Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δύο νεκροί στην Εύβοια από τις πλημμύρες – Δεκάδες απεγκλωβισμοί με Super Puma και λέμβους

Δύο νεκροί στην Εύβοια από τις πλημμύρες – Δεκάδες απεγκλωβισμοί με Super Puma και λέμβους

Δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, απόρροια των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Εύβοια.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι μια 85χρονη γυναίκα η οποία διέμενε σε ισόγεια κατοικία στα Πολιτικά Χαλκίδας, πνίγηκε καθώς δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το σπίτι της.

Λίγο αργότερα, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι με βάση την ενημέρωσή του από την πυροσβεστική, βρέθηκε και δεύτερος νεκρός. Πρόκειται για άνδρα, επίσης, 85 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε πνιγμένος μέσα στην οικία του στα Πολιτικά.

Η συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επίσης τα Ψαχνά και ο Βασιλικός, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Πυροσβεστική ώστε να μην χαθούν άλλες ζωές.

katastrofpsax1

Συνολικά επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 26 οχήματα, ενώ απεγκλωβισμοί γίνονται με ένα Super Puma και λέμβους.

katastrof4

Προβλήματα αντιμετωπίζει όλη η Εύβοια. Είναι ενδεικτικό ότι υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από τις γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού, ενώ υπερχειλίσεις και πλημμύρες σημειώθηκαν και στα Ψαχνά.

Χωρίς ρεύμα είναι περιοχές των δήμων Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων.

Μέχρι και το ένα μέτρο σε ύψος φτάνει το νερό

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τεράστια μάχη όλη τη νύχτα από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία στα Πολιτικά της Εύβοιας και ιδιαίτερα στην παραλία των Πολιτικών, όπου «χτύπησε» η «Θάλεια», για να απεγκλωβίσει δεκάδες ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν είτε σε σπίτια, είτε σε αυτοκίνητα, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα χρειάστηκαν αρκετές επεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Ψαχνά μέχρι και την Λίμνη της Εύβοιας για να σβήσουν φωτιές που είχαν ξεκινήσει από κεραυνούς.

Στα Πολιτικά έχουν δημιουργηθεί «ποτάμια» που ξεπερνούν και το 1m σε ύψος που κατευθύνονται προς την παραλία. Ακόμη και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής αδυνατούν να περάσουν σε διάφορα σημεία με συνέπεια οι εκκλήσεις από τους πολίτες που γίνονται για απεγκλωβισμό είτε από Ι.Χ. είτε από κατοικημένες περιοχές είτε από ένα camping της περιοχής να μην μπορούν να τους προσεγγίσουν.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη και τα οποία έχουν κυκλώσει όγκοι νερού που κινούνται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες τα φαινόμενα εντείνονται όλο και περισσότερο, τα ρέματα φέρνουν όλο και περισσότερο νερό ενώ η κακοκαιρία με βροχή και άνεμο συνεχίζεται έντονα.

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα άρχισαν οι πρώτες κλήσεις για εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα, κυρίως στην παραλιακή περιοχή των Πολιτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα των επιχειρήσεων απεγκλωβίστηκαν περισσότερα από 25 άτομα ανάμεσα τους και 11μελής οικογένεια όπως επίσης και παιδιά που βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι, ενώ κινητοποιήθηκαν και χωματουργικά μηχανήματα να βοηθήσουν δύσκολες περιπτώσεις.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή και προσπαθούν να αποκαταστήσουν προσβάσεις, όμως ο όγκος του νερού είναι τεράστιος με συνέπεια οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να μηδενίζονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και των παραθεριστών στη συγκεκριμένη περιοχή κυριολεκτικά διανυκτέρευσαν στο δρόμο, ενώ δεν έχει κοπάσει η κακοκαιρία και η «Θάλεια» απειλεί ακόμη την περιοχή.

Ανετράπη περιπολικό

Περιπολικό της αστυνομίας που είχε σπεύσει να βοηθήσει κατοίκους των Πολιτικών μεταφέροντάς τους στα Ψαχνά, ανετράπη και οι επιβαίνοντες πέρασαν στιγμές μεγάλης αγωνίας. Ο χείμαρρος δεν επέτρεπε στα υπόλοιπα οχήματα να πλησιάσουν για να βοηθήσουν και χρειάστηκε να φτάσει γερανός στο σημείο για να τραβήξει το όχημα και να απεγκλωβιστούν τα άτομα που είχαν παγιδευτεί. Ευτυχώς, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Πηγή βίντεο: eviathema.gr

About Μαρία Νικολοπούλου