Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη χώρα μας, τόσο από πλευράς κρουσμάτων όσο και θανάτων από Covid-19, με τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς να φέρνουν στο φως της δημοσιότητας όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτουν το ελληνικό δράμα. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.263 θάνατοι (μέχρι τις 7/01/2022).
Την ίδια στιγμή, η χώρα μας βρέθηκε αρκετά κοντά στον τελευταίο μηνιαίο αριθμό θανάτων που καταγράφηκαν στην Ιταλία, γεγονός που καταδεικνύει ότι στην πατρίδα μας υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Ειδικότερα, κατά τα αναλυτικά στοιχεία του πανεπιστημίου John Ηopkins, τις τελευταίες 28 ημέρες στη Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2.203 θάνατοι από Covid-19 και στην Ιταλία όπου ο SARS-CoV-2 κυριολεκτικά θερίζει -χθες είχε 219.441 κρούσματα, δηλαδή δεκαπλάσια από τα δικά μας– έχουν καταγραφεί 3.923.
Το γεγονός ότι το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά (σ.σ.: και από τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τόσο αυξημένες ανάγκες) επιβεβαίωσε την Τετάρτη και ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε εκρηκτική αύξηση της τάξης του 290%».
Παράλληλα, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επεσήμανε ότι «ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4».
Χειρότεροι στον Δυτικό Πολιτισμό
Επιπρόσθετα, το ourworldindata.org μάς θυμίζει για ακόμη μια φορά τους τελευταίους -πάμπολλους πια- μήνες, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση όσον αφορά στους θανάτους από Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Οι ανανεωμένοι χάρτες του, είναι αμείλικτοι: οι συγκρίσεις μεταξύ της χώρας μας και άλλων χωρών της Ευρώπης οδηγούν σε θλιβερά συμπεράσματα.
Οι καμπύλες στα ακόλουθα γραφήματά του, καθώς και οι σχετικοί μέσοι όροι, αποκαλύπτουν το μέγεθος της αποτυχίας μας να ελέγξουμε τους λεγόμενους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες και δη εκείνον των θανάτων από Covid-19. Ενδεικτική είναι η σύγκριση μεταξύ των μέσων όρων της Ελλάδας και της Γαλλίας, με τη χώρας μας να έχει διπλάσιο ποσοστό θανάτων. Μάλιστα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, η πατρίδα μας έχει ακόμη χειρότερο ποσοστό.
Όσον αφορά στη σύγκρισή μας τόσο με την Ευρώπη όσο και με ολόκληρο τον πλανήτη; Σε αυτήν την περίπτωση, η θλίψη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η πορεία της νόσου στην πατρίδα μας αναφορικά με τους θανάτους είναι τέτοια τους τελευταίους μήνες, που δεν μπορεί παρά να σοκάρει οποιονδήποτε την παρακολουθεί.
Το σχετικό διάγραμμα του ourworldindata.org φανερώνει μια ανατριχιαστική εικόνα. Η χώρα μας έχει περιέλθει σε μια δυσμενέστατη κατάσταση, με την εκατόμβη νεκρών που έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα να αποτελεί πραγματικά ντροπή για την ελληνική Πολιτεία και συνάμα να προκαλεί τρόμο εν μέσω μιας επιδημιολογικής επιδείνωσης που δεν έχει προηγούμενο.
Τα στοιχεία του ourworldindata.org:
Μαύρα μαντάτα και από το ECDC
Εν τω μεταξύ, ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα είναι και αυτός αδιάψευστος μάρτυρας του μεγέθους του προβλήματος. Δύσκολα είναι τα πράγματα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η μετάλλαξη Όμικρον απλώνει ολοένα και περισσότερο τα πλοκάμια της.
Στον χάρτη του ECDC, λοιπόν, ο οποίος φωτογραφίζει την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος της ευρύτερης γειτονιάς μας βυθίζεται στο «κόκκινο» στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα του νέου κορονοϊού, τη θετικότητα και τον ρυθμό των τεστ.
Στις πράσινες αποχρώσεις εμφανίζεται η χώρα μας στον δείκτη που αφορά στον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, ενώ όλη η χώρα είναι στο πορτοκαλί, σε αντίθεση με την περασμένη εβδομάδα που ήταν στο κίτρινο σε ότι αφορά τον δείκτη θετικότητας.
Αποτυχία στους εμβολιασμούς
Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο ήδη λυγισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους συνανθρώπους μας που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.
Συγκεκριμένα:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 29.334, εκ των οποίων 87 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.451.354 (ημερήσια μεταβολή +2,1%), εκ των οποίων 50% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 447 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.610 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 632 (58,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. Το 79,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 538 (85,13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (14,87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.808 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 612 (ημερήσια μεταβολή +3,2%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Πηγή: ieidiseis.gr