Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πώς το γάλα βλάπτει τα κόκαλά μας

Πώς το γάλα βλάπτει τα κόκαλά μας

Αρκετός κόσμος, ανάμεσα τους και πολλοί vegetarians, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, παρά τις επιστημονικές μελέτες που αμφισβητούν τα οφέλη για τον οργανισμό και υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Ο λόγος είναι η εσφαλμένη εντύπωση ότι το ασβέστιο του γάλακτος ενισχύει τον σκελετό μας.

milk-214969_640.jpg

Είναι αλήθεια οτι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεια των οστών μας. Άλλωστε τα οστά μας συνεχώς αναδιαμορφώνονται: το σώμα αφαιρεί μικρές ποσότητες ασβεστίου από τα οστά και τις αντικαθιστά με νέο ασβέστιο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο, έτσι ώστε  να μην μειωθεί η πυκνότητα των οστών σε αυτή τη διαδικασία ανακατασκευής. Παρόλα αυτά, αν και είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της υγείας μας, τα οφέλη από την πρόσληψη ασβεστίου παύουν υπάρχουν όταν η  κατανάλωση ξεπερνά ένα ορισμένο όριο.

Οι  καλύτεροι γιατροί της Κορινθίας εδώ

Το σημαντικότερο ίσως δεδομένο είναι ότι η πρόσληψη ασβεστίου σε επαρκείς ποσότητες (μεγαλύτερες από 600mg δηλαδή), μπορεί εύκολα να επιτευχθεί χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα ή συμπληρώματα ασβεστίου. Ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει ότι οι σησαμόσποροι, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το κάρδαμο, το σπανάκι, τα ρεβίθια, τα φασόλια και πολλά άλλα φυτικά προϊόντα αλλά και πολλά θαλάσσια λαχανικά όπως φύκια Νόρι, Αγάρ-Αγάρ, Κombu, Hijiki, Wakame, περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από τα κλασικά γαλακτοκομικά προϊόντα!

broccoli-166948_640.jpg

Επιπλέον, όλες οι μελέτες καταλήγουν στο ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν σημαίνει και πιο γερά κόκαλα όπως πιστεύαμε μέχρι πριν μερικά χρόνια. Ενδεικτικά, μια μεγάλη μελέτη του 2005 δεν εντόπισε καμία σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών και γερού σκελετού.

 

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη μάλιστα, ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και τους τραυματισμούς εφήβων κοριτσιών για επτά χρόνια, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μειώνουν τα κατάγματαΑντιθέτως, φαίνεται να τα αυξάνουν όπως επίσης να αυξάνουν και τον κίνδυνο από άλλους θανάτους.

 

Ομοίως, η Harvard Nurses’ Health Study  η οποία παρακολούθησε περισσότερες από 72.000 γυναίκες για 18 χρόνια, συμπέρανε ότι η αύξηση της κατανάλωσης γάλακτος δεν έδειξε καμία προστατευτική επίδραση από κατάγματα. Στο ίδιο συμπέρασμα βέβαια καταλήγουν και πολλές άλλες έρευνες, όπως, για παράδειγμα, μια μελέτη 12ετούς διάρκειας σε 77.761 γυναίκες. 

milk-518067_640.jpg

Την ίδια στιγμή η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Από αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης μέχρι διάφορες μορφές καρκίνου και τη νόσο του Πάρκινσον.

 

Εξάλλου και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει το παράδοξο του ασβεστίου. Ότι δηλαδή οι χώρες με υψηλή κατανάλωση ασβεστίου παρουσιάζουν μεγαλύτερους αριθμούς καταγμάτων σε σχέση με εκείνες που έχουν χαμηλή κατανάλωση.

 

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τα γαλακτοκομικά προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους και πλέον παίρνουν το ασβέστιο από φυτικές πηγές προκειμένου αυτό να απορροφάται από τον οργανισμό τους και να προστατεύει πραγματικά τον σκελετό τους.

πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου