Σκύλος και κορονοϊός: Λύνουμε όλες σου τις απορίες για να γνωρίζεις τ ισχύει. Μετά την είδηση ότι πέθανε ο πρώτος σκύλος που είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αναρωτιούνται τι πρέπει να προσέχουν με τα κατοικίδιά τους κι εάν, σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα, μπορούν να τα κολλήσουν.
Σκύλος και κορονοϊός: Όσα πρέπει να γνωρίζεις
Ο σκύλος στο Χονγκ Κονγκ πέθανε λόγω του κορονοϊού;
Ο σκύλος που πέθανε ήταν 17 ετών και φαινόταν πως είχε αναρρώσει απ’ τον ιό, ενώ είχε επιστρέψει και σπίτι του. Το εάν ευθύνεται ο ιός, τα γηρατειά, κάποια άλλη ασθένεια που είχε ή συνδυαστικά όλα μαζί για τον θάνατό του δεν είναι γνωστό καθώς η ιδιοκτήτρια δεν έχει επιτρέψει να γίνει νεκροψία- νεκροτομή στον σκύλο για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.
Σημειώνεται πως και η ιδιοκτήτρια του σκύλου πρόσφατα είχε αναρρώσει από τον κορονοϊό, όμως, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης του σκύλου προκλήθηκαν από περιβαλλοντική μόλυνση του στόματος και της μύτης του ή εάν ο σκύλος είχε πράγματι μολυνθεί από τον ιό.
Μπορούν οι άνθρωποι να μεταδώσουν τον κορονοϊό στα κατοικίδια;
Σ’ αυτό το κομμάτι δεν θα επικαλεστούμε τα λόγια διαφόρων ανθρώπων, αλλά τα λόγια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις οδηγίες που δίνει επίσημα προς τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Όπως και οι προηγούμενοι ιοί SARS, ο Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, το βήχα, το σάλιο ή την εκπνοή.
Τα κατοικίδια παράγουν σταγονίδια αρκετά εύκολα, αλλά υπάρχουν σημαντικοί φραγμοί ώστε ο ιός να μην μεταδίδεται από ανθρώπους σε ζώα και αντίστροφα.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς, δηλαδή κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό. Βέβαια, υπάρχει ένας κίνδυνος τα ζώα να μεταφέρουν τον θανατηφόρο ιό, δηλαδή το σώμα τους να λειτουργεί ως «επιφάνεια», η οποία θα μεταφέρει τον ιό από τον έναν άνθρωπο στον άλλο
Τι πρέπει να προσέχεις στην επαφή σου με το κατοικίδιό σου;
Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Σπύρος Κρήτας, λέει χαρακτηριστικά:
Με τα σημερινά δεδομένα, τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενές επιβίωσης του COVID-19, ούτε νοσούν από αυτόν, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους και να αποφεύγουν να τα φυλάνε. Εξυπακούεται ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους αλλά να συνεχίζουν συμπεριφέρονται σωστά σε αυτά, απολαμβάνοντας τη συντροφιά τους και διατηρώντας καθαρό το οικιακό τους περιβάλλον