Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ψαριού είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Θεωρούνται ως σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας και προτρέπουμε τα παιδιά να τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες γιατί κάνουν καλό στην όραση και γενικά στην υγεία μας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την επιλογή του είδους των ψαριών που προτιμάμε για το γεύμα μας, αλλά και ενήμεροι για την «προέλευσή» τους.
Τα ιχθυοπωλεία της Κορινθίας θεωρούνται από τα καλύτερα της Πελοποννήσου για την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων τους αλλά και την καθαριότητα και την φιλική εξυπηρέτηση. Είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ψάρι γενιές ψαράδων εδώ και χρόνια.
Άλλωστε εσείς το γνωρίζετε καλύτερα αφού τα εμπιστεύεστε όχι μόνο για την ποιότητα των ψαριών τους που είναι ασφαλώς ανώτερη, αλλά και για την επαφή τους με τον κόσμο που παραμένει πάντα το ίδιο εξαιρετική. Σας γνωρίζουν, σας ξέρουν με το μικρό σας όνομα… σας δίνουν την καλύτερη πραμάτεια τους!!!
Δείτε λοιπόν, τα μυστικά του φρέσκου ψαριού που μας εκμυστηρεύτηκαν, για να έχετε πάντα υγιεινά, φρέσκα ψάρια στο πιάτο σας:
Τι προσέχουμε σε ένα ψάρι
Τα μάτια του
Τα μάτια του πρέπει να γυαλίζουν, να είναι καθαρά και να είναι εξογκωμένα. Το να μην είναι θολά δεν είναι και απαραίτητος κανόνας ότι δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση, γιατί αν το μάτι του ψαριού έρθει σε επαφή για πολύ ώρα απευθείας με τον πάγο τότε μπορεί να θαμπώσει.
Το σώμα του
Το σώμα του να είναι σκληρό (να μην ζουλιέται εύκολα) και άκαμπτο (δεν λυγίζει). Όταν ακουμπάς πάνω του και πιέζεις ελαφρά το δέρμα του να έχει ελαστικότητα και να επανέρχεται στη θέση του αμέσως. Επίσης υπάρχουν ψάρια που το σώμα τους μαλακώνει γρήγορα, όπως οι μπακαλιάροι, τα σκουμπριά, οι κολιοί, οι παλαμίδες. Σε τέτοιες περιπτώσεις την κατάσταση του ψαριού την καταλαβαίνουμε από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της λίστας.
Τα λέπια του να είναι κολλημένα
Τα βράγχια του
Πρέπει να έχουν ένα βαθύ ζωηρό κόκκινο χρώμα. Εάν τα ψάρια είναι μπαγιάτικα, θα έχουν κόκκινο ξεθωριασμένο χρώμα. Δυστυχώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι που ξεγελούν τον καταναλωτή ως προς το κόκκινο χρώμα του ψαριού. Ένας από αυτούς είναι να έχουν χρωματιστεί τα βράγχια με κόκκινο χρώμα. Εάν τρίψουμε με το δάχτυλο τα βράγχια του ψαριού μπορούμε να ελέγξουμε αν θα αλλάξει το χρώμα τους.
Η μυρωδιά του
Η μυρωδιά είναι ένα καθοριστικό στοιχείο το οποίο καθορίζει την φρεσκάδα του ψαριού. Ένα φρέσκο ψάρι πρέπει να μυρίζει όπως το καθαρό θαλασσινό νερό και ιώδιο. Εάν έχει δυσάρεστη μυρωδιά τότε καλό είναι να επιλέξετε κάποιο άλλο ψάρι.
Το χρώμα του
Γενικά κοιτάμε εάν ένα φρέσκο ψάρι λάμπει όχι μόνο στα μάτια αλλά και σαν σύνολο. Να έχει δηλαδή καθαρό και μεταλλικό χρώμα. Εάν το χρώμα του είναι θαμπό ή έχουν αποχρωματισμένα μπαλώματα πάνω του τότε το ψάρι θεωρείται ότι είναι οριακά φρέσκο. Ειδικότερα για την “φρίσα” αν έχει μια κιτρινωπή ρίγα στα πλάγια , τότε δεν είναι σίγουρα φρέσκια.
Tην υφή του
Εάν περάσετε το χέρι σας πάνω από το σώμα του ψαριού και γλιστράει και δεν μπορείτε να το πιάσετε τότε είναι ένα ακόμα ένα στοιχείο ότι το ψάρι είναι καλής ποιότητας. Δηλαδή πρέπει να έχει πάνω στο σώμα του, αυτή τη γλοιώδη ουσία που μένει πάνω του μόνο για 12 με 18 ώρες. Γενικά όπως λένε και οι ψαράδες να μην είναι γλιτσιασμένο.
Τα εντόσθια του
Όταν καθαρίζουμε ένα φρέσκο ψάρι τα εντόσθια του βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να σπάσουν ή να διαλυθούν.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος του στην σχάρα εάν το ψάρι είναι πολύ φρέσκο είναι εύκολο να παρατηρηθεί ότι «ανοίγει» ελαφρά η σάρκα του στην ραχοκοκαλιά του, και το κεντρικό του κόκαλο (ραχοκοκαλιά) είναι συνήθως άσπρο.
Συντήρηση πριν το μαγείρεμα
Αν δεν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε αμέσως τα ψάρια πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη φροντίδα στη σωστή συντήρηση τους σε χαμηλή θερμοκρασία (0-2οC).
Κατ’ αρχάς, χρειαζόμαστε ένα μεγάλο πλαστικό κουτί sτο οποίο θα βάλετε τα ψάρια και θα τα σκεπάσετε με θρυμματισμένα παγάκια. Κλείνουμε το κουτί με το καπάκι του ή πλαστική μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Το ιδανικότερο είναι τα ψάρια να τοποθετηθούν μέσα στο κουτί με τα παγάκια, με την κοιλία τους προς τα κάτω σαν να κολυμπούν ακόμη.
Διατηρούμε τα ψάρια στον πάγο ακόμη και μέσα στο ψυγείο. Ο λόγος είναι ότι τα ψάρια, αντίθετα από το κρέας το οποίο χρειάζεται να «σιτέψει» πριν καταναλωθεί, αλλοιώνονται γρήγορα ακόμη και μέσα στο ψυγείο, εκτός αν είναι καλυμμένα με πάγο. Ο πάγος είναι καλύτερα να είναι θρυμματισμένος, γιατί τα μεγάλα παγάκια αργούν να λιώσουν και μπορεί να αποχρωματίσουν το δέρμα των ψαριών.
Επίσης αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν τα ψάρια σε 1-2 ημέρες από την ημέρα που τα αγοράσουμε είναι καλύτερα να καταψυχθούν.
Όλα τα ψάρια μπορούν να καταψυχθούν στους -18οC για 4-6 μήνες.