Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πώς να καθαρίσεις σωστά το κλιματιστικό πριν το ανάψεις πρώτη φορά για το καλοκαίρι

Πώς να καθαρίσεις σωστά το κλιματιστικό πριν το ανάψεις πρώτη φορά για το καλοκαίρι

Ο καθαρισμός της μονάδας του κλιματιστικού σου θα σε κάνει να εξοικονομήσεις χρήματα και θα κρατήσει δροσερό τον χώρο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Οταν το καλοκαίρι είναι στο πικ του οι ζεστές ημέρες γίνονται ο κανόνας. Αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό αναγκαστικά θα δουλεύει υπερωρίες, ειδικά αν σου αρέσει να διατηρείς τη δροσιά μέσα στο σπίτι. Και αν θέλεις πάντα να βγαίνει δροσερός αέρας από το κλιματιστικό, πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις πώς να το διατηρείς καθαρό. Είτε έχεις κεντρικό κλιματισμό είτε κινητή μονάδα, θα πρέπει να καθαρίζεις το κλιματιστικό σαν επαγγελματίας. Επιπλέον, ανακάλυψε συμβουλές και έξυπνα tips συντήρησης του κλιματιστικού που μπορείς εύκολα να κάνεις για να προστατευτείς από τη ζέστη του καλοκαιριού. 

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις ένα κλιματιστικό 

Κλιματιστικό παραθύρου 

Οι μονάδες κλιματισμού πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. «Θα συνιστούσα να καθαρίζετε μια μονάδα κλιματισμού παραθύρου κάθε δύο εβδομάδες», λέει ο Giacomo Calzavara, διευθύνων σύμβουλος της JMATEK North America, αδειούχου των φορητών προϊόντων ψύξης της Honeywell.

κλιματιστικο παραθυρου PIN IT

  

Κεντρικός αέρας 

Όσον αφορά μια κεντρική μονάδα κλιματισμού, καλό είναι να αναθέτεις σε έναν επαγγελματία την επιθεώρηση και τον καθαρισμό του συστήματός μία φορά το χρόνο. Μπορεί να βεβαιωθεί ότι τα επίπεδα του ψυκτικού υγρού είναι σωστά, να ελέγξει για διαρροές και να καθαρίσει τις σπείρες. 

Τι να θυμάσαι πριν ξεκινήσεις 

Υπάρχουν δύο κύριες περιοχές στις οποίες πρέπει να εστιάσεις κατά τον καθαρισμό μιας μονάδας κλιματισμού: τα φίλτρα και οι σπείρες. 

Τα φίλτρα απομακρύνουν τη σκόνη από τον αέρα και όταν είναι φραγμένα, αναγκάζουν τη μονάδα κλιματισμού σας να εργάζεται πιο σκληρά και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να δροσίσει αποτελεσματικά το σπίτι πράγμα που κοστίζει περισσότερο χωρίς να αποδίδει αποτελέσματα. Οι σπείρες βοηθούν στη μετακίνηση του ζεστού και του κρύου αέρα, οπότε βεβαιώσου ότι δεν είναι φραγμένες από βρωμιά και σκόνη. 

Φυσικά, για ορισμένα συστήματα κλιματισμού -όπως το κεντρικό κλιματιστικό-, είναι καλύτερο να αναθέσεις σε έναν επαγγελματία εργολάβο να επιθεωρήσει τη μονάδα, να ελέγξει τους αγωγούς και να διασφαλίσει ότι λειτουργεί αποτελεσματικά.

κλιματιστικο στο υπνοδωματιο PIN IT

  

Τι θα χρειαστείς 

Υλικά 

Μονάδα κλιματισμού 

Κατσαβίδι 

Πανί 

Μαλακή βούρτσα 

Μπουκάλι ψεκασμού 

Ήπιο σαπούνι πιάτων ή ήπιο απορρυπαντικό 

Κεντρική μονάδα κλιματισμού 

Κατσαβίδι 

Πανί 

Ηλεκτρική σκούπα 

Λάστιχο 

Οδηγίες 

Πώς να καθαρίσεις μια μονάδα κλιματισμού με ήπιο σαπούνι πιάτων 

1.Απενεργοποίησε τη μονάδα. Για λόγους ασφαλείας, είναι πάντα καλή ιδέα να απενεργοποιείς το ρεύμα και να αποσυνδέεις το καλώδιο από την πρίζα πριν εργαστείς σε μια ηλεκτρική μονάδα. 2.Αφαίρεσε και καθάρισε το κάλυμμα

3.Ανάλογα με τη μονάδα που έχεις, θα υπάρχει ένα μπροστινό κάλυμμα που στερεώνεται με γλωττίδες, κουμπιά ή βίδες. 

4.Συμβουλεύσου το εγχειρίδιο του κλιματιστικού για να επιβεβαιώσεις την αφαίρεση του μπροστινού καλύμματος και το άνοιγμα της μονάδας. 

Αφαίρεση και καθαρισμός του φίλτρου

1.Βρες το φίλτρο, το οποίο συνήθως βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της μονάδας. Έλεγξε το εγχειρίδιο χρήσης αν δυσκολεύεσαι να το βρεις.

2.Ξεσκονίσε το φίλτρο με ένα πανί. 

3.Ξεπλύνε το με χλιαρό νερό και ήπιο σαπούνι. 

4.Αφήσε το φίλτρο να στεγνώσει εντελώς πριν το τοποθετήσεις ξανά στη μονάδα. 

5.Εντοπίσε και καθάρισε τις σπείρες. Τα περισσότερα κλιματιστικά διαθέτουν δύο σετ πηνίων: τα πηνία εξατμιστή μπροστά (εσωτερικά) και τα πηνία συμπυκνωτή πίσω (εξωτερικά).Βούρτσισε τη βρωμιά από τις σπείρες με μια μαλακή βούρτσα ή ένα πανί. 

6.Καθαρίσε τυχόν πρόσθετη βρωμιά με ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με ελαφρώς σαπουνόνερο. 

7.Δοκίμασε να βάλεις λίγο ήπιο απορρυπαντικό ή σαπούνι πιάτων στο μπουκάλι, αν τα υπολείμματα είναι δύσκολο να απομακρυνθούν, αλλά όχι τόσο πολύ σαπούνι ώστε να γίνει πολύ υγρό. 

8.Στεγνώσε με ένα καθαρό πανί. 

9.Βεβαιώσου ότι όλα τα μέρη της μονάδας είναι στεγνά. Στη συνέχεια, τοποθέτησε το μπροστινό κάλυμμα και ενεργοποίησε ξανά τη μονάδα.

καθιστικο PIN IT

  

Πώς να καθαρίσετε μια κεντρική μονάδα κλιματισμού με ένα λάστιχο και νερό 

Απενεργοποίησε το κλιματιστικό και εντόπισε τον εξαερισμό. Ανάλογα με την κατασκευή του σπιτιού, ο εξαερισμός του κεντρικού κλιματιστικού μπορεί να βρίσκεται στους τοίχους, κάτω από τα παράθυρα, στην οροφή ή στο δάπεδο. 

Αφαίρεσε το κάλυμμα του εξαερισμού. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο είναι στερεωμένο το κάλυμμα του εξαερισμού, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ένα κατσαβίδι για να ξεβιδώσεις το κάλυμμα. Αφαιρέστε και καθαρίστε το φίλτρο όπως εξηγήσαμε ήδη, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα. 

Αν δεν έχεις επαναχρησιμοποιούμενο φίλτρο, απλά αντικαταστήσε το παλιό φίλτρο με ένα καινούργιο, φροντίζοντας ώστε τυχόν βέλη στο φίλτρο να είναι στραμμένα προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Απενεργοποίησε την εξωτερική μονάδα. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να βρεις τον διακόπτη της εξωτερικής μονάδας ο οποίος συνήθως βρίσκεται κάτω από ένα αναδιπλούμενο καπάκι κοντά στη μονάδα συμπυκνωτή. Στη συνέχεια αφαίρεσε το επάνω μέρος της μονάδας συμπυκνωτή. Αφού αφαιρέσεις την κορυφή, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεις τυχόν φύλλα, γρασίδι, βρωμιά ή άλλα υπολείμματα μέσα ή γύρω από τη μονάδα. 

Ψέκασε προσεκτικά τη μονάδα για να απομακρύνεις την υπόλοιπη βρωμιά, φροντίζοντας να μην βρέξεις το ηλεκτρικό κουτί. Περίμενε 30 – 60 λεπτά για να αφήσεις τη μονάδα συμπυκνωτή να στεγνώσει εντελώς πριν την ενεργοποιήσεις ξανά.

γραφειο με κλιματιστικο PIN IT

 

Μην ξεχνάς να ελέγχεις τακτικά για κοινά προβλήματα 

Έλεγχε διαρκώς για κοινά προβλήματα, όπως αδύναμη ροή αέρα, παγωμένες σπείρες και διαρροές σε όλους τους τύπους μονάδων, όλα αυτά θα μπορούσαν να υποδεικνύουν είτε απόφραξη στο κλιματιστικό είτε φραγμένο φίλτρο. 

Διάβασε επίσης:

Δες πώς να καθαρίσεις το σπίτι σου σωστά αφιερώνοντας ελάχιστα λεπτά την ημέρα

Vral έχει γίνει στο TikTok μια μέθοδο καθαρισμού η οποία θα βοηθήσει και εσένα μέσα σε 5 ημέρες να οργανώσεις και να τακτοποιήσεις το χώρο σου. Αυτή η ιδέα ξεκίνησε από από την Marla Cilley, ειδική σε θέματα καθαριότητας στο FlyLady. 

Η μέθοδος αυτή υποστηρίζει ότι σπαταλώντας 15 λεπτά από το χρόνο σου για 5 ημέρες την εβδομάδα θα καθαρίσεις το σπίτι σου πολύ πιο γρήγορα από όσο νόμιζες και με λιγότερη ταλαιπωρία.

PIN IT

Αρχικά χωρίζουμε το σπίτι σε «κομμάτια» και καθορίζουμε τον χρόνο για τον καθαρισμό που θα μας πάρει για την εβδομάδα. Στόχος είναι πάντα τα 15 λεπτά! Ξεκινάμε με την 1η ημέρα όπου εστιάζουμε πώς θα αφαιρεθούν τα σημάδια σε πόρτες, τοίχους κλπ. Δοκίμασε ένα πανί από μικροΐνες και αφιέρωσε μόνο τον χρόνο που έχεις ορίσεις για αυτή την καθαριότητα.

theissue.gr

About Μαρία Νικολοπούλου