Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κυβερνητικό χαράτσι 9,6% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών

Κυβερνητικό χαράτσι 9,6% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών

Νέο χαράτσι ύψους 9,6% στις εισφορές τους για τον ΕΦΚΑ, σε κύρια σύνταξη και Υγεία, και αντίστοιχη σε όσους ασφαλίζονται για επικουρική και εφάπαξ, επιβάλλει η κυβέρνηση σε βάρος αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, επικαλούμενη τον υψηλό πληθωρισμό.

Η απόφαση, που υπογράφτηκε τη Δευτέρα από τον αρμόδιο υφυπουργό, Π. Τσακλόγλου, ισχύει για τις εισφορές του 2023, ενώ στο ύψος του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους θα είναι και η αύξηση των εισφορών για το 2024.

Η αύξηση των εισφορών ανακοινώθηκε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, οι οποίοι τονίζουν ότι τα νέα «χαράτσια» έρχονται σε μια περίοδο που μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων ήδη αδυνατεί να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας, πόσο μάλλον να ανταποκριθεί σε νέα αύξηση.

Αυτά βέβαια είναι «ψιλά» γράμματα για τους κυβερνώντες, οι οποίοι υπογράφουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις κάτω από τον πληθωρισμό αλλά απαιτούν ασφαλιστικές εισφορές ίσες με το ύψος του! Ο κυνισμός της απόφασης είναι προκλητικός καθώς οι μικροί επαγγελματίες που πλήττονται ήδη από την κρίση τιμών πρώτων υλών, την κρίση τιμών ενέργειας και τη μείωση τζίρου, την αύξηση των επιτοκίων, κλπ, ενημερώνονται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, για την αύξηση ευθύνονται οι …συνταξιούχοι!

Σε αυτό το πνεύμα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων για τα χρόνια 2023 και 2024 προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη μεταβολής μισθών της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή στο 9,6% για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κορμός του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι διανεμητικός. Η αναπροσαρμογή των εισφορών είναι απαραίτητη προκειμένου αφενός μεν οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών να τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον, αφετέρου δε να διατηρούνται οι δημοσιονομικές ισορροπίες με δεδομένη την αύξηση των συντάξεων που λαμβάνει χώρα μετά από 12 χρόνια».

Οι νέες εισφορές το 2023 για την κύρια σύνταξη και την Υγεία στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνονται στα 230,25 ευρώ τον μήνα στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, από 210 ευρώ που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2022. Μαζί με την εισφορά των 10 ευρώ τον μήνα προς τον πρώην ΟΑΕΔ για την ανεργία, η συνολική μηνιαία εισφορά θα ανέρχεται στα 240,25 ευρώ. Στη 2η ασφαλιστική κατηγορία η νέα επιβάρυνση διαμορφώνει τη μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη και Υγεία στα 276,31 ευρώ συν τα 10 ευρώ για την ανεργία. Ενώ, στην 6η ασφαλιστική κλάση από 566 ευρώ οι νέες εισφορές διαμορφώνονται στα 620,6 ευρώ και στα 630,6 μαζί με αυτή για την ανεργία. Στην ειδική κατηγορία των ασφαλισμένων που έχουν μέχρι πέντε έτη ασφάλισης, από 126 ευρώ, θα πληρώνουν 138,15 ευρώ.

Οι αγρότες στην 1η ασφαλιστική κατηγορία θα πληρώνουν επίσης φέτος το ποσό των 99,78 ευρώ για τη σύνταξή τους και ακόμα 35,09 ευρώ για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Όσοι ασφαλίζονται και στον κλάδο των εφάπαξ θα καταβάλλουν και γι’ αυτό αυξημένο ασφάλιστρο που στην 1η κατηγορία διαμορφώνεται στα 28,51 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα για όσους ασφαλίζονται στον κλάδο της επικουρικής σύνταξης το ασφάλιστρο στην 1η ασφαλιστική κατηγορία διαμορφώνεται στα 42,76 ευρώ τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2023 μέχρι τις 23 Φλεβάρη.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για την κυρία ασφάλιση θα διαμορφωθεί ως εξής:

 • 1η κατηγορία από 210 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ με επιβάρυνση 20 ευρώ τον μήνα και ετήσια επιβάρυνση 240 ευρώ.
 • 2η κατηγορία απλό 252 ευρώ στα  276,19 ευρώ  με επιβάρυνση 24,19 ευρώ το μήνα και ετήσια επιβάρυνση 290,28.
 • 3η κατηγορία απλό 302 ευρώ στα  330,99 ευρώ με επιβάρυνση 28,99 ευρώ τον μήνα και  ετήσια επιβάρυνση 347,88.
 • 4η κατηγορία από 363 ευρώ στα  397,84 ευρώ με επιβάρυνση 34,84 ευρώ τον μήνα και ετήσια επιβάρυνση 418,08.
 • 5η κατηγορία από 435 ευρώ στα  476,76 ευρώ με επιβάρυνση 41,76  ευρώ τον μήνα και ετήσια επιβάρυνση 501,12 ευρώ.
 • 6η κατηγορία από 566 ευρώ στα  620,33  ευρώ με επιβάρυνση 54,33 ευρώ τον μήνα και  ετήσια επιβάρυνση 679,2 ευρώ.

Στα ποσά δεν περιλαμβάνεται η εισφορά 10 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί.

Για την  ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη  από 126 ευρώ το μήνα θα φτάσει τα 138 ευρώ το μήνα με ετήσια επιβάρυνση 144 ευρώ.

Το ύψος των εισφορών για επικουρική ασφάλιση θα διαμορφωθεί:

 • Για την 1η κατηγορία από 39 ευρώ θα φτάσει στα 42,76 ευρώ.
 • Για την 2η κατηγορία από 47 ευρώ θα φτάσει στα 51,53 ευρώ.
 • Για την 3η κατηγορία από 56 ευρώ θα φτάσει στα 61,40 ευρώ.
 • Παράλληλα το ύψος των εισφορών για εφάπαξ θα φτάσει:
 • Για την 1η κατηγορία από 26 ευρώ θα φτάσει στα 28,52 ευρώ.
 • Για την 2η κατηγορία από 31 ευρώ θα φτάσει στα 33,99 ευρώ.
 • Για την 3η κατηγορία από 37 ευρώ θα φτάσει στα 40,57 ευρώ.

Ακολουθούν πίνακες

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες αυτοτελώς απασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται ως εξής:

Ασφαλιστικές κατηγορίες ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (πρ. ΟΓΑ):

Ασφαλιστικές κατηγορίες και εισφορές κλάδου υγείας:

Ασφαλιστικές κατηγορίες και εισφορές κλάδου εφάπαξ παροχών:

Ασφαλιστικές κατηγορίες και εισφορές κλάδου επικουρικής:

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη» επιχειρώντας να δικαιολογήσει το νέο χαράτσι σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, τους καλεί να της πουν κι ευχαριστώ, αφού ισχυρίζεται ότι έτσι προστατεύονται οι συντάξεις τους από την «απαξίωση»! Μάλιστα, η κυβέρνηση σπεύδει να βρει «άλλοθι» για τις αυξήσεις στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου) που προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια με τις εισφορές τους, οπότε φτάνει να ισχυρίζεται ότι «σώζει» τους αυτοαπασχολούμενους…

Σε ό,τι αφορά την «απαξίωση», πρόκειται για ένα ακόμα σαθρό επιχείρημα, αφού έτσι και αλλιώς οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες είναι καταδικασμένοι να λαμβάνουν μικρές συντάξεις. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας στη δήλωσή του, τροφοδοτώντας τον γνωστό πλαστό διαχωρισμό των ασφαλισμένων μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, έκανε λόγο για το «παράδοξο» φαινόμενο καθώς, όπως είπε, οι εισφορές των τελευταίων, επειδή οι 8 στους 10 ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, είναι χαμηλότερες απ’ αυτές των μισθωτών.

Μόνο που η βασική αιτία για το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες «επιλέγουν» να ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, είναι η αδυναμία τους να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές αφού αδυνατούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από την εργασία τους, ενώ τους πνίγουν τα χρέη, οι ληστρικοί φόροι και η ακρίβεια. Μάλιστα η αύξηση των εισφορών σε βάρος τους γίνεται μια χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση επέκτεινε την απαλλαγή κατά 3 μονάδες για τις επιχειρήσεις, κόστος που φορτώνεται και πάλι στους φορολογούμενους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Με λίγα λόγια χρήματα υπάρχουν μόνο για το κεφάλαιο από το ξεζούμισμα του εργαζόμενου λαού…

ιmerodromos.gr

About Μαρία Νικολοπούλου