Μαρμελάδα ντομάτα, με γλυκόξινη γεύση, ιδανική για να σερβίρετε τα τυριά σας, να αλείψετε σε καναπεδάκια, να γαρνίρετε ψητό κρέας ή κοτόπουλο. Είναι εύκολη, κατακόκκινη και υπέροχη στη γεύση
Υλικά Συνταγής
- 1 κ. ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
- 1 φλ. ζάχαρη (ιδανικά μισή λευκή μισή μαύρη)
- 5 κ.σ ΤΟΠ κρέμα βαλσάμικου
- 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (μέγεθος καρυδιού)
- 1 κ.γλ κοφτό αλάτι
-
Για το μείγμα μπαχαρικών
- 2-3 πρέζες κύμινο σκόνη
- 2-3 πρέζες καπνιστή πάπρικα
- 2-3 πρέζες μπούκοβο
- 3-4 γαρίφαλα
- 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
- 2-3 μπαχάρια
-
Για το σερβίρισμα
- λίγα φύλλα βασιλικού
- κράκερ ή λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί
- τυρί κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί
- λίγη ΤΟΠ κρέμα βαλσάμικου για το τελείωμα
-
Εκτέλεση
Για τη γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτα, προτιμήστε ντομάτες μακρόστενες (πομοντόρια), φρέσκες ή εμπορίου. Πλένουμε και βγάζουμε την καρδιά της ντομάτας. Ζουλάμε να φύγουν τα σπόρια και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Τις βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά σε σκόνη.
Αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα ντομάτα για περίπου 1 ώρα.
Τότε, δένουμε σε τουλπάνι, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα ρίχνουμε στη μαρμελάδα ντομάτα.
Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε.
Συνεχίζουμε και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου μισή ώρα. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν ανοίγουμε δρόμο-αυλάκι, με την ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας. Δηλαδή εάν η διαδρομή που χαράζουμε δεν ξαναγεμίζει με υγρά και η μαρμελάδα μας είναι πυκνή, τότε είναι έτοιμη.
Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά. Ισομοιράζουμε τη μαρμελάδα ντομάτα σε δύο αποστειρωμένα βάζα των 250 γραμ. Γεμίζουμε τα βάζα με μαρμελάδα μέχρι το χείλος. Καλύπτουμε με τα καπάκια, αναποδογυρίζουμε τα βάζα επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Η μαρμελάδα διατηρείται για τρεις εβδομάδες στο ψυγείο αφού κρυώσει.
Απολαύστε τη μαρμελάδα ντομάτα σε καναπεδάκια, μπρουσκέτες, μαζί με πλατώ τυριών, με ψητό κρέας και ψητό κοτόπουλο, ή απλά γεμίστε σάντουιτς ή σερβίρετε τη με αλμυρό κέικ.
Μυστικά για τη σωστή συντήρηση της μαρμελάδας ντομάτα
Πώς θα διατηρήσω τη μαρμελάδα ντομάτα για πολλούς μήνες;
Εάν θέλετε να κονσερβοποιήσετε τη μαρμελάδα ντομάτα και να τη διατηρήσετε για πολλούς μήνες, τότε γεμίζετε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και στη βάση της στρώνετε μία διπλωμένη πετσέτα. Βάζετε μέσα τα σφραγισμένα βάζα με τη μαρμελάδα ντομάτα και από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό, βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10΄.
Αφαιρείτε τα βάζα και τα αφήνετε στον πάγκο να κρυώσουν τελείως. Διατηρείτε τα βάζα με τη μαρμελάδα μετά την κονσερβοποίηση σε σκοτεινό και δροσερό σημείο της κουζίνας.
Όταν ανοίξετε τα βάζα, τα διατηρείτε στο ψυγείο για δύο με τρεις εβδομάδες.
Για να διατηρούνται πολύ καιρό τα βάζα με τη μαρμελάδα άθικτα, φροντίστε τα καπάκια να είναι πάντα καινούργια και αποστειρωμένα μαζί με τα βάζα.
Μετά τη μοναδική γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτα, δοκιμάστε και την παρακάτω συνταγή για μαρμελάδα που ταιριάζει επίσης υπέροχα με τυριά