Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Χειμωνιάτικα γλυκά με κάστανα: 2 συνταγές-πειρασμός

Χειμωνιάτικα γλυκά με κάστανα: 2 συνταγές-πειρασμός

| Η πλούσια γεύση του κάστανου πρωταγωνιστεί στα γλυκίσματα του χειμώνα

Οι φίλοι του κάστανου θα απολαύσουν πραγματικά τις γλυκές δημιουργίες που ακολουθούν. Γλυκίσματα με κάστανα ιδανικά για το κυριακάτικο τραπέζι του χειμώνα αλλά και για τις γιορτές.

Τάρτα με μους κάστανου-σοκολάτας και γλυκό του κουταλιού

Υλικά: Για τη τάρτα • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 135 γρ. βούτυρο • 1 αυγό • λίγο αλάτι Για τη γέμιση και το γαρνίρισμα • μους κάστανου- σοκολάτας έτοιμη ή σπιτική • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα • φλούδες άσπρης σοκολάτας • κάστανο γλυκό του κουταλιού

Εκτέλεση: 1. Ετοιμάζετε την τάρτα: Σ’ ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, το αυγό χτυπημένο και το αλάτι  Ανακατεύετε τα υλικά στην αρχή με τη λεπίδα ενός μαχαιριού και κατόπιν με τα χέρια (αν χρειάζεται προσθέτετε και λίγο νερό). Ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια ή μέσα σε μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και πλάθετε μια μπάλα. Την αφήνετε να ξεκουραστεί 3 ώρες στο ψυγείο. 2. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο χοντρό. Στρώνετε τα φύλλα της σφολιάτας σε βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες (ή σε περισσότερα ατομικά φορμάκια), έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά. Κόβετε τα περισσεύματα της ζύμης και την τρυπάτε με πιρούνι σε διάφορα σημεία. 3. Σκεπάζετε τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί και σκορπίζετε μερικά φασόλια ή ρύζι από πάνω (για βάρος, ώστε να μην φουσκώσει). Ψήνετε 10’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C. Αφαιρείτε το χαρτί και τα φασόλια ή το ρύζι και συνεχίζετε το ψήσιμο 15′-20 ακόμη. 4. Βγάζετε την τάρτα απ’ το φούρνο και την αφήνετε για λίγο να κρυώσει. Προσθέτετε τη μους κάστανου – σοκολάτας. 5. Βάζετε το γλυκό του κουταλιού, γαρνίρετε με λευκή σοκολάτα και ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

Τούρτα με μαρέγκα, κάστανο και σαντιγί

Υλικά: • 2 δίσκοι μαρέγκας, έτοιμοι, απ’ το ζαχαροπλαστείο ή σπιτικοί •  200 γρ. ζάχαρη άχνη •  1 κιλό κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα •  1 σφηνάκι κονιάκ •  1 σφηνάκι σιρόπι σοκολάτας και λίγο ακόμη για τη διακόσμηση •  600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση: 1. Ρίχνετε στο μίξερ τα βρασμένα κάστανα, μαζί με 200 γρ. κρέμα γάλακτος και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πουρές. Στη συνέχεια προσθέτετε το κονιάκ και την άχνη και ανακατεύετε. 2. Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα σε σφιχτή σαντιγί. 3. Βάζετε τον ένα δίσκο μαρέγκας στο δίσκο σερβιρίσματος και απλώνετε μια δόση σαντιγί, συνεχίζετε με τον πουρέ κάστανου και τέλος με την υπόλοιπη σαντιγί. 4. Κομματιάζετε το δεύτερο δίσκο από μαρέγκα στην επιφάνεια και διακοσμείτε ρίχνοντας λίγο σιρόπι σοκολάτας. Σερβίρετε, αν θέλετε, με μαρόν γλασέ.

icookgreek.com/istories

About Μαρία Νικολοπούλου