Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Παραδοσιακή Ηπειρώτικη (Κοθρόπιτα) με ζυγούρι ή γίδα και κόκορα – Ότι πιο νόστιμο!!

webkorinthos.

Η επονομαζόμενη κοθρόπιτα!!!!!
Μια τελείως διαφορετική πίτα που τη συναντάμε στην Ήπειρο .

Το κρέας μπαίνει σε μπουκιές γύρω γύρω στο ταψί, και σκεπάζεται με το φύλλο, δημιουργώντας τον «κόθρο» -το στριφτό σχετικά στεφάνι της πίτας, αφήνοντας χώρο για το ρύζι στη μέση Το δεύτερο εντυπωσιακό σημείο είναι πως σκεπάζεις όλη τη γέμιση με το ζωμό του κρέατος! Βάζεις στο φούρνο σούπα και παίρνεις πίτα!..
Τα παλαιότερα χρόνια την πίτα αυτή την έψηναν στην τσερέπα,(το ταψί ακουμπισμένο σε πυροστιά και σκεπασμένο με πυρωμένη γάστρα )
Το πρώτο μυστικό της πίτας είναι η σωστή επιλογή στο κρέας… καλή ποιότητα κρέατος και διαφορετικά είδη που θα μας δώσουν πολλή νοστιμιά.

κοθροπιτα3

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΠΙΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ!!!!!

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ

Το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ζυγούρι ή γίδα, , κόκορας ή κοτόπουλο χωριάτικο αν είναι δυνατόν και χοιρινό αν θέλουμε. Χρησιμοποιούμε κρεατάκια διαφορετικά που θα μας δώσουν νοστιμότατο ζωμό.
Νερό θα βάλουμε τόσο όσο να σκεπάσει πολύ καλά το κρέας μας. Θα υπολογίσουμε μετά το βράσιμο να έχουμε 6-7 φλιτζάνια ζωμό.

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε μέσα στη χύτρα. Ρίχνουμε το νερό,
Αφήνουμε το κρέας μας να βράσει.
Θα προσέξουμε όμως γιατί αν έχουμε χρησιμοποιήσει ανάμεικτα κρεατάκια (ζυγούρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή κόκορα) κάποια θα βράσουν νωρίτερα. (χρειάζονται λιγότερη ώρα βράσιμο)
Μόλις βράσουν τα αφαιρούμε και συνεχίζουμε μέχρι να βράσουν και τα υπόλοιπα .
Εγώ χρησιμοποιώ ζυγούρι, κόκορα και μια μερίδα χοιρινό λαιμό.
Βράζουμε τα κρεατάκια μας..και αρχίζουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας.

ΥΛΙΚΑ:

Στην παραδοσιακή συνταγή της πίτας έχω προσθέσει επιπλέον, τυρί, πιπεριές, κουρκουμά ή σαφράν και μυρωδικά
Διάφορα κρέατα, την ποσότητα την υπολογίζουμε ανάλογα με το ταψί μας. Για ταψάκι διαμέτρου 32 εκ.
Χρειαζόμαστε :

1 κιλό ζυγούρι,

μισό κόκορα (1 κιλό περίπου) ,

μια μερίδα χοιρινό λαιμό( ένα κομμάτι 250 γρ.),

3 φύλλα ανοιγμένα με τον πλάστη,

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι μπασμάτι,
1 μεγάλο κρεμμύδι,

1-2 πράσα ψιλοκομμένα,

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,

μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,

1 πιπεριά κέρατο πράσινη,

1 πιπεριά κόκκινη ,

αλάτι,

πιπέρι ,

2- 3 κ. σ μυρώνια ψιλοκομμένα ,

4-5 κ. σ μαϊντανό ψιλοκομμένο ,

1 κ. γ πελτέ ντομάτας,

1 σφηνάκι κόκκινο κρασί μπρούσκο ,

100 γρ. τυρί γραβιέρα πικάντικη κομμένη σε κομματάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βράζουμε τα κρεατάκια μας… Τα έχουμε αλατίσει με χοντρό αλάτι . Μπορούμε να βράσουμε το κρέας από την προηγούμενη μέρα ώστε να αφαιρέσουμε το λίπος που θα έχει σταθεί στην επιφάνεια. Στην περίπτωση αυτή μόλις αφαιρέσουμε το λίπος ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τα κρέατα στη φωτιά να πάρουν 1 -2 βράσεις.
Αφαιρούμε το κρέας και το κόβουμε σε μπουκιές

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με χαμηλά τοιχώματα βάζουμε 3-4 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές. Αλατίζουμε. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το κρέας (μπουκιές) και σοτάρουμε για 4-5 να αναμειχτούν οι μυρωδιές από τα λαχανικά και το κρέας. Προσθέτουμε τον πελτέ (τον θέλουμε μόνο για άρωμα) αναμειγνύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το κρασί και μισό φλιτζάνι ζωμό (αν χρειάζεται).  Αφήνουμε 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε το τηγάνι μας από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα μυρώνια και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της γέμισης. Ρίχνουμε τα κομματάκια το τυρί. Η γέμιση είναι έτοιμη

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ 4 ΦΥΛΛΑ

ΒΑΣΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΑΝΟ ΦΥΛΛΟ

Για την ζύμη μας θα χρειαστούμε!!!!

600 – 700 γρ. αλεύρι σκληρό,

1 κουταλάκι κοφτό αλάτι,

5 κ .σ. λάδι,

1 σφηνάκι τσίπουρο

Σε ένα ανοξείδωτο ταψάκι ή σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια μικρή γούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο το τσίπουρο και το αλάτι μας. Τρίβουμε τα υλικά όλα μαζί με τα δυο μας χέρια, να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος, προσθέτουμε λίγο- λίγο το νερό και ανακατεύουμε, ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. (Αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε λίγο). Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί 15΄ και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Πλάθουμε 4 μπάλες. Στη συνέχεια χωρίζουμε την κάθε μια μπάλα σε 4 μικρότερα μπαλάκια. Συνολικά 16 μικρά μπαλάκια. Κάθε φορά παίρνουμε 4 μπαλάκια και ανοίγουμε 4 μικρά φυλλαράκια στο μέγεθος περίπου ενός πιάτου. Αλείφουμε το καθένα με λιωμένη μαργαρίνη ( βιτάμ). Στη συνέχεια βάζουμε το ένα φυλλαράκι πάνω στο άλλο. Δηλαδή 4 φυλλαράκια το ένα πάνω στο άλλο. Τα ενώνουμε, τα κλείνουμε προς τα μέσα και δημιουργούμε μια καινούρια μπάλα. Με τον ίδιο τρόπο παίρνοντας κάθε φορά 4 μπαλάκια δημιουργούμε 4 φυλλαράκια και στο τέλος μια μπάλα.. Δημιουργήσαμε 4 καινούριες μπάλες και αφού τις καλύψουμε με μεμβράνη τις βάζουμε στο ψυγείο και τις αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες. Μπορούμε τη διαδικασία αυτή να την κάνουμε από το βράδυ της προηγούμενης μέρας.  Μετά από 3 ώρες ανοίγουμε 4 φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την παραδοσιακή πίτα

 

Σε ένα ανοξείδωτο ταψάκι ή σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια μικρή γούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο το τσίπουρο και το αλάτι μας.Σε ένα ανοξείδωτο ταψάκι ή σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια μικρή γούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο το τσίπουρο και το αλάτι μας.

Τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος,Τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος,

Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ανακατεύουμε, ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ανακατεύουμε, ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα, (αν χρειαστει νερό, προσθέτουμε λίγο).

Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί 15΄ την σταυρώνουμε και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Πλάθουμε 4 μπάλες.Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί 15΄ την σταυρώνουμε και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Πλάθουμε 4 μπάλες.

Στη συνέχεια χωρίζουμε την κάθε μια μπάλα σε 4 μικρότερα μπαλάκια..Συνολικά 16 μικρά μπαλάκια.Στη συνέχεια χωρίζουμε την κάθε μια μπάλα σε 4 μικρότερα μπαλάκια.  Συνολικά 16 μικρά μπαλάκια.

Κάθε φορά παίρνουμε 4 μπαλάκια και ανοίγουμε 4 μικρά φυλλαράκια στο μέγεθος περίπου ενός πιάτου. Αλείφουμε το καθένα με λιωμένο βιτάμ.Κάθε φορά παίρνουμε 4 μπαλάκια και ανοίγουμε 4 μικρά φυλλαράκια στο μέγεθος περίπου ενός πιάτου. Αλείφουμε το καθένα με λιωμένο βιτάμ.

Στη συνέχεια βάζουμε το ένα φυλλαράκι πάνω στο άλλο. Δηλαδή 4 φυλλαράκια το ένα πανω στο άλλο.Στη συνέχεια βάζουμε το ένα φυλλαράκι πάνω στο άλλο. Δηλαδή 4 φυλλαράκια το ένα πανω στο άλλο.

Τα ενώνουμε, τα κλείνουμε προς τα μέσα και δημιουργούμε μια καινούρια μπάλα. Με τον ίδιο τρόπο παίρνοντας κάθε φορά 4 μπαλάκια δημιουργούμε 4 φυλλαράκια και στο τέλος μια μπάλα..Τα ενώνουμε, τα κλείνουμε προς τα μέσα και δημιουργούμε μια καινούρια μπάλα. Με τον ίδιο τρόπο παίρνοντας κάθε φορά 4 μπαλάκια δημιουργούμε 4 φυλλαράκια και στο τέλος μια μπάλα..

Δημιουργήσαμε 4 καινούριες μπάλες και αφού τις καλύψουμε με μεμβράνη τις βάζουμε στο ψυγείο και τις αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες.Μπορούμε τη διαδικασία αυτή να την κάνουμε από το βράδυ της προηγούμενης μέρας!!!Δημιουργήσαμε 4 καινούριες μπάλες και αφού τις καλύψουμε με μεμβράνη τις βάζουμε στο ψυγείο και τις αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες.  Μπορούμε τη διαδικασία αυτή να την κάνουμε από το βράδυ της προηγούμενης μέρας!!!

Μετά από 3 ώρες ανοίγουμε 4 φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την παραδοσιακή πίτα μας.Μετά από 3 ώρες ανοίγουμε 4 φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την παραδοσιακή πίτα μας.

ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΜΑΣ

Χρειαζόμαστε 3 φύλλα μεγαλύτερα από το μέγεθος του ταψιού μας (Τα φύλλα πρέπει να προεξέχουν από το ταψί μας τόσο όσο να μπορούμε να τα γυρίσουμε και να τυλίξουμε το κρέας).
Λαδώνουμε το ταψί μας και ανοίγουμε τα φύλλα μας. Ένα -ένα φύλλο που ανοίγουμε το τοποθετούμε στο ταψί. Στη συνέχεια στρώνουμε το κρέας γύρω- γύρω στο ταψί μας . Γυρίζουμε ένα -ένα τα φύλλα τυλίγουμε το κρέας και τα αλείφουμε με λάδι. (Το λάδι είναι απαραίτητο. Θα βοηθήσει στο ψήσιμο των φύλλων).
Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζουμε έναν κόθρο εξ’ ου και το όνομά της «κοθρόπιτα»
Ανοίγουμε το φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις και βάζουμε μέσα την κοθρόπιτα…

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ

Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε ένα μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε 2-3 λεπτά, το αφήνουμε να γυαλίσει. Ρίχνουμε λίγο σαφράν ή κουρκουμά, 1 φλιτζάνι από το ζωμό που βράσαμε τα κρέατα, αλάτι, πιπέρι και βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με την κοθρόπιτα και ρίχνουμε το ρύζι. Βάζουμε το ταψί πάλι στο φούρνο και ελέγχουμε αν θέλει νερό το ρύζι μας. Θα προσθέσουμε άλλο ένα φλιτζάνι από το ζωμό σε 10 λεπτά Θα ελέγχουμε το ρύζι ώστε να μείνει γλασερό. Μόλις έχουν πάρει χρώμα τα φύλλα και έχει ψηθεί το ρύζι θα ελέγξουμε εάν η πίτα είναι έτοιμη.  Θα πρέπει αν την κουνήσουμε να ξεκολλάει από τα ταψί μας. Αλλιώς βάζουμε μόνο τον κάτω φούρνο για 5-6 λεπτά. Βγάζουμε την πίτα μας ρίχνουμε πάνω στο ρύζι 2-3 κομματάκια βούτυρο για άρωμα το ανακατεύουμε ελαφρά.  Η πίτα μας είναι έτοιμη
Καλή σας επιτυχία.

trikalaview.gr

About Μαρία Νικολοπούλου