Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι αναθυμιάσεις από τα καθαριστικά υγρά μπορούν να βλάψουν τους γυναικείους πνεύμονες περισσότερο από ότι το ίδιο το κάπνισμα.Η έρευνα έγινε σε 6.235 γυναίκες και άντρες σε διάφορες πόλεις και τα υποκείμενά της επανεξετάστηκαν μετά από 20 χρόνια.
Στα πορίσματα της έρευνας φάνηκε πως οι γυναίκες που καθάριζαν μέχρι και μόλις 1 φορά την εβδομάδα το σπίτι τους, αλλά και οι επαγγελματίες καθαρίστριες είχαν μείωση στην χωρητικότητα των πνευμόνων τους.
Το πανεπιστήμιο του Bergen διεξήγαγε την έρευνα και απέδειξε ότι η κατάσταση των πνευμόνων αυτών των γυναικών (τόσο των επαγγελματιών όσο και των απλών νοικοκυρών) μπορούσε να συγκριθεί με ενός καπνιστή που καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα για 10-20 χρόνια, συμπεραίνοντας έτσι πως για τις γυναίκες πολλά απορρυπαντικά μπορεί να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πνευμόνων τους. Αντίστοιχα, στους άντρες της έρευνας οι οποίοι συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού ή είναι επαγγελματίες καθαριστές δεν βρέθηκε να προκαλείται η ίδια ζημιά.
Επίσης, μεγάλη έκπληξη για τους ερευνητές αποτέλεσε το γεγονός πως τη μεγαλύτερη ζημιά δεν πρέπει να την προκαλούν τα σπρέι καθώς τα περισσότερα υποκείμενα των πειραμάτων δεν χρησιμοποιούν τόσο τα σπρέι.
Οι μελετητές λένε «Γυναίκες που καθαρίζουν στο σπίτι ή εργάζονται σαν επαγγελματίες καθαρίστριες είχαν μια επιτάχυνση στη δυσλειτουργία των πνευμόνων τους, αποδεικνύοντάς μας έτσι πως η έκθεση στις δραστηριότητες καθαριότητας μπορεί να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την αναπνευστική υγεία». Οι μελετητές επίσης υποστηρίζουν ότι τα πιο κοινά καθαριστικά όπως η αμμωνία και η χλωρίνη πλήττουν ιδιαίτερα τους αεραγωγούς και προκαλούν αλλαγές στην χλωρίδα του ιστού των πνευμόνων.
Η Δρ. Cecile Svanes του Πανεπιστημίου Bergen, που διεξήγαγε την έρευνα συμπληρώνει: «Ενώ ξέρουμε πλέον τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της χρήσης καθαριστικών όπως είναι το άσθμα, ακόμα δεν μπορούμε να δούμε ποια θα είναι τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που προκαλούν. Το φοβόμασταν όμως ότι αυτά τα χημικά σταδιακά προκαλούν προβλήματα σε πνεύμονες και αεραγωγούς και επιταχύνουν την φυσική γήρανση των πνευμόνων.»
Οι ερευνητές προτείνουν μικρότερη χρήση χλωρίνης και καθαρισμό επιφανειών με πανάκια μικροφίμπρας και ζεστό νερό. Η χλωρίνη κυρίως μπορεί να μειωθεί σημαντικά στη χρήση της για τον καθαρισμό της τουαλέτας όποτε είναι απαραίτητο και όχι στην τόσο γενικευμένη χρήση στο σπίτι όπως έχουμε συνηθίσει. Τα καθαριστικά έχουν χημικά που ερεθίζουν τις μεμβράνες της προστατευτικής βλέννας που υπάρχει σε αεραγωγούς και πνεύμονες και πρέπει να βρούμε πιο φυσικούς τρόπους καθαρισμού του σπιτιού μας.
Η έρευνα επίσης έδειξε πως οι πνεύμονες των αντρών είναι λιγότερο ευάλωτοι στην εισπνοή καθαριστικών από ότι οι γυναίκες.
Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις εταιρείες καθαριστικών και την πολιτεία για την δημιουργία καθαριστικών που δεν θα έχουν τόσους κινδύνους για το αναπνευστικό μας σύστημα. Η Δρ. Samantha Walker συμπληρώνει: «Τα καθαριστικά προϊόντα μπορεί να είναι τοξικά για ανθρώπους με άσθμα καθώς συχνά έχουν χημικές ουσίες που φθείρουν τον ιστό των οργάνων μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια μεγαλύτερες πιθανότητες για άσθμα. Αλλά οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμα σοβαρότερες για αυτό κυρίως τα άτομα που έχουν προδιάθεση ή είναι ευάλωτα αναπνευστικά θα πρέπει να συμβουλεύονται συχνά τον γιατρό τους, να εξαερίζουν καλά τον χώρο που καθαρίζουν και να αποφεύγουν τα αρωματικά καθαριστικά.»