Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οι Επιστήμονες Ιατροί της Κορινθίας συμβουλεύουν: Η Πρόληψη σώζει ζωές και η Πρόληψη εξαρτάται κυρίως από εμάς τους ίδιους…

ΠΡΟ

Στην Ελλάδα, η έννοια της Πρόληψης έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των περισσοτέρων με τις ετήσιες διαγνωστικές εξετάσεις, το γνωστό check-up.  Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι μεν χρήσιμος, κυρίως δε όταν γίνεται προγραμματισμένα και σύμφωνα με το προφίλ υγείας του κάθε ατόμου, αποτελεί όμως μόνο το ένα κομμάτι της Πρόληψης, τη δευτερογενή Πρόληψη.  Η πρωτογενής Πρόληψη, που αφορά την καταπολέμηση και αποφυγή των κινδύνων που απειλούν την υγεία μας, αν και πιο σημαντική, συνήθως παραγνωρίζεται και σπανίως εφαρμόζεται.

Σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή Πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, με τη διενέργεια ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων για τη διαπίστωση της νόσου πριν εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα, παρέχει τη δυνατότητα για άμεση και αποτελεσματική θεραπεία ορισμένων συχνών μορφών καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας και του μαστού στις γυναίκες, του προστάτη στους άνδρες, του παχέος εντέρου και στα δύο φύλα.  Επίσης, επιτυγχάνεται η καλύτερη αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης, που αποτελούν ταυτόχρονα και σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για προληψη στην υγεια

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υγεία μας εξαρτάται κατά 50% από τη συμπεριφορά μας, κατά 20% από το περιβάλλον, κατά 20% από την κληρονομικότητα και μόνο κατά 10% από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες.  Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που ευθύνονται για το 50% των θανάτων στην χώρα μας και οι καρκίνοι που ευθύνονται περίπου για το 23%, μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, τροποποιώντας κάποιες καθημερινές συνήθειες που τα προκαλούν, κυρίως το κάπνισμα, την κακή διατροφή, το στρες, την έλλειψη φυσικής άσκησης και προβαίνοντας στην έγκαιρη διάγνωσή τους με τη διενέργεια των ενδεδειγμένων διαγνωστικών εξετάσεων τη σωστή στιγμή.

Η Πρόληψη σώζει ζωές και εξαρτάται κυρίως απο εμάς τους ίδιους. 

  • Το 65% των πρόωρων θανάτων
  • Το 85% των καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Το 40% των καρκίνων

και πολλά άλλα οξέα και χρόνια νοσήματα μπορούν να προληφθούν, χαρίζοντάς μας κατά μέσο όρο, περισσότερα από 10 επιπλέον χρόνια υγιούς ζωής.

Πολλά νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά και ορισμένες μορφές καρκίνου, μπορούμε να τα προλάβουμε, με τις κατάλληλες εξετάσεις στην έγκαιρη διάγνωσή τους.

Όμως, η πρόληψη δεν είναι μόνο η προσυμπτωματική διάγνωση, το γνωστό check-up. Πολλά νοσήματα μπορούμε να τα αποφύγουμε, τροποποιώντας συνήθειες που τα προκαλούν. Αν μάθουμε να ζούμε υγιεινά, προστατεύουμε την υγεία μας και αυξάνουμε το μέσο όρο ζωής μας. Αποτέλεσμα εικόνας για προληψη στην υγεια

Για να ζούμε υγιεινά, δε σημαίνει πως πρέπει να απαρνηθούμε ό,τι μας προσφέρει ευχαρίστηση.

Παρόλα αυτά, ο δρόμος για την υγιεινή διαβίωση επιβάλλει κάποιες αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας.

Η κακή διατροφή σχετίζεται αιτιολογικά με την παχυσαρκία, τις δυσλιπιδαιμίες, το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την οστεοπόρωση και ορισμένους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Κάθε τσιγάρο “κόβει” κατά μέσο όρο, 8 λεπτά απο τη ζωή του καπνιστή.

Το άγχος αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικές διαταραχές, υπέρταση, ψυχικές διαταραχές, ημικρανίες, κ.α.

Η φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, εγκεφαλικά, οστεοπόρωση, παχυσαρκία, κ.α.

Σχετική εικόνα

Εσείς δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τους Επιστήμονες Ιατρούς από τους οποίους δεν «πάσχει» η Κορινθία μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για προληψη στην υγεια

Εκείνοι θα σας οδηγήσουν στον σωστό δρόμο για την υγιεινή σας διαβίωση και να θυμάστε ότι:

Η Πρόληψη σώζει ζωές και εξαρτάται κυρίως απο εμάς τους ίδιους.

Θα τους βρείτε όλους με ένα κλικ εδώ:

http://webkorinthos.gr/cat/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%af-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Μαρία Νικολοπούλου