Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αγριογούρουνο σε σάλτσα μαυροδάφνης με δαμάσκηνα

Αγριογούρουνο σε σάλτσα μαυροδάφνης με δαμάσκηνα

Αγριογούρουνο με μαυροδάφνη, δαμάσκηνα και μανιτάρια, ένα υπέροχο γιορτινό φαγητό

Αυτό το φανταστικό αγριογούρουνο με μαυροδάφνη, μανιτάρια και δαμάσκηνα είναι ένα υπέροχο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι. Με αρώματα και γεύσεις μοναδικές, θα κάνει όλους τους καλεσμένους σας να παραμιλάνε για τη μαγειρική σας. Τόσο νόστιμο και τόσο πλούσια γεύση, που θα γίνει από τις αγαπημένες σας συνταγές. Αξίζει να το φτιάξετε!

 

kreopvleiaΚρεοπωλεία

 

  • Βασικά Υλικά ΣυνταγήςΚρέας χοιρινό Μανιτάρια Κρασί Δαμάσκηνα
  • Αγριογούρουνο σε σάλτσα μαυροδάφνης με δαμάσκηνα

    • 12

      Μερίδες

    • 15 λεπτά

      Χρόνος
      Προετοιμασίας

    • 10 ώρες

      Χρόνος
      Αναμονής

    • 3 ώρες

      Χρόνος
      Μαγειρέματος

    • 13 ώρες και 15 λεπτά

      Συνολικός
      Χρόνος


    Αγριογούρουνο σε σάλτσα μαυροδάφνης με δαμάσκηνα

    Τι θα χρειαστείτε

    • Για τη μαρινάδα: 1/2 μπουκάλι μαυροδάφνη (350 ml)
    • 3-4 δαφνόφυλλα
    • 6-7 ολόκληρα μπαχάρια
    • 1 χοντροκομμένο μεγάλο κρεμμύδι
    • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο κομμένες
    • Λίγο νερό
    • 50 ml ελαιόλαδο
    • Για το κρέας και το μαγείρεμα:
    • 2,5 – 3 κιλά αγριογούρουνο από μπούτι ή σπάλα
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
    • 50 ml ελαιόλαδο
    • Το υπόλοιπο μπουκάλι μαυροδάφνη (350 ml)
    • Τα υλικά της μαρινάδας
    • 2 κύβους λαχανικών
    • 2 μεγάλες συσκευασίες μανιτάρια (λευκά ή καφέ, προτιμήστε ολόκληρα μικρά)
    • 1-2 συσκευασίες ξερά Δαμάσκηνα (όσα σας αρέσουν)
    • Αλάτι και πιπέρι
    • 2-3 κουταλιές αλεύρι ή 1 κουταλιά κορν φλάουρ για το πήξιμο της σάλτσας

    Αγριογούρουνο σε σάλτσα μαυροδάφνης με δαμάσκηνα

    Εκτέλεση συνταγής

    Ξεκινάμε μαρινάροντας το αγριογούρουνο από το προηγούμενο βράδυ. Καλό θα είναι να συνεννοηθείτε με τον κρεοπώλη σας να σας φέρει ένα καλό κομμάτι από σπάλα ή μπούτι. Το αγριογούρουνο είναι ένα κρέας που δεν το βρίσκουμε παντού ούτε όλες τις εποχές, οπότε καλύτερα να το παραγγείλετε εγκαίρως.

    Σε μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα που να το χωράει βάλτε το κρέας, περιχύστε το με ελαιόλαδο και το μισό μπουκάλι μαυροδάφνη, προσθέστε τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, τα σκόρδα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε το καλά με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και αφήστε το όλη νύχτα στο ψυγείο.

    Την άλλη μέρα το πρωί βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Σε μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας σε δόσεις, να πάρει λίγο χρώμα. Σουρώνουμε το λάδι και το κρατάμε. Ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το σουρωμένο λάδι. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τα υλικά της μαρινάδας, την υπόλοιπη μαυροδάφνη, τους κύβους λαχανικών και περιμένουμε να έρθει σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 4 (για κουζίνες που μετράνε μέχρι το 9) και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι τουλάχιστον 2,5 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας.

    Όταν το κρέας έχει αρχίσει να μαλακώνει το βγάζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τα κόκκαλα. Σε τηγάνι σωτάρουμε τα μανιτάρια σε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνοντας λίγο αλάτι. Από την κατσαρόλα που έχει μείνει μόνο η σάλτσα, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια. Σουρώνουμε το ζουμί για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει μείνει κανένα κομμάτι από κόκαλο. Επιστρέφουμε το κρέας, τη σουρωμένη σάλτσα, τα σωταρισμένα μανιτάρια και προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα. Ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα και βράζουμε πάλι σε χαμηλή φωτιά για ακόμα μισή ώρα.

    Τέλος, παίρνουμε μία κούπα από τη σάλτσα και ανακατεύουμε 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ή 1 κουταλιά κορν φλάουρ, να διαλυθεί καλά. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

    Είναι ένα υπέροχο φαγητό που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο γιορτινό τραπέζι. Φτιάξτε το και απολαύστε το με τους καλεσμένους και τους αγαπημένους σας. Καλές γιορτές και καλή επιτυχία!


    • Βήμα 1

      Μαρινάρουμε το αγριογούρουνο από το προηγούμενο βράδυ με ελαιόλαδο και το μισό μπουκάλι μαυροδάφνη, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, τα σκόρδα, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο.

    • Βήμα 2

      Σε μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας σε δόσεις, να πάρει λίγο χρώμα.

    • Βήμα 3

      Σουρώνουμε το λάδι και το κρατάμε.

    • Βήμα 4

      Ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι.

    • Βήμα 5

      Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το σουρωμένο λάδι.

    • Βήμα 6

      Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τα υλικά της μαρινάδας, την υπόλοιπη μαυροδάφνη, τους κύβους λαχανικών και περιμένουμε να έρθει σε βρασμό.

    • Βήμα 7

      Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τουλάχιστον 2,5 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας.

    • Βήμα 8

      Όταν το κρέας έχει αρχίσει να μαλακώνει το βγάζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τα κόκκαλα.

    • Βήμα 9

      Σε τηγάνι σωτάρουμε τα μανιτάρια σε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνοντας λίγο αλάτι.

    • Βήμα 10

      Από την κατσαρόλα που έχει μείνει μόνο η σάλτσα, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια. Σουρώνουμε το ζουμί για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει μείνει κανένα κομμάτι από κόκαλο.

    • Βήμα 11

      Επιστρέφουμε το κρέας, τη σουρωμένη σάλτσα, τα σωταρισμένα μανιτάρια και προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα. Ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα και βράζουμε πάλι σε χαμηλή φωτιά για ακόμα μισή ώρα.

    • Βήμα 12

      Τέλος, παίρνουμε μία κούπα από τη σάλτσα και ανακατεύουμε 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ή 1 κουταλιά κορν φλάουρ, να διαλυθεί καλά. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

      Καλή επιτυχία!

About Μαρία Νικολοπούλου