Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αρνί και κατσίκι: Πώς φαίνεται αν είναι φρέσκο – Τι προσέχουμε στις σφραγίδες

Αρνί και κατσίκι: Πώς φαίνεται αν είναι φρέσκο – Τι προσέχουμε στις σφραγίδες

 

Αυτές τις μέρες προμηθευόμαστε όλοι το κρέας που θα καταναλώσουμε το βράδυ της Ανάστασης στην μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα, όταν και θα σουβλίσουμε αρνί, ή κατσίκι και φυσικά το παραδοσιακό κοκορέτσι.

Εκτός από το αν το αρνί, ή το κατσίκι που αγοράζουμε είναι φρέσκο, πρέπει να ξέρετε και από πού προέρχεται, ανάλογα με τις σφραγίδες που έχει επάνω του.

Πώς φαίνεται αν το αρνί, ή το κατσίκι είναι φρέσκα

Το αρνί, ή το κατσίκι «του γάλακτος», δηλαδή εκείνο που έχει τραφεί αποκλειστικά με γάλα και είναι μικρότερο από 4 ή 5 μηνών, έχει κρέας που είναι αρκετά ανοιχτόχρωμο.

Αν το αρνί, ή το κατσίκι είναι μεγαλύτερο (μέχρι ενός έτους περίπου) έχει πιο σκούρο ροζ κρέας.

Αν το αρνί είναι μεγαλύτερο από 1 έτους έχει πολύ πιο σκούρο χρώμα και έντονη, χαρακτηριστική μυρωδιά.

Τα οστά του αρνιού πρέπει να έχουν ροζ απόχρωση. Όσο μικρότερης ηλικίας είναι, τόσο πιο ροζ είναι τα οστά του. Αντιθέτως το ανοιχτό ροζ (σχεδόν λευκό) χρώμα των οστών, προδίδει τη μεγάλη ηλικία του ζώου.

Προτιμήστε αρνιά με παχουλές και στρογγυλεμένες αρθρώσεις, με στεγνό και ξηρό εξωτερικό δέρμα, όχι όμως, ξηρό και γεμάτο «ρυτίδες», που προέρχονται από την υπερέκθεση στον ήλιο.

Είναι καλό το αιγοπρόβειο κρέας που αγοράζουμε να είναι πάντα ροζ χρώματος και το λίπος του να είναι μπεζ και συνεκτικό.

Αποφύγετε το κρέας που είναι αφυδατωμένο, σκουρόχρωμο και το λίπος του είναι κίτρινο.

Μην σας απασχολεί αν πάνω στη σάρκα υπάρχουν σφραγίδες από ελέγχους ποιότητας. Είναι από φυτικά υλικά και σίγουρα, ακίνδυνες.

Αν αγοράσουμε «εντεράκια», για το παραδοσιακό μας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού, της όψης, της οσμής που γνωρίζουμε και να μην είναι εκτεθειμένα, στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα. Φροντίζουμε να τα καθαρίσουμε πολύ καλά.

Η διάκριση των κατεψυγμένων εντέρων από τα νωπά είναι εύκολη, γιατί τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, δηλαδή υπάρχει το εντερικό περιεχόμενο τους, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που αποψύχθηκαν, είναι καθαρισμένα.

Πώς φαίνεται αν το αρνί/κατσίκι είναι ελληνικής προέλευσης – Τι σημαίνουν οι σφραγίδες

Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών:

Τα εντόπια και τα προερχόμενα, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμνοερίφια έχουν σφραγίδα, με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε άλλη σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, π.χ. «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής, δηλαδή τα προερχόμενα από τρίτες χώρες – εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν σφραγίδα, με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται επίσης στο εσωτερικό άλλης σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων, για την παρασκευή Πασχαλιάτικων εδεσμάτων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία ενδέχεται να πωλούνται, μετά από απόψυξη ως νωπά, παραπλανώντας τον καταναλωτή.

Αν αγοράσουμε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να προσέξουμε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Δεν πρέπει να αγοράζουμε αποψυγμένα εντόσθια που εκτίθενται για πώληση, εκτός ψυγείου. Η απόψυξη τους γίνεται στο ψυγείο ή κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης.(όχι ζεστό)

Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν, ευδιάκριτα και υποχρεωτικά, τις εξής ενδείξεις: 1) Το είδος του ζώου π.χ. ερίφιο, αμνός, κ.τ.λ. 2) Το τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.α., 3) Την προέλευσή του π.χ. εντόπιο, FYROM κ.α., 4) Αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο, 5) Την τιμή πώλησης, ανά κιλό.

Πηγή: iatropedia.gr

ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η΄ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΜΕ Η΄ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΜΕ ΗΔΗ  ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ:

Το νωπό κρέας παθαίνει τις εξής αλλοιώσεις:

Αποτέλεσμα εικόνας για meat that smells bad

1) σάπισμα, το οποίο οφείλεται σε βακτήρια που στην αρχή αλλάζουν το χρώμα του κρέατος από κόκκινο σε σκοτεινό, έπειτα εμφανίζονται επιφανειακά στίγματα που σχηματίζουν μια λεπτή και γλοιώδη επίστρωση, η οποία με την σειρά της μετατρέπεται σε κολλώδη και δύσοσμη, κάτι που κάνει το κρέας από τρυφερό και μαλακό να πολτοποιείται εύκολα.

2) μούχλιασμα. Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται επιφανειακές κηλίδες με Αποτέλεσμα εικόνας για meat that smells badδιάφορους χρωματισμούς(λευκό, μωβ, πράσινο) που οφείλονται σε μούχλες και ζύμες αλλά και σε βακτήρια με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η χαρακτηριστική οσμή μούχλας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση παρατηρείται και εδω η γλοιώδης επίστρωση που δίνει την χαρακτηριστική όξινη οσμή του σάπιου κρέατος.

3) τάγγισμα λίπους, έχει την χαρακτηριστική οσμή και γεύση του αλλοιωμένου λίπους, το οποίο καταλαβαίνουμε όταν το τρίψουμε με τα δάχτυλα μας ή όταν θερμάνουμε το ταγγισμένο τρόφιμο. Είναι η κυριότερη αιτία που περιορίζει τον χρόνο συντήρησης των κατεψυγμένων τροφίμων. Για να συντηρηθούν τα κομμάτια κατεψυγμένου κρέατος καλό είναι να τυλίγονται με πλαστικά φίλμ ή αλουμινόχαρτο.Αποτέλεσμα εικόνας για meat that smells bad

4) αφυδάτωση, το κρέας γίνεται άνοστο και στεγνό. Η αφυδάτωση γίνεται αντιληπτή απο λευκοκίτρινες κηλίδες ή απο αποχρωματισμένες περιοχές στην επιφάνεια του τροφίμου.

 

ΠουλερικάΑποτέλεσμα εικόνας για meat that smells bad

Τα πουλερικά είναι τα πιό ευαίσθητα ζωϊκά τρόφιμα αναπτύσσοντας στην επιφάνειά τους ενα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών. Υπο ψύξη η αλλοίωση οφείλεται σε ψυχρόφιλους μικροοργανισμούς, ενώ σε κατεψυγμένα πουλερικά εμφανίζονται αιματώδεις κρύσταλλοι μεταξύ συσκευασίας και δέρματος. Το υγιές κοτόπουλο πρέπει να έχει δέρμα άθικτο, λευκό εως ελαφρώς κοκκινωπό, ενω τα μεγαλής ηλικίας κοτόπουλαλευκοκίτρινο και σίγουρα όχι γλοιώδες. Η μυϊκή μάζα στο στήθος και τα μπούτια πρέπει να είναικαλοαναπτυγμένη και τα σπλάχνα πρέπει να μυρίζουν ευχάριστα.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ:

Αποτέλεσμα εικόνας για meat that smells bad

  • Το κρέας μπορεί να μοιάζει να είναι εντάξει, να μην μυρίζει άσχημα και ακόμα και να είναι καλό στην γεύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές.
  • Να ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα κρέατος.
  • Μην χρησιμοποιείτε κιμά που έχει μείνει στο ψυγείο για πάνω από δύο μέρες.
  • Το ίδιο ισχύει και για μπριζόλες ή παϊδάκια που έχουν μείνει στην ψύξη για τέσσερις μέρες.
  • Αν ο κιμάς μαγειρευτεί, τότε μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και τέσσερις μέρες.

EΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΦΡΕΣΚΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΡΕΑΣ, ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟΤΕΡΑ:

 

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

 

 

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ – Π.ΣΚΟΥΠΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΚΡΙΕΜΠΑΡΔΗΣ

 

About Μαρία Νικολοπούλου