Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ο κορονοϊός μεταδίδεται και χωρίς φυσική επαφή!

Ο κορονοϊός μεταδίδεται και χωρίς φυσική επαφή!

Καμπανάκια κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ασυμπτωματικοί ασθενείς του Covid-19 μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμα και χωρίς φυσική επαφή.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), σε πρόσφατη δημοσίευσή τους, ανέφεραν πως εξέτασαν το συνολικό ιικό φορτίο που μεταφέρουν οι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό με μικροσταγονίδια μέσω της αναπνοής και του βήχα και προσπάθησαν να υπολογίσουν με μαθηματικά μοντέλα την πιθανότητα μετάδοσης από έναν ασθενή που αναπνέει κανονικά ή βήχει σε ένα γραφείο 2-3 ατόμων υπό διαφορετικές συνθήκες αερισμού, αποδεικνύοντας πως και το μικρό ιικό φορτίο αρκεί για να μεταδοθεί η ασθένεια

ΑΔΡΑΚΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Σ. – ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

.

Ασθενείς με Covid-19 διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το ιικό φορτίο που μετέφεραν (χαμηλό, μέσο και υψηλό). Αρχικά υπολογίστηκε το ιικό φορτίο ανά εκπνεόμενα μικροσταγονίδια σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής αναπνοής και του βήχα. Παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ιικό φορτίο ανιχνευόταν στα μεγαλύτερου μεγέθους μικροσταγονίδια. Στη συνέχεια, για να εκτιμηθεί η έκθεση των επίνοσων υγιών ατόμων που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον, υπολογίστηκε η διακύμανση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα σταγονίδια του αέρα με την πάροδο του χρόνου. Στον τυπικό αερισμό ενός νοσοκομείου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου σταματούσε να αυξάνεται έπειτα από 30 λεπτά, ενώ σε ένα γραφείο η συγκέντρωση του ιικού φορτίου συνέχιζε να αυξάνεται και πλέον της μίας ώρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΘΕΜ.ΤΖΟΥΤΖΟΠΟΥΛΟΣ – ΙΑΤΡΟΣ

Ο κίνδυνος μόλυνσης από άτομα με μέτριο ιικό φορτίο που αναπνέουν κανονικά ήταν μικρός, ειδικά αν διατηρούνταν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, ενώ με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης μόνο τα λίγα άτομα με πολύ μεγάλο ιικό φορτίο σε ένα φτωχά αεριζόμενο κλειστό περιβάλλον αποτελούσαν κίνδυνο μόλυνσης. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του ιικού φορτίου βρίσκεται σε μεγάλα σταγονίδια, σημαντικό ποσοστό του υπάρχει και στα μικρότερα σταγονίδια, τα οποία παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορούν εύκολα να φτάσουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν νόσο.

About Μαρία Νικολοπούλου