Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Έλληνας ανέπτυξε εργαλείο πρόγνωσης για το πόσο βαριά θα νοσήσει κάποιος από τον κορονοϊό

Έλληνας ανέπτυξε εργαλείο πρόγνωσης για το πόσο βαριά θα νοσήσει κάποιος από τον κορονοϊό

H ομάδα του καθηγητή αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της ΣορβόννηςΓρηγόρη Γεροτζιάφα, ανέπτυξε ένα νέο σημαντικό εργαλείο πρόγνωσης το οποίο ανιχνεύει το αν κάποιος θα νοσήσει ελαφριά ή βαριά από κορονοϊό. Το COMPASS-COVID-19 SCORE, θα προωθηθεί σύντομα και θα ενταχθεί στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα κλινικοεργαστηριακό σκορ εκτίμησης κινδύνου επιδείνωσης. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι διαθέσιμο με ελεύθερη πρόσβαση στο medupdate.eu. Το κλινικοεργαστηριακό σκορ βασίζεται σε μελέτη η οποία έγινε στο Παρίσι και δημοσιεύθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο επιστημονικό περιοδικό «Τhromvosis and Aimostasis».

Η ιατρική και ερευνητική ομάδα του Τμήματος Θρόμβωσης και Αιμόστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tenon, στην οποία είναι διευθυντής ο κ. Γεροτζιάφας, ειδικεύεται σε θέματα θρόμβωσης και αντιθρομβωτικής θεραπείας.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι ο άνθρωπος που κινδυνεύει να αρρωστήσει βαριά, άρα να κάνουμε γρήγορα κάποιες ιατρικές πράξεις και θεραπευτικές επιλογές, που θα σταματήσουν την εξέλιξη του covid στη βαριά του μορφή. Ευελπιστούμε ότι θα ανακόψουμε την πορεία των ασθενών προς τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς αυτή είναι και η βασική αντίληψη στη θεραπευτική του κορονοϊού», δηλώνει στο Πρακτορείο Fm ο διακεκριμένος αιματολόγος Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ο καθηγητής, που είναι και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U938, καθώς επίσης και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Πρωτοκόλλων για την Φλεβική Θρόμβωση, αναφέρεται στον καίριο ρόλο που καλείται να παίξει η ΠΦΥ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συζητά, μεταξύ άλλων, για τα post covid ιατρεία που ήδη αναπτύσσονται στο Παρίσι, λόγω των σοβαρών παρενεργειών που κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν μήνες μετά την αποθεραπεία τους, ενώ φέρνει στο τραπέζι και δεδομένα που συσχετίζουν τη βαρύτητα της νόσου όχι μόνο με την ποσότητα του ιικού φορτίου, αλλά και με την ένταση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, o καθηγητής, φαίνεται κατηγορηματικός: «Η βαρύτητα της νόσου συνδέεται με την ποσότητα του ιικού φορτίου. Και σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ η μάσκα. Για να τελειώσουν οποιεσδήποτε συζητήσεις αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, αν σταματάει τον ιό ή όχι. Η μάσκα θα ελαττώσει το φορτίο του ιού που εκπέμπω και θα ελαττώσει επίσης το φορτίο του ιού που θα πάρω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Μαρία Νικολοπούλου