Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πάτησαν στο Έβερεστ για πρώτη φορά δύο Ελληνίδες- Ύψωσαν την γαλανόλευκη

Πάτησαν στο Έβερεστ για πρώτη φορά δύο Ελληνίδες- Ύψωσαν την γαλανόλευκη

 

Το είχαν βάλει στόχο και τα κατάφεραν! Η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βασιλική Αρχοντίδου έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες  που πάτησαν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Συγκεκριμένα, οι δύο αλπινίστριες ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου, με την ελπίδα να καταφέρουν να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στην κορυφή του Εβερεστ με υψόμετρο 8.848 μέτρα και τα κατάφεραν.

Πώς τα κατάφεραν

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των ορειβατικών αποστολών στο Κατμαντού η ομάδα των 14 ορειβατών, ανάμεσά τους και οι 2 Ελληνίδες, βρήκε «ένα ανοικτό παράθυρο στον καιρό» και ανέβηκε στο όρος Εβερεστ.
Καθοδηγητής και υπεύθυνος αποστολής ήταν ο Μινίγμα Σέρπα Κάμι Ρίτα από το Νεπάλ που έσπασε το ρεκόρ με 24 αναρριχήσεις
Σημειώνεται πως πριν λίγες μέρες η Χριστίνα Φλαμπούρη είχε ανέβει και την τέταρτη υψηλότερη κορυφή του κόσμου μαζί με τον Αντώνη Συκάρη.
Για το δύσκολο αυτό εγχείρημα, να ανεβούν δηλαδή στο Everest, η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βασιλική Αρχοντίδου είχαν μιλήσει τον Απρίλιο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η οργάνωση και η «Ζώνη του Θανάτου»

«Εκτός από καλή φυσική κατάσταση απαιτεί και μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης αφού καλούμαστε να είμαστε μακριά από το σπίτι και τους δικούς μας ανθρώπους για 2 περίπου μήνες. Όσον αφορά την επικινδυνότητα σίγουρα ένα ψηλό βουνό χρειάζεται σεβασμό. Ο καιρός, η καλή εκτίμηση των δυνάμεων μας την κάθε στιγμή, η προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων είναι παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής» είχαν πει χαρακτηριστικά πριν ξεκινήσει η αποστολή τους.
«Στα υψηλά υψόμετρα ο οργανισμός μας χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια, ο αέρας έχει λιγότερο οξυγόνο και η αναπνοή είναι δύσκολη, συνεπώς το κάθε βήμα είναι ένας μικρός άθλος. Από ένα σημείο και πάνω βέβαια, ο οργανισμός μας πραγματικά νοσεί για αυτό και η ζώνη πάνω από τα 8000 μέτρα ονομάζεται death zone (σ.σ. ζώνη θανάτου)» είπαν οι δυο Ελληνίδες αλπινίστριες.
Οι  δύο Ελληνίδες βρέθηκαν στην υψηλότερη κορυφή της γης με τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου.
«Η χρήση φιάλης οξυγόνου διευκολύνει το έργο των ορειβατών και εμείς δεν σκοπεύουμε να αποτελέσουμε εξαίρεση, αν και υπάρχουν μερικές δεκάδες άνθρωποι που επιχειρούν την ανάβαση χωρίς τη βοήθεια πρόσθετου οξυγόνου. Σε εκείνη τη φάση βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο χαρακτήρας και η ψυχολογία του κάθε ανθρώπου γι’ αυτό και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ο ορειβάτης ανεβαίνει με την ψυχή και το νου» είχαν αναφέρει.

On the top of the world

Μετά το τεράστιο κατόρθωμα που κατάφεραν η Χριστίνα Φλαμπούρη και η Βασιλική Αρχοντίδου, η πρώτη δημοσίευσε το εξής μήνυμα στο facebook :
«On top of the world: Everest Summit!!!!!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου ως την κορυφή του κόσμου…
Στον ξάδερφο μου Δημήτρη Μπέη που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε σε μένα όταν κανείς δεν το έκανε και δυστυχώς δεν είναι εδώ να δει οτι είχε δίκιο….
Στην οικογένεια μου, που ανέβηκε το δικό της Έβερεστ κατά την διάρκεια της αποστολής και..
Στη τρομερή και φοβερή ομάδα Papastratos που με στήριξε σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τις εταιρίες και ο καθένας τους μου έδωσε όλη του τη θετική ενέργεια για να πατήσω την κορυφή του κόσμου!!!!»

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2019/05/patisan-sto-everest-gia-proti-fora-dyo-ellinides-sikosan-tin-galanoleyki.html#ixzz5p8HPtj00

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

About Μαρία Νικολοπούλου