίες μπορούν να καταστρέψουν τη μέρα σου, να σε βγάλουν νοκ άουτ στη δουλειά και να σε καταστήσουν ευερέθιστο ακόμη και όταν προσπαθείς να ξαπλώσεις.

Οι ειδικοί γιατροί -νευρολόγοι- αναφέρουν ότι οι ημικρανίες είναι συχνότερες στους άντρες μεταξύ 20 και 40 και σε ποσοστό 30-40%. Και το μέγα πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, οι οποίοι έχουν να κάνουν με μετριασμό της συχνότητας και  της έντασης.

Τι προκαλεί τις ημικρανίες;

Μια ημικρανία μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως ισχυρός παλλόμενος πονοκέφαλος που συνήθως ξεκινάει από τη μία πλευρά του κεφαλιού και επεκτείνεται σταδιακά σε όλο το κρανίο, με διάρκεια που κυμαίνεται από 4 ώρες φτάνοντας έως και τις 3 ημέρες. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας ή και σε περιβάλλον με έντονο φως και ήχο.

Οι επιστημονικές έρευνες μιλούν για μια γενετική κατάσταση, η οποία δεν αφήνει ανεπηρέαστους ακόμη και όσους διάγουν μια ήρεμη και υγιεινή ζωή.

Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών σε κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, ετοιμάσουν να αναπτύξεις κι εσύ το ίδιο πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή σου. Αλλά εκτός από τη γενετική, οι ημικρανίες προκαλούνται συχνά από τις ίδιες τις συνήθειές σου: Κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, ανεπαρκής ύπνος, διαρκές στρες και μεγάλες περίοδοι αποχής από το σεξ, μπορούν να πυροδοτήσουν ημικρανίες, τονίζουν οι ειδικοί.

Έτσι θα αντιμετωπίσεις τις ημικρανίες

Παρακάτω, ακολουθούν οι πιο αποτελεσματικές πρακτικές που συστήνουν γιατροί και θεραπευτές, με σκοπό να περιορίσουν τα συμπτώματα και να οδηγήσουν σε πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής:

 1. Πάρε καθημερινά ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β2 ή μαγνησίου.

Μια έρευνα του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Headache, διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν 600mg μαγνησίου ή 400 mg ριβοφλαβίνης μείωσαν τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας σε δυο φορές το μήνα και με αρκετά λιγότερη ένταση.

2. Διαχειρίσου το άγχος.

Το μόνιμο στρες απελευθερώνει πολλές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο (κυριότερες είναι η επινεφρίνη και η κορτιζόλη) που μπορούν είτε να προκαλέσουν είτε να επιδεινώσουν την ημικρανία. Διαλογισμός, γιόγκα, σωματική άσκηση βοηθούν πολύ.

3. Δοκίμασε κάποια ειδικά φάρμακα.

Αυτά χωρίζονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: αποτρεπτικά και προληπτικά. Ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αποτρεπτικά φάρμακα περιέχουν τριπτάνες, οι οποίες μιμούνται τη δράση της σεροτονίνης (της λεγόμενης και ορμόνης της ευτυχίας).

Για την πρόληψη της ημικρανίας, ο νευρολόγος θα σου συστήσει βήτα-αναστολείς, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

4. Κάνε συχνότερα σεξ.

Σοβαρά. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι το 60% των ανθρώπων που είχαν συχνότερες σεξουαλικές επαφές ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην ημικρανία τους και μειωμένο πόνο.

5. Σταμάτα να τρως επεξεργασμένες τροφές.

Το γλουταμινικό μονονάτριο, το κυριότερο προσθετικό σε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα, ειδικά σε τσιπς, τεχνητά γλυκαντικά, σούπες σε σκόνη και έτοιμα κινέζικα παρασκευάσματα, έχει αποδειχθεί ότι πυροδοτεί ημικρανίες.

6. Απόφυγε κάποιες κατηγορίες αλκοολούχων.

Τα ποτά που έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση, όπως μπύρα, κρασί και ουίσκι έχουν περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε ημικρανίες, αντίθετα με τα αποσταγμένα ποτά, όπως βότκα, τζιν και τσίπουρο.

7. Δοκίμασε το Botox.

Δεν είναι μόνο για να εξαλείφει τις ρυτίδες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει από το 2010 τη χρήση του Botox ενάντια στις ημικρανίες, εξετάζοντας διεξοδικά εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών. Εγχέοντας την εν λόγω τοξίνη (βοτουλινική) σε νευρικές απολήξεις, μπλοκάρονται όλες οι χημικές ουσίες που στέλνουν σημάδια πόνου στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: εκείνοι που έλαβαν μόνο δύο θεραπείες Botox ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων κατά 50%.

esquire.com.gr

About Μαρία Νικολοπούλου