Ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζουν έξι περιοχές της χώρας, με τον Νίκο Χαρδαλιά να μην αποκλείει την επιβολή τοπικού lockdown. Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό, πλοία και εστίαση αλλά και για τις κατασκηνώσεις.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown. Στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του, ο υφυπουργός αναφέρθηκε ξεχωριστά σε έξι περιοχές της χώρας όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν παρουσιάσει εκθετική αύξηση την τελευταία εβδομάδα, χτυπώντας «καμπάνακι» για την κατάσταση που επικρατεί.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά Μύκονος, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Πάρος, Ίος και Σαντορίνη είναι ένα βήμα πριν μπουν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, γεγονός που θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο εν μέσω τουριστικής περιόδου, στην καρδιά του καλοκαιριού. Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε για το κατά πόσο είναι πιθανή η επιβολή τοπικών lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τόνισε, όμως, πως μπορούν να αποφευχθούν τα μέτρα αν δείξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπευθυνότητα.
«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά είναι ξεκάθαρη η επιδημιολογική επιβάρυνση, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρώ ότι μπορώ να τα αποφύγουμε αν τα επόμενα 24ωρα συντονιστούμε οι εμπλεκόμενοι. Χρειάζεται προσοχή για να στεγανοποιήσουμε τα cluster», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχω αναφέρει τις πηγές που κρίνουν το ζήτημα της μεγάλης διασποράς. Αφορά τις νεαρές ηλικίες, το ζήτημα της διασκέδασης και των συναθροίσεων. Προκύπτει από την ιχνηλάτιση και τον ΕΟΔΥ. Δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε επιχειρήσεις, όλοι έχουμε ανάγκη από διασκέδαση. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον πληθυσμό», πρόσθεσε.
Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης
Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και θα ενταθούν οι έλεγχοι και τα τεστ σε περιοχές όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσίασαν τεράστια αύξηση. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη Μύκονο, όπου τα ενεργά κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν, αλλά και στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο όπου αυξήθηκαν κατά δυο και τρεις φορές, με τη Σαντορίνη επίσης να είναι υπό στενή παρακολούθηση καθώς κι εκεί υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση, όπως και στην Πάρο και την Ίο.
«Η αύξηση των νέων κρουσμάτων σχετίζεται με την αύξηση της μεταδοτικότητας από τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως ανέφερε, ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση στις 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Στις 25 από αυτές, υπάρχει επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Μετά την αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη, οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί. Όπως και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου. Οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο. Στο ίδιο επίπεδο ανεβαίνουν οι Δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Αντίθετα, στο πράσινο επίπεδο μεταφέρεται ο Δήμος Λειψών.
Υποχρεωτικά τεστ σε εστίαση, πλοία, τουρισμό και κατασκηνώσεις
«Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Στις έξι περιοχές που αναφέρθηκαν, μεταβαίνουν από αύριο επιπλέον ΚΟΜΥ για περαιτέρω testing», πρόσθεσε ο υφυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του Rapid, με δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο ισχύει και για τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων».
«Η αύξηση του ιικού φορτίου στη χώρα κι η αλλαγή επιδημιολογικών δεδομένων, οδήγησε στην αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις κατασκηνώσεις. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τα εξής: Για την είσοδο στην κατασκήνωση για την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι, κατασκηνωτές και εργαζόμενοι, θα πρέπει να προσκομίζουν Rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται με τη μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι εργαζόμενοι δυο φορές την εβδομάδα. Μια με self test και μια με rapid test. Επιπλέον δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού», ανέφερε για τις κατασκηνώσεις.
newsbomb.gr