Η συνταγή για τα περίφημα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη που έγιναν σημείο αναφοράς της ταραγμένης περιόδου του 1989 κι έφτασαν μέχρι το βήμα της Βουλής, δημοσιεύτηκε και στο βιβλίο της Συνταγές με Ιστορία (εκδ. Λιβάνη), στο οποίο περιεχονται όλα τα μυστικά της διάσημης κουζίνας της.
Υλικά
- 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (1/2 κιλό μοσχαρίσιο και 1/2 κιλό χοιρινό)
- 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ζωμό από χωριάτικο κοτόπουλο
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού (250 ml) ελαιόλαδο
- 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι
- Αλάτι, πιπέρι
- 500 γραμμάρια φρέσκα αμπελόφυλλα
- 50 γραμμάρια βούτυρο ή στάκα
Για το αυγολέμονο:
- 3 κρόκους αυγών
- 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 3 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ
- 3 φλιτζάνια του τσαγιού (750 ml) ζουμί από τα ντολμαδάκια
- 1 κύβο κότας
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο και τον ζωμό, σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε. Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε μακρόστενα ντολμαδάκια.
Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα προσεκτικά, χωρίς κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε τον ζωμό του χωριάτικου κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.
Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη στάκα και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο για όση ώρα βράζουν.
Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους κρόκους και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε το ζουμί από τα ντολμαδάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά.
Κατόπιν τον κύβο κότας, το κορν-φλάουρ. Περιμένουμε να πήξει και στο τέλος ρίχνουμε το εβαπορέ και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το αυγολέμονο και σερβίρουμε.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια και με στάκα μαζί με το αυγολέμονο.
Δείτε επίσης :
Παπαρδέλες με φιλέτο λαβράκι, Υυπέροχησυνταγή