Περίπλοκη και σύνθετη γεύση όπου εναλλάσσεται με απόλυτη επιτυχία το πικάντικο με το παρηγορητικό άγγιγμα του απαλού γάλακτος καρύδας. Και αυτή η απίστευτη λεμονάτη γεύση από το λεμονόχορτο και το γκαλάγκαλ να σου γαργαλά τον ουρανίσκο!!
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα ()
Για τη συνταγή
- 6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 12 μέτριες γαρίδες καθαρισμένες
- 8 φρέσκα μύδια
- 8 χτένια
- 4 κουτ. σουπ. ψίχα καβουριού
- 1 φιλέτο λευκού ψαριού
- 3 κουτ. σουπ. λεμονόχορτο ψιλοκομμένο ή 3 λεπτές φέτες λεμονιού
- 1/2 κουτ. σουπ. ξύσμα λάιμ
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ.γλυκ. γκαλάγκαλ ή τζίντζερ τριμμένο
- 1 φλιτζάνι μανιτάρια σιτάκε κομμένα σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
- 4 ντοματίνια κομμένα στα δυο
- 1 1/2 φλιτζάνι φλιτζάνι γάλα καρύδας
- 1 κουτ. σουπ. σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σουπ. σάλτσα ψαριού ή ½ κ.γ. σκούρα σάλτσα σόγιας και 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- χυμός από ένα λάιμ
- 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι κόλιανδρο χοντροκομμένο
Θρεπτικά συστατικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ζωμό κοτόπουλου, το λεμονόχορτο και το ξύσμα λάιμ σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και φέρνετε σε βρασμό.
2. Προσθέτετε το σκόρδο, το γκαλάγκαλ, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και βράζετε για 2 λεπτά.
3. Προσθέτετε τις γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά, και την ντομάτα. Βράζετε για 4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια, οι γαρίδες να γίνουν πορτοκαλί και τα υπόλοιπα θαλασσινά να μην είναι πλέον διάφανα.
4. Ρίχνετε το γάλα καρύδας, σάλτσα ψαριού, τη σόγια, το χυμό λάιμ και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά να ενωθούν τα υλικά και βράσετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Δοκιμάζετε τη γεύση και διορθώνετε με λίγο αλάτι τη θέλετε πιο αλμυρή, λίγη ζάχαρη αν είναι πολύ ξινή, και λίγο ακόμα χυμό λεμονιού αν είναι πολύ αλμυρή.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Αν θέλετε τη σούπα σας πιο κρεμώδη προσθέτετε λίγο παραπάνω γάλα καρύδας. Αν θέλετε πιο πικάντικη και έντονη γεύση προσθέτετε λίγη σάλτσα τσίλι
mirsini.gr