Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ είναι ένας κορυφαίος Έλληνας ψυχίατρος. Πριν από κάποια χρόνια είχε δώσει μια συνέντευξη στην εκπομπή “Στα άκρα” και μίλησε με την Βίκυ Φλέσσα για τον έρωτα, τις σχέσεις, το γάμο, το πάθος.
Αν είσαι έτοιμος να πέσεις από τα σύννεφα, διάβασε κάποιες από τις απόψεις του για τον έρωτα, τη ζήλεια, το γάμο, την απιστία, την πολυγαμία, τη σχέση με τη μητέρα, και απόλαυσε σήμερα κιόλας, το βίντεο με τη συνέντευξη.
Για το ποιον ερωτευόμαστε
Οι άνθρωποι που ερωτεύονται πολύ είναι οι πιο ανώριμοι άνθρωποι που δεν ερωτεύονται τη μάνα τους ή τον πατέρα τους αλλά τη μάνα και τον πατέρα που θα ήθελαν να έχουν.
Για τον ιδανικό άνδρα και την ιδανική γυναίκα
Ιδανική γυναίκα και ιδανικός άνδρας δεν υπάρχουν. Ποιοι δημιουργούν ανάγκες για τέτοιες εξιδανικευμένες καταστάσεις; Οι στερημένοι.
Αν εγώ δεν πήρα ποτέ από τη μάνα μου, περιμένω μια γυναίκα που θα είναι όμορφη σαν τη μάνα μου, πολύ δοτική, να αγαπάει μόνο εμένα, να είναι και ερωτική και πιστή και όλα αυτά.
Ε, αυτό δεν υπάρχει.
Γι’ αυτό και όταν έχουμε έρωτα τρελό, αυτός πάντα οδηγείται σε καταστροφή. Γι’ αυτό και συμβουλεύω να μην παντρεύεται κάποιος υπό την επήρεια έρωτος…
Για τον ακραίο παθιασμένο έρωτα
Ο ακραίος έρωτας είναι μια μορφή αναπηρίας που κρατάει πολύ λίγο, οδηγεί πάντα σε προβλήματα και φέρνει μεγάλη απογοήτευση. Ενώ κάποιος που είχε μια καλή εμπειρία (από τη μητέρα του), δεν ερωτεύεται τόσο τρελά, δεν εξιδανικεύει τον άλλον. Λέει “μου αρέσει ο τάδε” και όχι, δε λείπει το πάθος από τη σχέση του. Τον ερωτεύεται πολύ και ο έρωτας στηρίζεται σε πραγματικά κριτήρια. Έτσι, διαρκεί και το πάθος περισσότερο.
Για τη ζήλια. Ποιος ζηλεύει περισσότερο και ποιος πιο έντονα;
Φαινομενικά οι γυναίκες ζηλεύουν πιο πολύ. Πιο έντονα όμως ζηλεύουν οι άντρες…
Όσο πιο ανώριμος είναι κάποιος, τόσο πιο πολύ ζηλεύει, είναι πιο ανασφαλής “Με θέλει αυτή; Κι άμα με θέλει γιατί κάνει το ένα ή το άλλο;” Ενώ, όσο πιο ώριμος είσαι, λες: ¨Με θέλει εμένα αλλά κοιτάει και κάποιον άλλον. Έτσι είναι ο κόσμος, κι εγώ κοιτάω”. Η γυναίκα μου όταν βλέπει τον Σον Κόνερι, παθαίνει. Ε, δε ζηλεύω και τόσο πολύ πια.
Για την πολυγαμία
Είμαστε πολυγαμικοί. Οι άνδρες περισσότερο και οι γυναίκες λιγότερο. Οι γυναίκες έχουν σίγουρη τη διαιώνιση των γονιδίων τους, γι’ αυτό και είναι λιγότερο πολυγαμικές. Πάντως είναι τεράστιο το ποσοστό που έχει εξωγαμιαίες σχέσεις. Φθάνει το 90% στους άνδρες και το 70% στις γυναίκες.
Άνδρας στην Κορινθία
Ο γάμος ουσιαστικά τι κάνει; Αναβιώνει τη σχέση μητέρας παιδιού. Όσο πιο ανώριμος είναι κάποιος τόσο πιο πολύ ζηλεύει.
Το πατατράκ
Υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να ζήσουν με την πραγματικότητα γιατί δεν έχουν φτάσει στο σημείο να αγαπούν τη μάνα τους και με τα καλά της και με τα κακά της, κάτι που γίνεται φυσιολογικά στην αρχή της εξιδανίκευσης. Αυτό συμβαίνει και στον έρωτα. Αν είσαι αρκετά ώριμος αρχίζεις να δέχεσαι τον άλλον. Το έχεις κάνει και με τη μάνα σου και με τον πατέρα σου. Λες, εντάξει δεν είναι και πολύ τέλειος αλλά είναι αρκετά καλός. Έτσι αρχίζεις, και μετά συνεχίζεις να τον αγαπάς.
Αυτό έχει σχέση και με τον εαυτό σου. Αν έχεις αποδεχτεί μέσα σου ελαττώματα- γιατί και η μάνα σου τα είχε αποδεχτεί σε εσένα- λέω δεν είμαι τέλειος, καλός είμαι. Μετά βρίσκω μια γυναίκα ή έναν άνδρα, και όταν έρθει μια διάψευση δεν παθαίνω μεγάλο πατατράκ και δε χωρίζω.
Για τις συμβουλές των φίλων
Όταν έχει κανείς προβλήματα, επειδή είναι ασυνείδητα, δε βοηθάει η συμβουλή των άλλων, των φίλων.
Για την απιστία. Να το λέμε, να το μαθαίνουμε;
Σπάνια είμαι απόλυτος, αλλά στην απιστία καλό είναι να μη μας το λένε. Από στη στιγμή που έγινε ή γίνεται και το μάθει ο άλλος, τι θα γίνει; Ο άνδρας δεν το συγχωρεί ποτέ. Η γυναίκα συγχωρεί περισσότερο την περιστασιακή απιστία. Τώρα, αν έχεις μια μόνιμη εξωσυζυγική σχέση, παίρνεις και την ευθύνη του να διαλύσεις το γάμο σου. Εκεί δε συγχωρεί καθόλου η γυναίκα.
Για τα κινητά που κλείνουν σπίτια
Τα περισσότερα ζευγάρια που έρχονται για θεραπεία, έρχονται από τα κινητά. 9 στα 10 ζευγάρια που έρχονται είναι γιατί οι γυναίκες, και οι άνδρες πια, ψάχνουν τα κινητά για μηνύματα. Και ιδιαίτερα οι άνδρες, και οι γυναίκες πλέον, αφήνουν τα μηνύματα στο κινητό τους από ματαιοδοξία.
Για το ερωτεύομαι και ξεερωτεύομαι
Όταν είσαι γύρω στα δύο, ερωτεύεσαι τη μάνα σου ή τον πατέρα σου και αυτό είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα που δεν το ξαναζούμε ποτέ μετά. Ο έρωτας είναι η επανάληψη εκείνου του αισθήματος που εγώ ήμουν στην αγκαλιά της μάνας μου και θεωρούσα ότι είμαι ο μοναδικός άνθρωπος στη ζωή της, ότι όλα ήταν λυμένα, είχα ασφάλεια, την έβλεπα πανέμορφη, θεωρούσα ότι με έβρισκε κι εμένα καταπληκτικό. Αυτό είναι τελικά ένα αίσθημα που με τρώει σε όλη μου τη ζωή. Κι αν παραμείνω με αυτό, περιμένω να ερωτευθώ (για να το ξαναζήσω). Ο έρωτας αυτό είναι, μια επανάληψη αυτής της αρχαϊκής, παραδείσιας σχέσης με έναν άνθρωπο τον οποίον δεν ξέραμε και καλά. Γι’ αυτό βλέπω μια γυναίκα, κάτι μου λέει μου αυτή είναι σαν τη μάνα μου, αυτός είναι σαν τον πατέρα μου, κι έτσι ερωτεύομαι. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μια ημέρα, τρεις μήνες, το πολύ έναν χρόνο. Μετά τον ξεερωτεύεσαι γιατί βλέπεις δεν είναι αυτό.
Ένδυση – Υπόδηση στην Κορινθία
Για το πώς μεγαλώνεις τα παιδιά σου
Ό,τι έκανε η μητέρα σας, γράφεται σε μια κασέτα, κι είναι ασυνείδητη. Οπότε όταν αρχίζει κανείς να μεγαλώνει το δικό του παιδί αρχίζει και λειτουργεί η κασέτα και λειτουργεί και φέρεται με τον ίδιο τρόπο, ασυνείδητα.
Για το μεγάλο άγχος και την σοβαρή κατάθλιψη
Ποτέ δεν παθαίνει κάποιος μεγάλο άγχος, μεγάλη κατάθλιψη, μεγάλη ψύχωση μόνο από εξωτερικά γεγονότα, Υπάρχει πάντα μια προδιάθεση από την παιδική ηλικία.