Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ιερά Σύνοδος: Θα γίνουν λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο παρά την απαγόρευση

Ιερά Σύνοδος: Θα γίνουν λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο παρά την απαγόρευση

Ενημερώνουμε  ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για  επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις», ανακοίνωσε, χθες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανάμεσα στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, την ώρα που η αύξηση κρουσμάτων έχει γίνει καθημερινότητα.

Η Ιερά Σύνοδος δεν φαίνεται να έχει την ίδια πρόθεση, αφού σε ανακοίνωση της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Κατόπιν ερωτημάτων πολλών πιστών περί των ισχυουσών συστάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικώς προς την τέλεση των λιτανειών κατά την προσεχή περίοδο πληροφορούμε ότι η Ιερά Σύνοδος προσφάτως εξέδωσε το Εγκύκλιο Σημείωμα υπ’ αριθ. 3499/1445/28.7.2020, διά του οποίου υπενθύμισε τις σχετικές αποφάσεις Της ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς, με την προτροπή προς όλους τους Κληρικούς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους, όπου περιέχεται και η σύσταση: «Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου». Η εν λόγω σύσταση περί τηρήσεως αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού τελεί σε συμφωνία με το ισχύον κατά τον χρόνο εκδόσεώς της νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό την επιφύλαξη τυχόν μεταβολής του εκ μέρους της Πολιτείας κατά τις επιστημονικές εισηγήσεις και αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού covid-19».

Η ηγεσία της εκκλησίας (και όχι μόνο συγκεκριμένοι ιεράρχες) συνεχίζει την ανεύθυνη στάση της, με αφορμή αυτή τη φορά τις λιτανείες. «Αναστολή» ανακοινώνει η κυβέρνηση, «μεγάλη προσοχή, άνευ συνωστισμού» γράφει η εκκλησία.

Πρόκειται για συνέχεια της στάσης της ηγεσίας της εκκλησίας, με σκοταδιστικά επιχειρήματα, για το θέμα της θείας κοινωνίας. Παρόλο που έχει ειπωθεί από επιστήμονες πως η διαδικασία της θείας κοινωνίας – χρησιμοποιείται το ίδιο κουτάλι για τους πιστούς – είναι επικίνδυνη για την μετάδοση του κορωνοϊού, επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

Η κυβέρνηση – και αυτή τη φορά σχετικά με το χειρισμό των μέτρων από την εκκλησία – αυτό που λέει είναι «Βοήθειά μας»! Τόσο υπεύθυνη! Αρκεί να τα έχει καλά με την ηγεσία της εκκλησίας…

About Μαρία Νικολοπούλου