Το πιάτο των φτωχών που κέρδισε τις εντυπώσεις με την απλότητά του
Ως το ιδανικό εύγευστο σνακ για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, προτείνει τον ντάκο, με ώριμες ντομάτες και πρόβειο τυρί, στη στήλη γαστρονομίας η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Στην Κρήτη, ο ντάκος σερβίρεται συνήθως με τη μυζήθρα, ένα τυρί κρέμα από αιγοπρόβειο γάλα. Ως εναλλακτική λύση μπορείτε επίσης να θρυμματίσετε φέτα σε ώριμες ντομάτες.
Η συνταγή που παρατίθεται είναι με πρόβειο τυρί brimsen ή φέτα, ελιές καλαμών, ελαιόλαδο και ρίγανη.
Ντακάκια εξπρές
-
5 μικρά κρίθινα παξιμαδάκια
-
1 κούπα (για δημητριακά) ντοματίνια
-
80 γρ ξινομυζήθρα ή φέτα
-
λάδι
-
κάπαρη
-
θυμάρι ή ρίγανη
Εκτέλεση
-
Πλένουμε τα ντοματίνια και βγάζουμε τα κοτσανάκια. Κόβουμε τα ντοματίνια στα4.
-
Μουσκεύω ελαφρά τα κρίθινα παξιμάδια με νερό. Τα τοποθετώ μέσα σε ένα βαθύ πιάτο.
-
Πάνω από τα παξιμαδάκια βάζω τα κομμένα ντοματίνια.
-
Από πάνω βάζω την ξινομυζήθρα.
-
Ρϊχνω λάδι κατά βούληση.
Ντάκος με ανθότυρο
Υλικά
-
4 κρητικά παξιμάδια απο κριθάρι ή σίκαλη
-
6-8 ντοματίνια σε φέτες
-
Ανθότυρο ή μυζήθρα (κατα βούληση)
-
5-6 μαύρες ελιές
-
3-4 κγ ελαιόλαδο
-
Αλάτι, ρίγανη
Εκτέλεση
-
Βρέχουμε ελαφρά τα παξιμάδια.
-
Τα βαζουμε σε πιάτο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κομμένα ντοματίνια και αλατίζουμε.
-
Προσθέτουμε το ανθότυρο σε κομματάκια, τη ρίγανη και τις ελιές!
-
Περιχύνουμε αν θέλουμε με λίγο λάδι ακόμα και απολαμβάνουμε!!!
Κουκουβάγια aka ντάκος
Αγαπημένη συνταγή, απλή, νόστιμη και χορταστική!Ρίχνω το θυμάρι ή τη ρίγανη και την κάπαρη. Εγώ αυτή τη φορά δεν έβαλα κάπαρη γιατί μου είχαν τελειώσει οι προμήθειες από το νησί!Υλικά
2 Σερβίρει-
2 κρίθινα παξιμάδια
-
1-2 ντομάτες, τριμμένες
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
50 γραμμάρια φέτα
-
1 κουταλάκι φύλλα φρέσκια ρίγανη
-
1 κουταλάκι φύλλα φρέσκο θυμαρι
-
1/2 κουταλάκι φύλλα δυόσμο
-
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
-
Σε βαθύ πιάτο βάζετε την τριμμένη ντομάτα, τα φυλλαράκια και το αλάτι. Ανακατεύετε και βάζετε τα παξιμάδια για 3-4 λεπτά.
-
Μεταφέρετε τα παξιμάδια στα πιάτα που θα σερβίρετε. Περιχύνετε με τη ντομάτα και βάζετε από πάνω λίγη φέτα και ελαιόλαδο.
Πατάτες σαλάτα με ντάκο
Υλικά
-
6 πατάτες
-
1 ντομάτα
-
1 αγγούρι
-
Ντάκος
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
Ρίγανη
-
2 αυγά βραστά
-
2 κ.σ. Λάδι
Εκτέλεση
-
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες κ σε ένα μπρίκι τα αυγά
-
Όταν βράσουν τα κόβουμε κυβάκια τις πατάτες κ τα αυγά.
-
Σε ένα μπολ βάζουμε πατάτες,αυγά,ντομάτα,αγγούρι,ντάκο,λάδι ρίγανη αλάτι πιπέρι λάδι και ανακατεύουμε
-
Καλή επιτυχία
Είδη τροφίμων Οπωροπωλεία με ένα τηλεφώνημα στο σπίτι σας
-