Εύκολη και λαχταριστή, αυτή είναι η καρμπονάρα που μπορείτε να σερβίρετε σε ένα ρομαντικό δείπνο με τον καλό σας, στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, μέχρι και σε επίσημα δείπνα, και να μείνουν όλοι ενθουσιασμένοι.
Μια διαφορετική καρμπονάρα
Υλικά
Για την ζύμη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 γρ
Βούτυρο 150 γρ
Αλάτι μια πρέζα
Νερό όσο χρειαστεί
Για την γέμιση
Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
Βούτυρο 1 κουταλιά της σούπας
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 κουταλιές της σούπας
Γάλα 750 ml
Αλάτι – πιπέρι
Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλιά γλυκού
Αυγό 1
Μανιτάρια πλευρώτους 500 γρ
Μπέικον 10-12 φέτες
Κασσέρι Μυτιλήνης 200 γρ τριμμένο
Κεφαλογραβιέρα 200 γρ τριμμένη
Οδηγίες
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο κομματάκια , το αλάτι και νερό όσο χρειαστεί , ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Μετά την βγάζουμε από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη τόσο όσο να έχουμε χοντρό φύλλο το οποίο το στρώνουμε σε φόρμα τάρτας καλά και τρυπάμε ελαφρώς τον πάτο της με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία. Βάζουμε λαδόκολλα από πάνω της κομμένη στο μέγεθος της τάρτας και για βάρος πάνω στην λαδόκολλα βάζουμε λίγα όσπρια ώστε να μην φουσκώσει. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρότερα κομμάτια και ψιλοκόβουμε το μπέικον. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε το μπέικον να σοταριστεί και αυτό. Μόλις είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ , βάζοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο , το βούτυρο και αφήνουμε να ζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε το αλάτι – πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, μόλις αρχίσει να πήζει το αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Αδειάζουμε τα μανιτάρια και το μπέικον μέσα , ενώ προσθέτουμε και τα τυριά κρατώντας λίγο από το καθένα στην άκρη.
Αφαιρούμε την λαδόκολλα από την τάρτα μας και αδειάζουμε μέσα της την γέμιση απλώνοντας από πάνω τα τυριά που κρατήσαμε στην άκρη. Την ξαναψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και αφού την βγάλουμε από τον φούρνο την αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να δέσει. Σερβίρεται ζεστή.
πηγή:chefoulis.gr
Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/gefstiki-tarta-karmponara