Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οδήγηση με σαγιονάρες: Είναι παράβαση; – Τι ισχύει και τι όχι για το πρόστιμο

Οδήγηση με σαγιονάρες: Είναι παράβαση; – Τι ισχύει και τι όχι για το πρόστιμο

 

 Το θέμα της οδήγησης με σαγιονάρες είδε και πάλι το φως της δημοσιότητας λόγω των ημερών και του επερχόμενου καύσωνα.

Ωστόσο ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δεν είναι ξεκάθαρος και ο κάθε τροχονόμος μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ή να αφήσει να φύγει τον ή την οδηγό χωρίς καμία ποινή αν κρίνει ότι το υπόδημα που φορά δεν επηρεάζει την ελευθερία κινήσεων του.

Άλλωστε μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κανείς γιατί η οδήγηση είναι επικίνδυνη με σαγιονάρα και όχι με 20ποντες γόβες ή τις μπότες του σκι; Η απάντηση πραγματικά δεν μπορεί να δοθεί καθώς υπάρχουν οδηγοί που κάνουν τα πάντα φορώντας σαγιονάρες, υπάρχουν γυναίκες που επίσης δεν ενοχλούνται από τις 20ποντες γόβες ενώ οι πιο τολμηροί που οδηγούν με μπότες του σκι έχουν άλλη αίσθηση του γκαζιού.

2

Βέβαια στον αντίποδα υπάρχουν και οι άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ότι και να φοράει ο οδηγός είναι επικίνδυνος ή επικίνδυνη!

Ο νέος ΚΟΚ ορίζει πάντως τα πρόστιμα για τα υποδήματα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«Ο oδηγός oφείλει κατά τo χρόνo της oδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει τo όχημά τoυ. Ο oδηγός κάθε oχήματoς υπoχρεoύται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών τoυ, για να ενεργεί ελεύθερα τoυς αναγκαίoυς χειρισμoύς».

Όλα για το αυτοκίνητο στην Κορινθία εδώ

Σε περίπτωση που ο τροχονόμος κρίνει ότι τα υποδήματα εμποδίζουν την ελευθερία των κινήσεών τους τότε μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.

Βέβαια πλέον υπάρχουν τόσα ήδη σαγιονάρας που ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη!

Ωστόσο φανταστείτε τι έχει να γίνει αν κάποιος αστυνομικός επιβάλλει το πρόστιμο σε οδηγό για οδήγηση με σαγιονάρα και εκείνος υποβάλει ένσταση. Ο διοικητής της αρμόδιας Τροχαίας θα πρέπει είτε να δεχθεί την ένσταση του πολίτη οδηγού είτε να τον υποβάλει σε τεστ οδήγησης με σαγιονάρες αν εκείνος επιμένει!

οδηγηση-σαγιοναρα

Φανταστείτε τη συνέχεια αν ποτέ γίνει τεστ οδήγησης και ο οδηγός με τις σαγιονάρες πετύχει σε όλα τα τεστ ενώ οι περισσότεροι οδηγοί θα αποτύχουν φορώντας ακόμη και παπούτσια για αγωνιστική οδήγηση…

Το θέμα λοιπόν δεν είναι η οδήγηση με σαγιονάρες, παντόφλες, γόβες ή μπότες αλλά η παιδεία που έχει ο κάθε οδηγός και ο κάθε Τροχονόμος η οποία συντελεί στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Όλα τα άλλα είναι περιττά και σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα.

Άλλωστε στα δίκυκλα τι υπόδημα πρέπει να φορά κανείς για να έχει ελευθερία κινήσεων; Σαγιονάρα, γόβα, παντόφλα, μπότα ή αθλητικά;

Το τί φορά κανείς κατά την διάρκεια οδήγησης απορρέει από την παιδεία που διαθέτει και στην χώρα μας δυστυχώς είμαστε πολύ φτωχοί στην οδηγική παιδεία…

About Μαρία Νικολοπούλου