Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ένταση στο Αιγαίο: Με ΑΝΤΙ-NAVTEX και μεγάλη άσκηση στην Μεσόγειο απαντά η Ελλάδα στο Ορούτς Ρέις

Ένταση στο Αιγαίο: Με ΑΝΤΙ-NAVTEX και μεγάλη άσκηση στην Μεσόγειο απαντά η Ελλάδα στο Ορούτς Ρέις

Με νέα παράνομη NAVTEX απαντούν στην ήδη παράνομη NAVTEX που βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και χθες  Κυριακή (23/8) οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, λίγα λεπτά μετά τις 19:00 της Κυριακής, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν τις έρευνες στο Αιγαίο μέχρι και της 27 Αυγούστου.

Μία κίνηση που κρίνεται αναμενόμενη από την ελληνική πλευρά καθώς δεν υπήρχε το παραμικρό σημάδι αποχώρησης του τουρκικού στόλου από το σημείο.

.

Όπως άλλωστε υποστηρίζει και το δημοσίευμα της DW δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιον έχουμε απέναντί μας. «Ο Ερντογάν θέλει πόλεμο στο Αιγαίο» αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Σουλτάνος φροντίζει να το επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολυβικό μνημόνιο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ την Κυριακή (23/08), θέτοντας – για άλλη μια φορά – ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών και του εναέριου χώρου της Ελλάδας

Η απάντηση της Ελλάδας

Κατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα δεσμεύει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελλορίζου. Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020. Πρόκειται για αεροναυτικές ασκήσεις μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, η οποία δεσμεύει και το τμήμα της παράνομης τουρκικής NAVTEX εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

About Μαρία Νικολοπούλου