Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Άσχημα νέα για όσους ανάρρωσαν από βαριά covid, αυξημένες πιθανότητες θανάτου μέσα σε ένα χρόνο

Άσχημα νέα για όσους ανάρρωσαν από βαριά covid, αυξημένες πιθανότητες θανάτου μέσα σε ένα χρόνο

Ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες θανάτου τον επόμενο χρόνο από τη βαριά νόσηση και την ανάρρωση από covid, δείχνει νέα μελέτη, ιδιαίτερα για τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς.

Ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από covid έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν τον επόμενο χρόνο από εκείνους που είτε δεν νόσησαν είτε πέρασαν ηπιότερα τη νόσο, δείχνει νέα μελέτη.

Η έρευνα, δημοσιεύεται στο «Frontiers in Medicine» και ισχυρίζεται ότι οι σοβαρές μολύνσεις από covid μπορούν να επηρεάσουν σοβαρότατα μακροχρόνια την υγεία, δείχνοντας τη σημαντικότητα του εμβολιασμού. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν μεγαλύτερος για τους ασθενείς άνω των 65, ενώ μόνο το 20% εκείνων που είχαν νοσήσει σοβαρά με covid, πέθαναν από τυπικές επιπλοκές της νόσου, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Η προηγούμενή μας έρευνα έδειχνε πως οι ασθενείς που είχαν νοσήσει σοβαρά με κορονοϊό είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπόλοιπους να νοσηλευτούν εκ νέου το επόμενο εξάμηνο» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας. «Αυτή η μελέτη επεκτείνει την έρευνα για τον κίνδυνο θανάτου μέχρι και 12 μήνες μετά τη νόσηση». Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ηλεκτρονικά αρχεία 13.638 πολιτών που έκανεν τεστ PCR στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φλόριντα, με 178 να έχουν σοβαρά συμπτώματα, 246 ηπιότερα και τους υπόλοιπους να τεστάρονται αρνητικοί. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ανέρρωσαν από τη νόσο και οι ερευνητές συνέχισαν να παρακολουθούν τους ιατρικούς τους φακέλους.

Εκείνοι που πέρασαν σοβαρότερα τη νόσο είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων τον επόμενο χρόνο, μοτίβο που έγινε ιδιαίτερα εμφανές στους άνω των 65 ετών. Καθώς οι θάνατοι αυτοί έρχονταν πολλούς μήνες μετά τη νόσηση με covid, συνήθως δεν συνδέονταν με τη νόσο από οικογένειες και γιατρούς, λέει η μελέτη. Οι περισσότεροι θάνατοι των… επιζώντων από κορονοϊό, ήρθε από αιτίες που δεν θεωρούνται τυπικές επιπλοκές της νόσου – 80% των θανάτων αυτών, προέκυψαν από μια ευρεία γκάμα αιτιών που δεν συνδέονται μέχρι σήμερα με τον covid.

Αυτό υποδεικνύει πως οι ασθενείς που πέρασαν βαριά των covid, παρουσίασαν τέτοια κατάπτωση της υγείας τους που τους άφησε σημαντικά ευάλωτους. «Από τη στιγμή που γνωρίζουμε το ρίσκο του θανάτου από αιτίες που δεν συνδέονταν μέχρι σήμερα με τον covid, πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί στο να μειώσουμε τις περιπτώσεις σοβαρής νόσησης» λέει ο επικεφαλής της ομάδας έρευνας.

«Το να ρισκάρεις περιμένοντας και ελπίζοντας ότι θα έχεις την κατάλληλη θεραπεία στο νοσοκομείο δεν δίνει την πλήρη εικόνα της επιρροής της covid. Η σύστασή μας πλέον είναι τα μέτρα πρόληψης δηλαδή ο εμβολιασμός, ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές περιπτώσεις covid. Ο covid μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και θάνατο ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Κάποιοι υποφέρουν από long covid, με σημάδια και συμπτώματα που διαρκούν για εβδομάδες ή και μήνες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα όπως η κόπωση και η δυσκολία στην αναπνοή μπορούν να παραμείνουν ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωση.

dikaiologitika.gr

About Μαρία Νικολοπούλου