Τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για την ενίσχυση της νοτιοανατολική πτέρυγας του ΝΑΤΟ επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαιώνοντας ότι στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής «τρέχουν» διεργασίας που οδηγούν σε επικίνδυνους συμβιβασμούς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σε συνέντευξη εφ όλη της ύλης στο CNN, μερικά 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία».
Ο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ συνδέομντας την ένταξη με την επιδίωξη της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τα F-16. Μάλιστα η Τουρκική προεδρία αναοίνωσε ότι Μπάιντεν και Ερντογάν «συμφώνησαν να συναντηθούν τετ α τετ στο Βίλνιους και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα».
Για την Ουκρανία, ο Μπάιντεν δήλωσε στο CNN ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν θα ενταχθεί ή όχι η Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου». Πρόσθεσε ότι αν η Ουκρανια ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο ο πόλεμος συνεχίζεται τότε το ΝΑΤΟ θα είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ανέφερ συγκεκριμένα για τυχόν ένταξη της Ουκρανίας: «Για παράδειγμα, εάν το κάνατε αυτό, τότε, ξέρετε – και εννοώ αυτό που λέω – είμαστε αποφασισμένοι να δεσμεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους που είναι έδαφος του ΝΑΤΟ. Είναι μια δέσμευση που όλοι έχουμε αναλάβει. Αν ο πόλεμος συνεχίζεται, τότε είμαστε όλοι σε πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία». Πρόσθεσε πως «νομίζω ότι πρέπει να χαράξουμε έναν ορθολογικό δρόμο για να μπορέσει η Ουκρανία να πληροί τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να μπει στο ΝΑΤΟ».
Ο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με τον Ζελένσκι εκτενώς για το θέμα, λέγοντας ότι είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια και όπλα για την Ουκρανία όπως κάνουν για το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό υπεραμύνθηκε της απόφασης για αποστολή από τις ΗΠα στο Κίεβο πυρομαχικών διασποράς λέγοντας ότι ήταν μια «δύσκολη απόφαση», αλλά ότι ήταν πεπεισμένος ότι ήταν απαραίτητο επειδή η Ουκρανία είχε τελειώσει από πυρομαχικά.
Κατέδειξε ότι βασικός αντίπαλος των ΗΠΑ είναι η Κίνα και ευθέως δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ από χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία και στρατιωτική ικανότητα στον κόσμο. Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν σχέσεις με την Κίνα.