Τέσσερις υπουργοί εξειδικεύουν αυτή την ώρα το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ» σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ευρύ πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ με το οποίο από τη μία θα επιδιωχθεί να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες νέων που πολύ δύσκολα θα αποκτούσαν πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και από την άλλη να προχωρήσουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στον κρίσιμο τομέα για την ελληνική οικονομία: την κτηματαγορά.
Δείτε live:
Τι περιμένουμε από τους τέσσερις υπουργούς; Τους όρους χορήγησης των επιδοτούμενων δανείων από το κράτος. Δανείων που θα δοθούν με επιτόκιο 1% και με μεγάλες περιόδους αποπληρωμής στους νέους ηλικίας έως 39 ετών ώστε να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας δόση της τάξεως των 250-300 ευρώ.
Ποια θα ήταν η εναλλακτική για αυτά τα νοικοκυριά με τα νέα μέλη; Να απευθυνθούν στην τράπεζα με εισοδήματα τα οποία μετά βίας θα εξασφάλιζαν το αξιόχρεο για να πάρουν ένα δάνειο το οποίο θα είχε επιτόκιο κατ’ ελάχιστο της τάξεως του 3,5%. Ποια είναι η οικονομική διάσταση; Κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 375 εκατ. ευρώ θα είναι επιδοτούμενα από το κράτος.
Θα ανακοινωθούν επίσης και τα κίνητρα για την αγορά παλαιών ακινήτων με στόχο την ανακαίνισή τους. Αν το νέο ζευγάρι λάβει επιδοτήσεις της τάξεως των 20.000 ευρώ για να ανακαινίσει σπίτια που έχουν παραμείνει κλειστά επί χρόνια, τα οφέλη για την οικονομία είναι πολλαπλά: ζωντανεύουν γειτονιές και πολυκατοικίες, κινητοποιούνται πόροι για την ανακαίνιση των κατοικιών και αυξάνεται η προσφορά κατοικίας με αποτέλεσμα να συγκρατούνται οι τιμές.
Για τις κλειστές κατοικίες θα υπάρχει άλλο ένα πρόγραμμα: η επιδότηση για την ανακαίνισή των κλειστών κατοικιών με «αντάλλαγμα» τη διάθεσή τους για μακροχρόνιες μισθώσεις. Άλλη μια βοήθεια για τα νέα ζευγάρια να βρουν σπίτι διότι με την άνθηση του Airibnb, τα διαθέσιμα σπίτια για μακροχρόνια σπίτια είναι ελάχιστα. Τέτοια προγράμμα μπορούν να συμβάλλουν -θεωρητικά- στη συγκράτηση των ενοικίων.
Στη συγκράτηση των ενοικίων της φοιτητικής στέγης μπορούν να συμβάλλουν από την άλλη πλευρά οι επενδύσεις για την ανέγερση φοιτητικών εστιών. Δεν θα χτιστούν άμεσα αλλά είναι κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση για να περιοριστεί ένα πολύ μεγάλο κόστος για την οικογένεια: η στέγαση του παιδιού-φοιτητή.
Η επιδοματική πολιτική θα διευρυνθεί και για πρώτη φορά θα εισαχθεί στην Ελλάδα το κίνητρο συγκατοίκησης. Τέσσερις χιλιάδες ευρώ στους δύο φοιτητές που θα αποφασίσουν να μοιραστούν τα έξοδα.
Επενδύσεις θα κινητοποιήσει τέλος και το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής. Ανεκμετάλλευτα οικόπεδα θα καταστεί εφικτό να δοθούν σε κατασκευστές χωρίς αντίτιμο και με αντάλλαγμα την εκχώρηση της εκμετάλλευσης ενός ποσοστού της δομημένης επιφάνειας.
Θα προκύψει έτσι άλλη μια αύξηση της προσφοράς φθηνής στέγης αλλά και ένα όφελος για τον κατασκευαστή που δεν θα χρειάζεται να συναλλάσσεται με τον ιδιώτη για το ποσοστό της αντιπαροχής σε μια περίοδο που τα οικόπεδα σπανίζουν.