Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κίνδυνος από τα τατουάζ: Σωματίδια χρωστικής φτάνουν στους λεμφαδένες! [vid]

Κίνδυνος από τα τατουάζ: Σωματίδια χρωστικής φτάνουν στους λεμφαδένες! [vid]
Τα τατουάζ απελευθερώνουν μικροσκοπικά σωματίδια χρωστικής ουσίας από τα μελάνια, τα οποία συσσωρεύονται στους λεμφαδένες, παρουσιάζοντας έναν πιθανό κίνδυνο για την υγεία, έδειξε έρευνα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ισχυρές ακτίνες Χ για να παρακολουθήσουν τα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου στο δέρμα και τον λεμφικό ιστό που έλαβαν ως δείγμα από τα τατουάζ ατόμων, που είχαν πεθάνει.

Βρήκαν στοιχεία ότι τα πιο μικρά σε μέγεθος μόρια της χρωστικής ουσίας στα μελάνια των τατουάζ συσσωρεύονται στους λεμφαδένες, οι οποίοι εκτελούν ζωτικής σημασίας λειτουργίες για το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Το διοξείδιο του τιτανίου, ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά των μελανιών στην δερματοστιξία, είναι μια λευκή χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται σε πρόσθετα τροφίμων, αντηλιακά και μπογιές.

Συχνά αναμιγνύεται με άλλες χρωστικές ουσίες, για να δημιουργήσει διαφορετικές αποχρώσεις και έχει συσχετιστεί με καθυστερημένη επούλωσηερεθισμένο δέρμακαι φαγούρα.

Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο δρ. Hiram Castillo, από την European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, δήλωσε: “Όταν κάποιος θέλει να κάνει τατουάζ, είναι συχνά πολύ προσεκτικός στην επιλογή ενός καταστήματος, όπου χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες μιας και μόνο χρήσης. Κανείς, όμως, δεν ελέγχει τη χημική σύνθεση των μελανιών, αλλά η μελέτη αυτή μας δείχνει ότι ίσως θα έπρεπε”.

Από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για κάποιον κίνδυνο για την υγεία που να συνδέεται με το διοξείδιο του τιτανίου στα τατουάζ, αλλά οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι τα νανοσωματίδια έχουν απρόβλεπτες ιδιότητες.

Ο δρ. Bernhard Hesse, ένα άλλο μέλος της ομάδας ESRF, δήλωσε: “Μπορεί να μην έχουν την ίδια συμπεριφορά με τα σωματίδια σε μικροσκοπικό επίπεδο. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι δεν γνωρίζουμε πώς αντιδρούν τα νανοσωματίδια”.

Οι ερευνητές, των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, τώρα σχεδιάζουν να εξετάσουν και άλλα δείγματα ιστών από άτομα που έχουν υποστεί αρνητικές επιπτώσεις από την δερματοστιξία.

www.express.co.uk

About Μαρία Νικολοπούλου