Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο αυτό το χωριό βρίσκεται στην Ελλάδα (Βίντεο φωτογραφίες)

Όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο αυτό το χωριό βρίσκεται στην Ελλάδα (Βίντεο φωτογραφίες)

Χωριά, γεφύρια, λίμνες. Τοπία παραμυθένια, βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής.

Στην Ήπειρο βρίσκεις «θησαυρούς».

Ένα από τα διαμάντια των Ιωαννίνων, είναι το χωριό Βοβούσα ή αλλιώς το γνωστό σε όλους, «χωριό των ξυλοκόπων».

Βρίσκεται περίπου 70 χλμ. βόρειο-ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων και απέχει 77 χλμ. από τα Ιωάννινα και 60 χλμ. από τα Γρεβενά. Το χωριό ήταν γνωστό και με την βλάχικη ονομασία Μπαϊεάσα.

Χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Αώου, η Βοβούσα, είναι το χαρακτηριστικό, χωριό των ξυλοκόπων της Πίνδου, καθώς όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία, η οποία αποτελεί παράδοση της περιοχής. Η οικονομική κρίση, αλλά και οι εισαγωγές ξυλείας από άλλες χώρες, συρρίκνωσαν την τοπική οικονομία στη Βοβούσα, όμως οι υλοτόμοι δεν εγκαταλείπουν το χωριό, γιατί όπως λένε αγαπούν τον τόπο τους.

Λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού

Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την αυτονομία του Ζαγορίου επί Τουρκοκρατίας και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου. Το 1817, το χωριό είχε 2.500 κατοίκους, οι οποίοι λιγόστεψαν δραματικά και το χωριό ερημώθηκε μετά από ληστρικές επιδρομές. Επανακατοικήθηκε μετά την απελευθέρωσή του το 1913. Το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 23 Οκτωβρίου 1943.

Τι θα δεις στην Βοβούσα 

Μπαίνοντας στο χωριό θα ακούσεις τη βοή των νερών του ποταμού που περνάει μέσα από αυτό. Μάλιστα οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι λόγω της «βοής των νερών» ονομάστηκε Βοβούσα. Γύρω από το ποτάμι υπάρχουν αξιόλογοι οικότοποι που φιλοξενούν σπάνια πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στη μέση του χωριού, θα συναντήσεις ένα πέτρινο γεφύρι, μονότοξο, που ενώνει τις δυο όχθες και γειτονιές του χωριού. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεώτερο αρχαιολογικό μνημείο.

Στην περιοχή υπάρχει επίσης η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1814 και είναι το δεύτερο σημαντικότερο αξιοθέατο που πρέπει να δεις.  Το χωριό διατηρεί τα βλάχικα έθιμα, τους χορούς και την ενδυμασία.

Βοβούσα Ιωαννίνων

Αποτελεί μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντααπό την πλευρά των Ιωαννίνων, τόπος ιδανικός για περιπατητές και φυσιολάτρες.

 

6

7 3 4

 travelgirl.gr

 

About Μαρία Νικολοπούλου