Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Έκθεση κόλαφος για τις αποθήκες – «κολαστήρια» της Amazon

Έκθεση κόλαφος για τις αποθήκες – «κολαστήρια» της Amazon

Με αναδίπλωση και τακτικιστικούς ελιγμούς επιχειρεί η διοίκηση του μονοπωλίου του διαδικτυακού εμπορίου «Amazon» να κατευνάσει την κατακραυγή που έχει προκληθεί για τις αποκαλύψεις σχετικά με τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επιβάλλει στους υπαλλήλους της.

Χθες, δημοσιεύτηκε μια νέα έκθεση για τα εργατικά ατυχήματα που σημειώνονται στις αποθήκες της εταιρείας στις ΗΠΑ, διαβόητες για τις άσχημες συνθήκες εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της “Amazon” τραυματίζονται πιο συχνά και πιο σοβαρά απ’ ό,τι οι εργαζόμενοι σε άλλες αποθήκες», επισήμανε η ομοσπονδία Strategic Organizing Center, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες.

Σύμφωνα με αυτή, πέρυσι σχεδόν το 6% των εργαζομένων στα κέντρα διαλογής της «Amazon» είχαν κάποιο ατύχημα που τους ανάγκασε να σταματήσουν να εργάζονται προσωρινά ή να αναλάβουν διαφορετική θέση που ήταν λιγότερο απαιτητική σωματικά.

«Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν κατά 80% πιο αυξημένο για το 2020 σε σχέση με όλους τους άλλους εργοδότες που διαθέτουν αποθήκες», καταγγέλλει η έκθεση.

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι επικρίσεις και για το σύστημα «Time off task» (χρόνος εκτός εργασίας) το οποίο μετρά την παραγωγικότητα κάθε εργαζόμενου που έχει αναλάβει τη διαλογή, τη συσκευασία και τη μετακίνηση δεμάτων. Πολλοί εργαζόμενοι και οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η μέθοδος αυτή προκαλεί στρες στους υπαλλήλους, αφού δεν τους δίνει αρκετό χρόνο ούτε για να πάνε στην τουαλέτα!

«Απελπιστική» κατάσταση

Η εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου προσέλαβε 500.000 εργαζόμενους παγκοσμίως το 2020 εκμεταλλευόμενη την έκρηξη της ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται και προχώρησε σε πολλές επενδύσεις.

Ωστόσο η αύξηση των κερδών, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από τη συγκεκριμένη περίπτωση, βασίζεται στο «ξεζούμισμα» των εργαζομένων.

«Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση, δείχνουν σε ποιο βαθμό η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική», σχολίασε η Ντέμπι Μπέρκοβιτς της NELP, οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μπροστά στην κατακραυγή, χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τους ελέγχους στους εργαζόμενους της, με τον Ντέιβ Κλαρκ, στέλεχος του μονοπωλίου, να υπόσχεται ότι «από σήμερα το “Time off task” θα διαρκεί περισσότερο κατά μέσο όρο», ενώ άλλο στέλεχος της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι «επεκτείναμε την ομάδα μας που είναι αρμόδια για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, η οποία πλέον διαθέτει περισσότερους από 6.200 εργαζόμενους, και επενδύσαμε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα μέτρα ασφαλείας το 2020».

Ο δε επικεφαλής της εταιρείας Τζεφ Μπέζος στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της «Amazon» είχε «δεσμευτεί» ότι «θα γίνουμε ο καλύτερος εργοδότης στη Γη», συμπυκνώνοντας όλη την υποκρισία των κεφαλαιοκρατών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ imerodromos.gr

About Μαρία Νικολοπούλου