Είναι μια συνταγή που τη συναντάμε σε πολλές βαλκανικές κουζίνες. Ουσιαστικά, βάζουμε το αρνί και το ρύζι να ψηθούν μέσα σε ένα μείγμα από γιαούρτι. Προσοχή όμως: πρέπει να βάλετε απλό γιαούρτι και όχι αρωματισμένο με άλλες ουσίες ή φρούτα. Να έχετε υπόψη επίσης ότι το γιαούρτι θα επικαλύψει με την έντονη γεύση του όλο το πιάτο, οπότε αν θέλετε να το μετριάσετε κάπως μπορείτε να βάλετε και λίγο σκόρδο και ρίγανη στη σάλτσα. Εδώ όμως θα δούμε την αυθεντική συνταγή.
Υλικά:
Ενάμιση κιλό μπούτι ή ωμοπλάτη αρνιού
2 κουταλιές σούπας ρύζι
1 κουτ. σούπας αλεύρι
αλάτι
πιπέρι
1 κιλό γιαούρτι
5 αυγά χτυπημένα
3/4 του φλιτζανιού βούτυρο
Εκτέλεση:
Κόψτε το κρέας σε 4 μερίδες. Αλατοπιπερώστε το.
Περιχύστε το με το 1/4 του φλιτζανιού βούτυρο και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, αλείφοντάς το πότε πότε με το ζουμί του, για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Στη συνέχεια, ρίξτε το ρύζι στο ταψί και ανακατέψτε το με το ζουμί του ταψιού.
Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε το στην άκρη ενώ φτιάχνετε τη σάλτσα γιαουρτιού.
Βάλτε το γιαούρι σε μια κατσαρόλα και αλατοπιπερώστε το.
Προσθέστε τα αυγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Βάλτε το στην άκρη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, λειώστε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι.
Σοτάρετε μέχρι να είναι ομοιόμορφο.
Προσθέστε το μίγμα στην κατσαρόλα με το γιαούρτι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
Τώρα, ρίξτε τη σάλτσα γιαουρτιού στο ταψί με το αρνί, ανακατέψτε την με τα κομμάτια κρέατος και ψήστε στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά.
Το ψητό αρνάκι με γιαούρτι είναι έτοιμο. Σερβίρετε ζεστό…