Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ημερολόγιο… κήπου! Οι κηπουρικές εργασίες του Μαρτίου

webkorinthosκηπος

Ο Μάρτιος είναι η χαρά του κηπουρού. Γιατί η άνοιξη κι όσα αυτή φέρνει δημιουργούν νέο κέφι και διάθεση για πιο εντατική ενασχόληση με τον κήπο μας ενόψει μάλιστα των επόμενων πιο ζεστών μηνών που ακολουθούν. Γι’ αυτό άλλωστε και το Μάρτιο, γίνεται το βασικότερο κομμάτι της προετοιμασίας για την επόμενη περίοδο έως και το φθινόπωρο – διάστημα κατά το οποίο τα λουλούδια, τα δέντρα και τα υπόλοιπα φυτά θα βρίσκονται στο φόρτε τους.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις σημαντικότερες κηπουρικές δουλειές του πρώτου αυτού μήνα της άνοιξης:

Σχετική εικόνα► Βεράντα – μπαλκόνι.

Έφτασε η ώρα να μεταφέρουμε και πάλι τις γλάστρες μας σε πιο «ανοιχτά» σημεία καθώς ο κίνδυνος από τον αέρα και το ψύχος είναι πια σημαντικά περιορισμένος. Παράλληλα, ξεκινάμε και τα πρώτα πιο τακτικά ποτίσματά τους.

Επίσης, είναι η κατάλληλη εποχή για μεταφυτεύσεις φυτών από γλάστρα σε άλλη γλάστρα. Προσοχή όμως: εάν κάποιο λουλούδι είναι ανθισμένο περιμένουμε το τέλος της ανθοφορίας του για να προβούμε στη μεταφύτευση.

► Λίπανση.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίπασμα στα φυτά μας, στην αρχή πιο «δειλά», σε μικρές ποσότητες δηλαδή, φθάνοντας την κανονική δοσολογία προς τα τέλη της άνοιξης.

► Τι φυτεύουμε.Σχετική εικόνα

Το Μάρτιο φυτεύουμε πατάτες, σπανάκι, σέλινο, καρότο, μπρόκολο, αλλά και βότανα όπως φασκόμηλο, ρίγανη, μέντα, δεντρολίβανο. Επίσης, μπορούμε να φυτέψουμε και ντοματιές για πρόωρη συγκομιδή.

Τέλoς, ο Μάρτιος είναι η κατάλληλη περίοδος για τη σπορά των ετήσιων φυτών καλοκαιρινής ανθοφορίας.

► ΚλάδεμαΑποτέλεσμα εικόνας για αρθρα για τον κηπο το μαρτιο

Οι τριανταφυλλιές στο στόχαστρο! Κόβουμε ξερά και κατεστραμμένα κλαδάκια και δίνουμε στις τριανταφυλλιές μας το σχήμα που θέλουμε. Πολύ σύντομα θα μας αποζημιώσουν με τα υπέροχα λουλούδια τους.

Επίσης, μπορούμε να κλαδέψουμε κι άλλα ανθοφόρα φυτά όπως τις βοκαμβίλιες ή τα γιασεμί. Τέλος, ελέγχουμε τα αγαπημένα μας γεράνια κι αφαιρούμε προσεκτικά τα μαραμένα κλαδάκια και τα ξερά φύλλα.

Προσοχή μόνο στο κλαδευτήρι που θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας, σωστά συντηρημένο και οι κινήσεις μας να είναι προσεκτικές ώστε να μην πληγώσουμε τον κορμό των φυτών μας.

► Πότισμα.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που αρχίζουμε ένα κάπως τακτικότερο πότισμα – χωρίς υπερβολές ωστόσο. Ο καιρός δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ζεστός.

Σχετική εικόνα

► Αντιμετώπιση ασθενειών.

Κάνουμε έναν προσεκτικό έλεγχο για να εντοπίσουμε πιθανή εμφάνιση ζιζανίων ή ασθενειών. Εάν δεν τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα θα τις βρούμε μπροστά μας σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα τους επόμενους μήνες.

► Συντηρούμε τα ξύλινα έπιπλα κήπου.Σχετική εικόνα

Τέλος, ο Μάρτιος είναι ο ιδανικός μήνας για τη συντήρηση των ξύλινων επίπλων για τον κήπο και την βεράντα μας καθώς τους επόμενους μήνες όπου οι θερμοκρασίες θ’ ανέβουν αισθητά θα πρέπει να είναι έτοιμα προς χρήση.

Έτσι, τρίβουμε μ’ ένα λεπτό γυαλόχαρτο την επιφάνεια των επίπλων με στόχο να τη λειάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και κατόπιν την περνάμε δύο χέρια με το ειδικό λάδι συντήρησης που μπορούμε να προμηθευτούμε από τα καταστήματα χρωμάτων.

www.praktikesidees.gr

ΑΝΘΟΚΗΠΙΟ – ΑΣΛΑΝΗΣ Θ. & Κ. Ο.Ε.

 

About Μαρία Νικολοπούλου