Μπριάμ φούρνου, ένα πεντανόστιμο, άκρως καλοκαιρινό και υγιεινό φαγητό η πρόταση του ewoman για σήμερα! Ένα φαγητό γεμάτο αρώματα της φύσης, που αν είστε τυχεροί και το φτιάξετε με αγνά λαχανικά από τον κήπο σας η νοστιμιά του είναι ασύγκριτη!
Ανακατώνουμε ότι λαχανικά έχει ο μπαξές, τουρλού τουρλού, -έλεγε η γιαγιά μου- το ψήνουμε και μετά γλείφουμε και τα δάχτυλά μας!
Υλικά:
Οπωροπωλεία – Υχθυοπωλεία
3 μελιτζάνες
3 κολοκύθια
2 πράσινες πιπεριές
4 μεγάλες πατάτες
4 άλλες ώριμες και σφιχτές ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
2 ξερά κρεμμύδια
1 καρότο
1 κ.σ. δυόσμος
2 κ.σ. μαϊντανός
1 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. άνηθος
μια χούφτα μπάμιες προαιρετικά (μια πολύ ωραία γευστική πινελιά)
1 φλ. ελαιόλαδο φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά.
Έπειτα κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις τις πατάτες σε κομμάτια (σαν μεγάλες μπουκιές), τις πιπεριές και τα καρότα σε ροδέλες.
Προσθέτουμε και τις μπάμιες. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί ή καλύτερα σε γάστρα με καπάκι.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε στο φαγητό.
Γιαχνίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τις 2 ντομάτες λιωμένες στο μπλέντερ και 1 φλ. νερό. Αφού πάρει μια βράση, περιχύνουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Κόβουμε τις άλλες 2 ντομάτες σε ροδέλες και τις απλώνουμε πάνω στο φαγητό.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 ο C για 40΄-45΄ και μετά το ξεσκεπάζουμε. Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και καλή σας όρεξη!