Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τραγικός απολογισμός: 106 πνιγμοί από την 1η Ιουνίου – Τρεις λουόμενοι πνίγηκαν χθες σε παραλίες

Τραγικός απολογισμός: 106 πνιγμοί από την 1η Ιουνίου – Τρεις λουόμενοι πνίγηκαν χθες σε παραλίες

Tουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό τις τελευταίες 15 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού. Ο απολογισμός των θανάτων στη θάλασσα γίνεται ακόμα πιο τραγικός αν αναλογιστούμε πως βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και τις περισσότερες ημέρες του Ιουνίου ο κόσμος δεν πήγαινε για κολύμπι στη θάλασσα λόγω του βροχερού καιρού.

Η πλειοψηφία των λουόμενων που ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας τις δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν άνω των 70 ετών, ενώ υπήρξαν και 5 που ήταν μεταξύ 50-60 ετών. Ο νεότερος σε ηλικία που πνίγηκε την ώρα που έκανε το μπάνιο του ήταν ένας 22χρονος στην Καβάλα την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως, με την αναλογία αντρών/γυναικών να είναι 3:1. Δυστυχώς, κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγεται και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων (περίπου 10 παιδιά και έφηβοι). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, όπου σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό παγκοσμίως περίπου κάθε 90 δευτερόλεπτα, ενώ πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι ακόμη συχνότερο (ένας άνθρωπος κάθε 30 δευτερόλεπτα), δεδομένου ότι δεν δηλώνονται/καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την πενταετία από το 2017 έως το 2021, κατά μέσο όρο 342 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες στην χώρα μας. Για το 2021 είχαμε 336 θανάτους στη θάλασσα, εκ των οποίων το 70% ήταν άνδρες, το 30% γυναίκες, ενώ το 70% ήταν Έλληνες και το 30% αλλοδαποί. Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι τις αρχές Αυγούστου του 2022 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 163 θάνατοι στη θάλασσα. Οι 8 στους 10 ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60 ετών.

Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις του Λιμενικού για την περίοδο 23/7/2023 έως 7/7/2023:

7/7 /2023 – 5 θάνατοι σε Αίγιο, Φθιώτιδα, Καβούρι, Λεωνίδιο

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας “ΛΑΜΠΙΡΙΟΥ” Δ. Αιγιαλείας, 72χρονη. Η ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γ. Νοσοκομείο Αιγίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από την Λιμενική Αρχή Αιγίου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής .

Χωρίς τις αισθήσεις τους ανασύρθηκαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή “ΡΑΧΕΣ” Φθιώτιδας, ένας μία 64χρονη και ένας 56χρονος .Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Από το Λιμεναρχείο Στυλίδας που διενεργεί τις προανακρίσεις, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή μεγάλου Καβουριού Αττικής, 84χρονη ημεδαπή. Η ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Σαρωνικού, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από την θαλάσσια περιοχή παραλίας “ΠΛΑΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ”, 69χρονος ημεδαπός. Στον ανωτέρω παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου Αρκαδίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Δ΄ Λιμενικό Τμήμα Λεωνιδίου του Λιμεναρχείου Ναυπλίου, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου-Καλαμάτας, για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

6/7/2023 – 7 θάνατοι σε Καβάλα, Αίγινα, Θεσσαλονίκη, Κω, Σαρωνίδα, Αντίκυρα

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, από την παραλία ”ΟΦΡΥΝΙΟΥ” Παγγαίου Καβάλας, άνδρας περίπου 75 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την παραλία ”ΒΑΘΕΣ” Σουβάλας ν. Αίγινας, 74χρονος ημεδαπός. Ο 74χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε απογευματινές ώρες σήμερα, από την παραλία ”ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ” του Δήμου Προποντίδας, 72χρονη ημεδαπή. Η 72χρονη διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Νέων Μουδανιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την θαλάσσια περιοχή Καρδάμαινας, 68χρονος αλλοδαπός. Ο 68χρονος αρχικά διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κω. Από το Λιμενικό Σταθμό Καρδάμαινας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την θαλάσσια περιοχή ”ΠΕΡΑΙΑΣ” Θεσσαλονίκης, 71χρονη ημεδαπή. Η 71χρονη διεκομίσθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ”Α.Χ.Ε.Π.Α.”, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε απογευματινές ώρες χθες, από την θαλάσσια περιοχή της κεντρικής παραλίας Σαρωνίδας του Δήμου Σαρωνικού, 84χρονη ημεδαπή. Η 84χρονη διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο ”ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ” Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Παλιάς Φώκαιας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε πρωινές ώρες σήμερα, από την παραλία Αγίου Ισίδωρου Αντίκυρας, 81χρονη ημεδαπή. Η 81χρονη διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο Κέντρο Υγείας Διστόμου και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Αντίκυρας του Λιμεναρχείου Ιτέας, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

5/7/2023 – 7 θάνατοι σε Βούλα, Λέσβο, Λάρισα, Καβάλα, Θεολόγο, Κέρκυρα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, από την θαλάσσια περιοχή της παραλίας Α΄ Πλάζ Βούλας Αττικής, 75χρονη ημεδαπή. Στην ανωτέρω αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστη, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο “ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ” Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή Χαραμίδας ν. Λέσβου, άνδρας περίπου 75-80 ετών με λουτρική περιβολή σκούρου χρώματος, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ”, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας “ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ” του Δήμου Αγιάς Ν. Λάρισας, 75χρονος αλλοδαπός. Στον ανωτέρω αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από λουόμενους, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αγιάς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Αγιοκάμπου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας “Γαβαθά” Άντισσας ν. Λέσβου, 78χρονη ημεδαπή. Η ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από τον Λιμενικό Σταθμό Σιγρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας “Παληό” Καβάλας, 64χρονη ημεδαπή. Στην ανωτέρω αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστη, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Ν. Φθιώτιδας, 74χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Αταλάντης του Λιμεναρχείου Στυλίδας.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας “ἉΓΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ” ν. Κέρκυρας, 67χρονος ημεδαπός. Στον ανωτέρω αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ιδιώτη γιατρό, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Παλαιοκαστρίτσας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας.

4/7/2023 – 3 θάνατοι σε Ραφήνα, Σούνιο, Πόρτο Χέλι

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε, πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα Ραφήνας, 89χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω, ο οποίος ανασύρθηκε με τη συνδρομή ιδιώτη δύτη, διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο “Η ΣΩΤΗΡΙΑ”, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και όπου αναγνωρίστηκε από οικείο του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας που διενεργεί την προανάκριση παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την θαλάσσια περιοχή 38ου χλμ Αθηνών – Σουνίου, 73χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Καλυβιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Βουλιαγμένης του Λιμεναρχείου Σαρωνικού.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε πρωινές σήμερα, από την ελεύθερη παραλία – θέση “Μπρεσκίζα”, 80χρονη ημεδαπή. Η ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Χελίου του Λιμεναρχείου Ναυπλίου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στο Νεκροτομείο Κορίνθου.

3/7/2023 – 4 θάνατοι σε Κέρκυρα, Ερμιόνη, Χανιά, Νέα Πέραμο

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την θαλάσσια περιοχή ”ΜΩΡΑΪΤΙΚΑ” ν. Κέρκυρας, 65χρονος αλλοδαπός. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την θαλάσσια περιοχή ”ΘΕΡΜΗΣΙΑ” Ερμιόνης, 75χρονη αλλοδαπή. Η ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Ερμιόνης του Λιμεναρχείου Ναυπλίου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου – Καλαμάτας.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή ”ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ” του Δήμου Κίσσαμου, 55χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα στο Κέντρο Υγείας Κίσσαμου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από την περιοχή ”ΝΕΡΑΚΙ” Νέας Περάμου, 85χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ”ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ”, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.Από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Ναυπηγείων Ελευσίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

1/7/2023 – 5 θάνατοι σε Χαλκιδική, Καβάλα, Κατερίνη, Σαλαμίνα

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την παραλία Χανιώτης του Δήμου Κασσάνδρας Ν. Χαλκιδικής, 72χρονος αλλοδαπός. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας Χαλκιδικής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Νέων Μουδανιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την παραλία “Αμμόλοφοι” Παγγαίου Καβάλας, 22χρονος αλλοδαπός. Στον ανωτέρω, αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την παραλία Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Ν. Χαλκιδικής, 58χρονη αλλοδαπή. Η ανωτέρω μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Σιθωνίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Νέου Μαρμαρά του Λιμεναρχείου Ιερισσού που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Διαβατών.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την θαλάσσια περιοχή Παραλίας Κατερίνης, 72χρονη αλλοδαπή. Στην ανωτέρω, αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστη και στην συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Προανάκριση διενεργείται από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας για ύπαρξη γυναίκας χωρίς τις αισθήσεις της, στη θαλάσσια περιοχή παραλίας Σκυτάλης ν. Σαλαμίνας. Η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Πρόκειται για 55χρονη αλλοδαπή. Από το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που διενεργεί προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.

30/6/2023 – 4 θάνατοι σε Μαγνησία, Σητεία, Νέα Στύρα

Χωρίς τις αισθήσεις της εντοπίστηκε, στην θαλάσσια περιοχή ελεύθερης παραλίας Αφήσσου Δήμου Ν. Πηλίου Μαγνησίας, 79χρονη ημεδαπή. Η γυναίκα διεκομίσθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου “ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ”, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή “ΧΙΟΝΙΑ” (ΜΠΟΝΤΑΛΑΚΙ) Σητείας, 79χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο- Κέντρο Υγείας Σητείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Λιμεναρχείο Σητείας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή Νέων Στύρων, 79χρονος αλλοδαπός. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου ”ΔΙΟΚΛΕΙΟ”, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Νέων Στύρων του Λιμεναρχείου Καρύστου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από την παραλία ”ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΟ” του Δήμου Νοτίου Πηλίου Ν. Μαγνησίας, 83χρονη αλλοδαπή. Η ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας.

29/6/2023 – 3 θάνατοι σε Ρόδο, Πρέβεζα, Ωρωπό

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή ”ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ”, 84χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την παραλία ”ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑΣ” Πρέβεζας, 67χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, από την παραλία ”ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ” Ωρωπού Ν. Αττικής, 74χρονη ημεδαπή. Η ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Ωρωπού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

28/6/2023 – 1 θάνατος στη Ναύπακτο

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από την παραλία ”ΜΑΚΥΝΕΙΑ” Ναυπάκτου Ν. Φωκίδας, 83χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από την Λιμενική Αρχή Ναυπάκτου που διενεργεί προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

27/6/2023 – 3 θάνατοι σε Θάσο, Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή Αστρίς ν. Θάσου, 51χρονη αλλοδαπή. Στην ανωτέρω αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ιδιώτη γιατρό, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, στην παραλία Χάραμα Αλεξανδρούπολης, 80χρονος. Στον ανωτέρω αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστη, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών Π.Γ.Ν. Έβρου.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, στην παραλία Μεταμόρφωσης Χαλκιδικής, 79χρονος αλλοδαπός. Ο ανωτέρω διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Πολύγυρου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Νέου Μαρμαρά του Λιμεναρχείου Ιερισσού που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Διαβατών.

26/6/2023 – 2 θάνατοι σε Λήμνο, Κέρκυρα

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από την παραλία Αγίου Ερμολάου κόλπου Πουρνιά ν. Λήμνου, 76χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μύρινας.

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, για ύπαρξη ανθρώπινου σώματος στη θαλάσσια περιοχή «ΥΨΟΥ» ν. Κέρκυρας. Άμεσα στην περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου ανέσυρε τον 73χρονο αλλοδαπό χωρίς τις αισθήσεις του και εν συνεχεία τον μετέφερε στη μαρίνα «ΓΟΥΒΙΩΝ» ν. Κέρκυρας, ενώ διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου διαπιστώθηκε ο Θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ ενημερώθηκε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας για την διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

26/6/2023 – 1 θάνατος στον Άλιμο

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε πρωινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή ελεύθερης παραλίας του Β΄ Αλιπέδου Αλίμου, 75χρονος ημεδαπός. Αρχικά, στον ανωτέρω άνδρα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστη, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Φλοίσβου του Λιμεναρχείου Σαρωνικού που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

25/6/2023 – 1 θάνατος στην ΑΛεξανδρούπολη

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες , από την παραλία «ΧΙΛΗΣ» Αλεξανδρούπολης, 79χρονος. Στον ανωτέρω παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες ανάνηψης από πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη στο Π. Γ. Ν. Έβρου όπου εισήχθη στη Μ.Ε.Θ. Η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης ενημερώθηκε στη συνέχεια από το εφημερεύοντα ιατρό του ανωτέρω Νοσοκομείου ότι ο 79χρονος κατέληξε. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης.

24/6/2023 – 2 θάνατοι σε Κόρινθο, Λήμνο

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από την θάλασσα από την παραλία Βραχατίου του Δήμου Βέλου – Βόχας Ν. Κορινθίας , 77χρονη. Η ανωτέρω διακομίσθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γ. Ν. Νοσοκομείο Κορίνθου , όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου -Καλαμάτας για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Δ’ Λιμενικό Τμήμα Κιάτου του Λιμεναρχείου Κορίνθου.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την παραλία Κότσινα κόλπου Πουρνιά ν. Λήμνου, 78χρονος. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μύρινας.

23/6/2023 – 4 θάνατοι σε Μήλο, Λουτράκι, Θεσσαλονίκη, Σάμο

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την παραλία ”ΠΑΠΙΚΙΝΟΥ” ν. Μήλου, 65χρονη ημεδαπή. Στην ανωτέρω αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστρια, με αρνητικά αποτελέσματα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Μήλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μήλου, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες χθες, από την παραλία Λουτρακίου, άνδρας αγνώστων λοιπών στοιχείων. Στον ανωτέρω παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστη και στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Λιμεναρχείο Κορίνθου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου- Καλαμάτας, ενώ ο άνδρας αναγνωρίστηκε από οικείους του και πρόκειται για 79χρονο ημεδαπό.

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή της Επανομής, 71χρονη αλλοδαπή. Στην ανωτέρω παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ιδιώτη και πλήρωμα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ από ιατρό του ΕΚΑΒ διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Στη συνέχεια, διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ”ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”.Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Νέας Μηχανιώνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Καρλοβασίου, από τον κυβερνήτη του Ε/Γ – Τ/Ρ σκάφους ”ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ” Ν.Π. 3975, για την ύπαρξη 77χρονης αλλοδαπής επιβάτιδας, χωρίς τις αισθήσεις της. Συγκεκριμένα, το εν λόγω σκάφος πρωινές ώρες σήμερα αναχώρησε από τον λιμένα όρμου ”ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ” με προορισμό την παραλία ”ΚΛΗΜΑ” νοτιοδυτικά ν. Σάμου, όπου η ανωτέρω εντοπίστηκε, χωρίς τις αισθήσεις της, ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα. Άμεσα της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τα μέλη πληρώματος, ενώ μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Καρλοβασίου, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

12 βασικοί κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμών

1. Παρακολουθείστε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης.
2. Κολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη (εάν αυτό είναι εφικτό).
3. Μην αφήνετε από την επίβλεψή σας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
4. Αποφύγετε την κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό (ιδανικά πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από την κατανάλωση φαγητού).
5. Μπείτε σταδιακά μέσα στο νερό, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του νερού (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο).
6. Μην απομακρύνεστε από τα ρηχά και κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή.
7. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας και μην κάνετε επίδειξη των δυνάμεών σας στους υπόλοιπους λουόμενους.
8. Μην κάνετε ριψοκίνδυνα παιχνίδια που θέτουν εσάς ή τους γύρω σας σε κίνδυνο.
9. Αν παρασυρθείτε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείτε και μετά κάθετα για να επιστρέψετε στην ακτή.
10. Αποφύγετε το κολύμπι εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά.
11. Μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουόμενους από τις τοπικές Αρχές.
12. Να είστε επιφυλακτικοί όταν επισκέπτεστε μια παραλία για πρώτη φορά. Καλό είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.

Πνιγμός: Μύθοι και πραγματικότητα

Σύμφωνα με το άρθρο του Mario Vittone, ο οποίος έχει διατελέσει διασώστης-κολυμβητής σε ελικόπτερα της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, με θητεία 22 χρόνων σε διασώσεις στον Ατλαντικό και τον Κόλπο του Μεξικού, όταν κάποιος πνίγεται, υπάρχει πολύ λίγο πιτσίλισμα νερών και καθόλου σινιάλα με τα χέρια και φωνές. Ο πνιγμός είναι συνήθως ἠσυχος.

Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που πνίγονται, από τη φύση τους δεν μπορούν να φωνάξουν για βοήθεια. Το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου είναι σχεδιασμένο ώστε πρωτίστως ο άνθρωπος ν’ αναπνέει. Η ομιλία είναι δευτερεύουσα ή επικαλυπτόμενη λειτουργία. Πρέπει πρώτα να λειτουργήσει η αναπνοή πριν γίνει ομιλία.

Το στόμα των ατόμων που πνίγονται βυθίζεται και επανεμφανίζεται πάνω από την επιφάνεια του νερού διαδοχικά. Το στόμα των ατόμων που πνίγονται δεν μένει πάνω από την επιφάνεια του νερού για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν να εκπνεύσουν, να εισπνεύσουν και να καλέσουν για βοήθεια. Όταν το στόμα των ατόμων που πνίγονται βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του νερού, εκπνέουν και εισπνέουν γρήγορα μια και το στόμα τους αρχίζει να βυθίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού (και άρα δεν προλαβαίνουν να φωνάξουν).

Οι άνθρωποι που πνίγονται δεν μπορούν να κάνουν σινιάλο για βοήθεια. Η φύση των ανθρώπων ενστικτωδώς τους προκαλεί ν’ απλώσουν τα χέρια οριζόντια και να πιέσουν την επιφάνεια του νερού προς τα κάτω σε μια προσπάθεια ν’ ανέβουν προς τα πάνω. Πιέζοντας την επιφάνεια του νερού προς τα κάτω επιτρέπει στα άτομα που πνίγονται να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους ώστε να σηκώσουν το στόμα έξω από το νερό και να πάρουν ανάσα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενστικτώδους αντίδρασης σε πνιγμό, τα άτομα που πνίγονται δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις των χεριών τους. Από τη φύση τους, τα άτομα που πνίγονται, τα οποία παλεύουν στην επιφάνεια του νερού, δεν μπορούν να σταματήσουν τον πνιγμό και να κάνουν ακούσιες κινήσεις όπως να κάνουν σινιάλο για βοήθεια, να κινηθούν προς το μέρος ενός διασώστη ή να απλώσουν το χέρι για να πιαστούν από ένα όργανο διάσωσης.

Από την αρχή μέχρι το τέλος, κατά τη διάρκεια της ενστικτώδους αντίδρασης σε πνιγμό, το σώμα παραμένει όρθιο μέσα στο νερό, χωρίς καμία ένδειξη υποκίνησης, δηλαδή τα πόδια δεν κινούνται. Εκτός κι αν διασωθεί από εκπαιδευμένο ναυαγοσώστη, τα άτομα που πνίγονται μπορούν να παλέψουν μόνο για 20-60 δευτερόλεπτα στην επιφάνεια του νερού πριν αρχίσουν να βυθίζονται οριστικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που φωνάζει για βοήθεια και φαίνεται να παλεύει πιτσιλίζοντας νερά δεν βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο – σε τέτοια περίπτωση βιώνει υδρόβια δυσφορία. Παρόλο που δεν τη βλέπουμε να συμβαίνει πάντα πριν την ενστικτώδη αντίδραση σε πνιγμό, η υδρόβια δυσφορία δεν διαρκεί πολύ, αλλά αυτά τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση τους. Μπορούν να πιαστούν σε σωσίβια, ν’ αρπάξουν σχοινί που θα τους πετάξει ένας διασώστης, κλπ.

Όταν υπάρχουν άνθρωποι στο νερό, ψάξε για αυτά τα σημάδια που μπορεί να σημαίνουν ότι κάποιος πνίγεται σιωπηλά και να μην το έχει καταλάβει κανείς ακόμη:

Το κεφάλι είναι χαμηλά μέσα στο νερό και το στόμα βρίσκεται στο επίπεδο της επιφάνειας του νερού (2)
Το κεφάλι γέρνει προς τα πίσω και το στόμα είναι ανοικτό (3)
Τα μάτια είναι σαν γυάλινα κι άδεια και το άτομο δεν φαίνεται να έχει επαφή με το περιβάλλον, βλέπει στο κενό
Τα μάτια είναι κλειστά
Τα μαλλιά είναι ριγμένα μπροστά στο μέτωπο ή στα μάτια
Δεν χρησιμοποιούν τα πόδια τους
Παίρνουν πολλές γρήγορες αναπνοές ή ανοίγουν πολύ το στόμα για να πάρουν μια απεγνωσμένη αναπνοή
Προσπαθούν να κολυμπήσουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά δεν προχωράνε
Συνήθως κοιτάνε προς την ακτή (1)
Προσπαθούν να γυρίσουν στην πλάτη να είναι στο νερό
Το σώμα είναι όρθιο (4)
Φαίνεται σαν να σκαρφαλώνουν μια αόρατη σκάλα (5)

 

protothema.gr

About Μαρία Νικολοπούλου