Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Θράψαλα κρασάτα του Κορινθιακού !!!… απλά υπέροχα !!!

Θράψαλα  κρασάτα του Κορινθιακού  !!!… απλά υπέροχα !!!

Θράψαλα κρασάτα   και αν είναι  από τον Κοριβνθιακό κόλπο είναι διπλή η επιτυχία τους… εξαιρετικό φαγητό . !!!

Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί του Κορινθιακού κόλπου είναι καλύτερα , να σημειώσουμε πως δεν έχει να κάνει με τοπικό σωβινισμό , αλλά αντιθέτως με αληθινό γεγονός που έχει λογική εξήγηση και έχει να κάνει με το φυτό “ΠΟΣΕΙΔΩΝΊΑ ” που υπάρχει στην θάλασσα του.

Δείτε τι είναι τα λιβάδια της “Ποσειδωνίας:

Η Ποσειδωνία, η ωκεάνιος (Posidonia oceanica) είναι ένα ενδημικό είδος θαλάσσιου φυτού της Μεσογείου, που συχνά λανθασμένα αποκαλείται φύκος. Η Ποσειδωνία, σε αντίθεση με τα φύκη (κατώτερα φυτά της θάλασσας), έχει ρίζες, φύλλα, άνθη και καρπούς, όπως ακριβώς και τα φυτά της ξηράς. Στην πραγματικότητα, οι πρόγονοί της επέστρεψαν στη θάλασσα πριν από περίπου 120-100 εκατ. χρόνια.

Φυτρώνει στον πυθμένα της θάλασσας, σχηματίζοντας εκτεταμένα, πυκνά υποθαλάσσια λιβάδια (κάτι ανάλογο με τα χορτολίβαδα της χέρσου) γύρω από τις ακτές της Μεσογείου σε βάθη 3 έως 45 μέτρων, μέχρι εκεί που φτάνει το ηλιακό φως.

Αποτελεί είδος «κλειδί», καθώς η συμβολή του στην λειτουργία των παράκτιων οικοσυστημάτων, ανεξάρτητα από την επιφάνεια που καλύπτει, είναι καθοριστική. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας αποτελούν φυσικό φράγμα για την ακτογραμμή, καθώς με το βαθύ ριζικό σύστημα και το πυκνό φύλλωμά τους απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων και προστατεύουν τις ακτές από την διάβρωση, μειώνουν τη θολερότητα του νερού λόγω της παγίδευσης του ιζήματος και της συγκράτησης των αιωρούμενων σωματιδίων, ανακυκλώνουν τις θρεπτικές ουσίες, διακρίνονται από υψηλή πρωτογενή παραγωγή και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα προσφέροντας τροφή, καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής σε μεγάλο αριθμό ειδών. Για όλους τους παραπάνω λόγους προστατεύονται κατά προτεραιότητα από διεθνείς συμβάσεις, Ευρωπαϊκές Οδηγίες και από την εθνική νομοθεσία.

fikia.jpg
Η Ποσειδωνία, η ωκεάνιος (Posidonia oceanica) είναι ένα ενδημικό είδος θαλάσσιου φυτού της Μεσογείου / Πηγή: ΟΦΥΠΕΚΑ (Δημήτρης Πουρσανίδης)

 

ΥΛΙΚΑ της συνταγής: 

1 κιλό θράψαλα

2 μ κρεμμύδια

2 σκ σκόρδο

4 πατάτες

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

1 κρασοπότηρο λαδί

Χυμό από δυο λεμόνια

1κοφτη κουτ της σούπας κον φλαουρ

Αλάτι,πιπέρι 3 μπαχάρια και 2 δαφνόφυλλα

Φρέσκια ρίγανη.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε πρώτα στην κατσαρόλα τα θράψαλα να απορροφήσουν τα υγρά τους,μολις στεγνώσουν ρίχνουμε το λαδί και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το καρότο σε φέτες τις πατάτες, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι τα δαφνόφυλλα .Μόλις πάρουν λίγο χρώμα ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί… Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό και σκεπάζουμε…Βράζουμε μέχρι να γίνει το φαγητό.. σε χύτρα 25 λεπτά, σε κατσαρόλα 45 δεν θέλουμε πολλά υγρά μέσα στην κατσαρόλα μας…Μόλις είναι έτοιμο περνούμε τον χυμό από 1,1/2 με 2 λεμόνια και ανακατεύουμε με 1κουταλια κορν φλαουρ, ρίχνουμε στην κατσαρόλα, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα σβήνουμε ρίχνουμε λίγο ρίγανη στην κατσαρόλα και σερβίρουμε.

 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Μαγειρεύουμε με την Γωγώ Σαμίου – Gogo Samiou.ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ !!!

About Μαρία Νικολοπούλου