Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον ξένων αλλά και εγχώριων επενδυτών για ακίνητα στην Κορινθία και σε όλη την Ελλάδα παρά τη διεθνή αναταραχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Γερμανοί, Βρετανοί, Αυστραλοί αγοράζουν από μικρά ακίνητα και παλιά κτίρια μέχρι ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο και την Ηπειρο. Ιταλοί και Γάλλοι προτιμούν κατοικίες κοντά ή με θέα τη θάλασσα και επενδύουν κυρίως στις Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου. Τα Δωδεκάνησα επιλέγουν οι ομογενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το E-Real Estates και παρουσίασαν «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνουν ότι η απογείωση κατά 232% των κρατήσεων για κατοικίες τύπου Airbnb στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι έχει ανοίξει την όρεξη των ξένων και έχει τονώσει τη ζήτηση για κατοικίες με τουριστικό κυρίως ενδιαφέρον, μια τάση που καταγράφεται τα τελευταία δύο έτη.
Οπως σχολιάζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προστέθηκαν 150 νέες ξενοδοχειακές μονάδες το 2019-2021.
«Τα αισιόδοξα μηνύματα που λαμβάνονται από τον ξένο Τύπο, σε συνάρτηση με το νέο μοντέλο τουρισμού που εστιάζει σε παροχές υψηλών προδιαγραφών, δημιουργούν υψηλές επενδυτικές αποδόσεις και έτσι αναμένεται αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από ξένους και εγχώριους, με την τιμητική τους να έχουν τα νησιά, ενώ αναμένουμε την ανάδειξη ηπειρωτικών προορισμών», αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας και προσθέτει ότι ερωτηματικό παραμένει η κινητικότητα για τη φετινή χρονιά στη Χαλκιδική που αποτελούσε τη βασική επιλογή ρώσων επενδυτών.
Στο «ραντάρ» των ξένων, αλλά και των Ελλήνων, βρίσκονται οι εξής περιοχές:
Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και Βρετανία αγοράζουν μικρά ακίνητα και παλιά κτίρια και ξενοδοχεία. Ενδιαφέρον σε Λουτράκι, Κιάτο και Βραχάτι. Γερμανοί και Ιταλοί στη Μάνη και πολλοί Ιταλοί στην Ελαφόνησο. Τη Μονεμβασιά επιλέγουν Ελβετοί, Βέλγοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι.
Περιφέρεια Ηπείρου. Αγοραστικό ενδιαφέρον από Γερμανούς, Σουηδούς και Ισραηλινούς. Οικόπεδο 1 στρέμμα πωλείται προς 80.000 ευρώ. Οι κατοικίες π.χ. στην Ηγουμενίτσα πωλούνται προς 1.000-2.000 ευρώ/τ.μ.
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν προχωρήσει σε αγορές ακινήτων σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1.100-1.200 ευρώ/τ.μ. Λίγο πιο ακριβά είναι τα ακίνητα στην Αράχοβα, μεταξύ 1.200 και 1.500 ευρώ/τ.μ.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως Ιταλοί, Γερμανοί και Γάλλοι που επιλέγουν είτε κατοικίες πλησίον ή/και με θέα τη θάλασσα, αλλά και αγροτεμάχια με ελαιόδεντρα όπου μπορούν να κτίσουν μια κατοικία έως 80-100 τ.μ.
Κυκλάδες. Μύκονος, Πάρος, Νάξος και Σαντορίνη έχουν την τιμητική τους. Στο νησί των ανέμων οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούν κυρίως βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν κυρίως υπερχρεωμένα ακίνητα. Οι ζητούμενες τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο κυμαίνονται κυρίως μεταξύ 5.500 και 7.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η αγορά ακινήτων της Πάρου έχει ανακάμψει τα τελευταία 3-4 χρόνια λόγω του νέου αεροδρομίου. Επενδύουν σε ακίνητα κυρίως Ελληνες, Ιταλοί και Γάλλοι. Οσον αφορά τις τιμές, 4 στρέμματα σε μέτρια τοποθεσία χωρίς πανοραμική θέα κοστίζουν 80.000-120.000 ευρώ. Στη Σαντορίνη, ένα σπίτι ανάλογα με τη θέα μπορεί να φτάσει και τις 5.000-6.000 ευρώ/τ.μ.
Δωδεκάνησα. Ισχυρό ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα. Προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και την Εσθονία. Εντονη παρουσία στη Νίσυρο από τις ΗΠΑ.
Ιόνια Νησιά. Το 80% των αγοραστών είναι ξένοι όπως Βρετανοί και Γερμανοί. Για παράδειγμα, νεόδμητα αστικά ακίνητα στη Λευκάδα πωλούνται από 2.000 ευρώ/τ.μ., ενώ 10ετίας-15ετίας από 1.500 ευρώ/τ.μ.
notospress.gr