Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Έλεος με τους Κορίνθιους ποδηλάτες – Υπάρχουμε και εμείς !

Έλεος με τους Κορίνθιους ποδηλάτες – Υπάρχουμε και εμείς !

Αφορμή του άρθρου είναι η καταγγελία αναγνώστριας με τίτλο ” ΈΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΆΤΕΣ , ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ”

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η οδήγηση ποδηλάτου έχει αυξηθεί µεταξύ των κατοίκων του λεγόμενου αναπτυγµένου κόσµου. Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν  τα αυτοκίνητά τους και στρέφονται προς εναλλακτικά µέσα µεταφοράς, όπως το ποδήλατο, ή το πατίνι για τις καθηµερινές τους µετακινήσεις .
Η οδήγηση ποδηλάτου και η χρήση με πατίνι στην Κορινθία και όχι μόνο , αποτελεί µία καλή µορφή άσκησης αλλά και µία οικονοµική  λύση σε σχέση µε τη χρήση άλλου οχήματος μετακίνησης.
Καθημερινά, οι ποδηλάτες πρέπει να μοιράζονται το δρόμο με αυτοκίνητα, οχήματα παντός εδάφους (SUV) και φορτηγά. Από νομικής πλευράς, τα ποδήλατα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευθύνες με τα αυτοκίνητα, όμως συχνά οι ποδηλάτες αυτό το αγνοούν  ή και αντίθετα υπάρχει πολλές φορές έλλειψη σεβασμού από τους οδηγούς των ΙΧ. προς τους ποδηλάτες  …εδώ έγκειται και η καταγγελία .

Άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση με τους ποδηλάτες στη Κόρινθο.

Επιβάλλεται οι Κορίνθιοι ποδηλάτες να εμπεδώσουν   πως είναι είναι οδηγοί  και θα πρέπει να συμμορφώνονται  με τον ΚΟΚ. Παρόλα αυτά η επικίνδυνη οδήγησή τους έχει γίνει αιτία για ατυχήματα είτε με αυτοκίνητα είτε με πεζούς. Οι παρασύρσεις πεζών από ποδήλατα είναι ορατές  και η αδιαφορία στους οδικούς κανόνες θα οδηγήσει  σε επικίνδυνες συγκρούσεις με ΙΧ. .

Δυστυχώς οι συνέπειες και τα πρόστιμα αφορούν και τους ποδηλάτες , γι αυτό δίνουμε κάποιες ουσιαστικές συμβουλές προς αποφυγή των παραπάνω επικίνδυνων φαινομένων .

Υπάρχουν Βασικοί κανόνες για το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθούν :

 

* Φοράτε ρούχα με έντονα χρώματα, που να είναι εύκολα ορατά, κατά προτίμηση με αντανακλαστική ταινία ή μπαλώματα.

* Τηρείτε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Σταματάτε στα σήματα SΤΟΡ και στα φανάρια.

* Οδηγείτε στην κατεύθυνση του ρεύματος κυκλοφορίας, όχι αντίθετα με αυτό.

* Οδηγείτε έτσι ώστε να έχετε πάντα τον έλεγχο του ποδηλάτου σας. Διατηρείτε μια ασφαλή ταχύτητα η οποία θα σας επιτρέψει να αντιδράσετε γρήγορα σε κάτι το ξαφνικό.

* Παραχωρείτε προτεραιότητα στους πεζούς και στα άλλα οχήματα.

* Μην οδηγείτε ποτέ σε δρόμους με χαμηλό ή καθόλου φωτισμό αν δεν έχετε μπροστινά και πίσω φώτα στο ποδήλατό σας και ανακλαστήρες.

Τεχνική ποδηλασίας

* Διατηρείτε μια απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σε σας και τους άλλους ποδηλάτες ή τα άλλα οχήματα. Ποια απόσταση θεωρείται ασφαλής; Αυτή που σας αφήνει αρκετό χώρο ώστε να αντιδράσετε σε κάτι απροσδόκητο. Σε γενικές γραμμές, όταν οδηγείτε, επιδιώκετε να κρατάτε μια απόσταση όσο το μήκος ενός ποδηλάτου (ή παραπάνω) ανά κάθε 8 χιλιόμετρα την ώρα. Διατηρείτε μια απόσταση τουλάχιστον περίπου 1,5 μέτρου ανάμεσα σε σας κι ένα όχημα.

* Μην πλησιάζετε πολύ κοντά στο κράσπεδο του πεζοδρομίου. Διατηρείτε μια ασφαλή απόσταση από την άκρη του πεζοδρομίου.

* Οδηγείτε ο ένας πίσω από τον άλλο. Αυτό προστάζει ο νόμος στις περισσότερες χώρες. (Σημείωση: Σε μερικές χώρες επιτρέπεται στους ποδηλάτες να οδηγούν δύο πλάι-πλάι. Κάντε το μόνο σε δρόμους που δεν έχουν κίνηση. Το να οδηγούν τρεις ποδηλάτες ο ένας πλάι στον άλλο είναι συνήθως παράνομο).

* Μην οδηγείτε στα πεζοδρόμια εκτός κι αν δεν υπάρχει άλλη ασφαλής επιλογή. Οι αυτοκινητιστές στις διασταυρώσεις ή κατά την είσοδο ή έξοδο από δρομάκια που οδηγούν σε γκαράζ συχνά δεν αντιλαμβάνονται τους ποδηλάτες που κινούνται με ταχύτητα στα πεζοδρόμια.

* Ακόμα, έχετε το νου σας για αυτοκίνητα που βγαίνουν από στενάκια. Μπορεί να μη σας δουν.

* Μην προσπερνάτε άλλους ποδηλάτες από τα δεξιά.

* Όταν χρειαστεί, κάντε θόρυβο – χρησιμοποιήστε κόρνα, κουδουνάκι, σφυρίξτε ή απλά φωνάξτε.

* Όταν έχει πολλή και πυκνή κίνηση, είναι συχνά ασφαλέστερο να οδηγείτε στη μέση της λωρίδας ώστε να μπορούν να σας βλέπουν όλοι και να μη σας στριμώχνουν τα αυτοκίνητα.

* Σε πολυσύχναστους δρόμους, μην κάνετε ελιγμούς γύρω από σταθμευμένα αυτοκίνητα ή άλλα εμπόδια. Διατηρείτε μια ευθεία πορεία και προσέχετε μήπως κάποιος ανοίξει την πόρτα ενός αυτοκινήτου εμποδίζοντάς σας.

* Να είστε σε ετοιμότητα για να φρενάρετε. Έχετε τα χέρια σας πάνω ή κοντά στους λεβιέδες των φρένων ώστε να μπορείτε να σταματήσετε γρήγορα.

* Κάνετε έντονα πεντάλ όταν διασχίζετε διασταυρώσεις.

* Αν βρίσκονται πίσω σας 5 ή περισσότερα αυτοκίνητα, βγείτε στην άκρη και αφήστε τα να περάσουν.

* Να είστε προβλέψιμοι.

 

* Να έχετε φιλική οπτική επαφή με τους οδηγούς. Αυτό σας βοηθά να εξασφαλίζετε ότι οι προθέσεις σας γίνονται κατανοητές από τους αυτοκινητιστές.

* Τα ημιφορτηγά έχουν ένα τυφλό σημείο όταν στρίβουν∙ αποφεύγετε να οδηγείτε στο τυφλό σημείο.

* Προσέχετε για παράγοντες που μπορεί να προσθέσουν (και να προκαλέσουν) προβλήματα ανάμεσα στους ποδηλάτες και τα αυτοκίνητα, όπως το έντονο φως του ήλιου, η κούραση, το σκοτάδι και οι απότομες στροφές του δρόμου.

* Αποφεύγετε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα μεταξύ ποδηλάτων, όπως το να κολλάτε πίσω από τον προπορευόμενό σας , κακή επικοινωνία ή διάσπαση της προσοχής.

* Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διασταυρώσεις. Πολλά ατυχήματα με ποδήλατα συμβαίνουν εκεί.

* Οδηγείτε με σιγουριά όταν βρίσκεστε σε κίνηση. Οι δειλοί, ταλαντευόμενοι ποδηλάτες προκαλούν εκνευρισμό στους οδηγούς. Στους ποδηλάτες ή στις ομάδες ποδηλατών που οδηγούν σωστά και με αυτοπεποίθηση το πιο πιθανό είναι οι άλλοι οδηγοί να παραχωρήσουν επιπλέον χώρο και να δείξουν σεβασμό.

Ποδηλασία σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας

Η ποδηλασία σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Αποφεύγετέ την όσο μπορείτε, αλλά αν πρέπει, ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες.

* Μένετε όσο πιο δεξιά μπορείτε, χρησιμοποιώντας τη βοηθητική λωρίδα όποτε είναι δυνατόν.

* Κοιτάτε συχνά πίσω σας και έχετε τεταμένη την προσοχή σας ώστε να ακούτε το θόρυβο αυτοκινήτων που πλησιάζουν. Για να διευκολυνθείτε, έχετε ένα καθρεφτάκι στερεωμένο στο κράνος ή τα γυαλιά σας.

* Προετοιμαστείτε για τη διέλευση οχημάτων από δίπλα σας (κυρίως μεγάλα φορτηγά ή άλλα φαρδιά οχήματα), πιάνοντας το τιμόνι σας σταθερά, χαμηλώνοντας το σώμα σας για να μειώσετε την αντίσταση του αέρα και κινούμενοι όσο γίνεται προς τα δεξιά.

* Έχετε υπόψη ότι ο αέρας από τα διερχόμενα οχήματα τείνει να «τραβά» τους ποδηλάτες μπροστά και προς το διερχόμενο όχημα.

Υπενθύμιση: Μόνο και μόνο επειδή οδηγείτε ποδήλατο, δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάρετε κλήση για τροχαία παράβαση. Τηρείτε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

About Μαρία Νικολοπούλου