Επισκεφθήκαμε τα καταστήματα ηλεκτρολογικών – μηχανολογικών εγκαταστάσεων της πόλης και μας έδωσαν μικρές συμβουλές για να γλιτώσουμε χρόνο και χρήματα όταν κάποιο μικρό ηλεκτρολογικό πρόβλημα παρουσιάζεται ξαφνικά στο σπίτι ή στην δουλειά. Τι μπορούμε μόνοι μας να ελέγξουμε πριν καλέσουμε τον ηλεκτρολόγο:
Θερμοσίφωνας
Δεν ζεσταίνεται το νερό από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα;
Κοιτάζουμε αν ανάβει το λαμπάκι στον πίνακα. Αν δεν ανάβει έχει χαλάσει η ασφάλεια του θερμοσίφωνα.
Αν ανάβει και δεν έχουμε ζεστό νερό είναι πιθανό να έχει χαλάσει είτε ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα, είτε να έχει καεί η αντίσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.
Καμμένη ασφάλεια
Δεν έχω ρεύμα στο σπίτι;
Ελέγχουμε αν έχουμε διακοπή ρεύματος. Στην συνέχεια, αφού εξετάσουμε με λεπτομέρεια τον πίνακα παρατηρούμε αν υπάρχουν κατεβασμένες επιμέρους ασφάλειες. Αν όλες η ασφάλειες είναι ανεβασμένες και δεν έχουμε ρεύμα, το πιο πιθανό είναι να έχει καεί η ασφάλεια είτε στον πίνακα είτε στο ρολόι της ΔΕΗ.
Χαλασμένη ασφάλεια
Δεν ανάβουν τα φώτα σε ένα δωμάτιο;
Αν σε ένα χώρο του σπιτιού δεν λειτουργούν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές ή δεν ανάβουν τα φώτα, το πιο πιθανό είναι να έχει πέσει κάποια ασφάλεια στον πίνακα. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε το πιθανότερο είναι να έχει χαλάσει η ασφάλεια και να θέλει αντικατάσταση.
Διαρροή ηλεκτρικής γραμμής
Πέφτει συνέχεια το ρελέ διαρροής;
Αν το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ δεν σηκώνεται, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε διαρροή σε κάποια ηλεκτρική γραμμή. Το πρώτο που κάνουμε κλείνουμε όλες τις ασφάλειες και όλα τα φώτα, στη συνέχεια βγάζουμε από την πρίζα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Αν το πρόβλημα παραμένει, δηλαδή δεν κρατιέται το κουμπάκι από το ρελέ διαρροής, το πιο πιθανό είναι να έχουμε διαρροή σε κάποια ηλεκτρική γραμμή. Επικοινωνωνείστε με τον ηλεκτρολόγο άμεσα.
Χαλασμένος αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης
Το πιο σημαντικό σε ένα πίνακα είναι να έχει αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη ή αλλιώς ρελέ διαρροής.
Αυτό είναι που θα μας σώσει σε περίπτωση κάποιου βραχυκυκλώματος ή καλυτέρα κάποιας διαρροής του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα πατώντας το κουμπάκι τεστ που έχει στο πάνω μέρος του διακόπτη. Συνήθως, με τα χρόνια φθείρεται ή με συχνές υπερφορτώσεις γραμμών ή βραχυκυκλώματος σε μια γραμμή. Απαιτείται άμεση αντικατάσταση.
Βραχυκύκλωμα ηλεκτρικής γραμμής
Σε παλιές κυρίως εγκαταστάσεις, όπου οι ηλεκτρικές γραμμές είναι λίγες και ταλαιπωρημένες, οι γραμμές του ρεύματος συχνά βραχυκυκλώνουν. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η υπερφόρτωση των ηλεκτρικών γραμμών και στην περίπτωση αυτή απαιτείται η επισκευή – αντικατάσταση του τμήματος που έχει βλάβη. Να αποφεύγετε σε παλιές εγκαταστάσεις την ηλεκτροδότηση θερμαντικών σωμάτων σε απλές γραμμές (όχι ενισχυμένες). Ενισχυμένη γραμμή είναι για παράδειγμα η γραμμή του πλυντηρίου.
Βλάβη στην τηλεφωνική γραμμή
Οι απαιτήσεις σε μεγάλες ταχύτητες στο internet ή η δημιουργία βόμβου στη γραμμή του τηλεφώνου είναι πολύ συνηθισμένη βλάβη. Προέρχεται από την παλαιότητα και την ποιότητα των καλωδίων. Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης είναι η εγκατάσταση μιας νέας τηλεφωνικής γραμμής από το διανεμητή του παρόχου, μέχρι το σημείο που θα τοποθετηθεί το modem.
Χαλασμένη πρίζα
Από τις πιο συνηθισμένες βλάβες είναι μια πρίζα που έχει φύγει ή μια πρίζα που έχει καεί, ακόμα και μια πρίζα που έχει χαλαρωμένες επαφές και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην εγκατάσταση. Αντικαταστήστε άμεσα το ελαττωματικό υλικό.
Καμμένος διακόπτης
Όταν πατάμε τον διακόπτη για να ανάψουν τα φώτα αλλά αυτά δεν ανάβουν, τότε ο διακόπτης έχει χαλάσει. Συνήθως συνοδεύεται από έντονη μυρωδιά, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και σπινθήρες. Αντικαταστήστε άμεσα τον διακόπτη.
Βλάβη ηλεκτρικού πίνακα
Έντονη μυρωδιά καμένου που έρχεται μέσα από τον πίνακα;
Η μυρωδιά είναι χαρακτηριστική!! Μυρίζει σαν ψαρίλα. Αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο κλείνουμε τα φώτα και σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές. Καλούμε τον ηλεκτρολόγο άμεσα. Κάποιο καλώδιο έχει υπερθερμανθεί ή κάποια ασφάλεια έχει καεί. Το πρόβλημα μπορεί να είναι επικίνδυνο ακόμα και αν η μυρωδιά φύγει, επομένως πικοινωνήστε άμεσα με τον ηλεκτρολόγο σας.
ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: