Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αγρότες: «Οχι» Χρυσοχοΐδη στην κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα

Αγρότες: «Οχι» Χρυσοχοΐδη στην κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα

Με τους αγρότες συναντήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα, την Τρίτη το βράδυ, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας.

«Όχι» απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην κάθοδο αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ συναίνεσε σε κάθοδο με ΙΧ και λεωφορεία. Ωστόσο, οι αγρότες επιμένουν να κατέβουν με τρακτέρ.

Όταν η κυβέρνηση απορρίπτει απαξιωτικά τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, λέγοντας ότι «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» και ότι έχει εξαντλήσει όλα τα «δημοσιονομικά περιθώρια», δεν απευθύνεται μόνο σ’ αυτούς, αλλά σ’ όλη την εργατική τάξη και στον λαό.

Τους κουνάει το δάχτυλο να συμβιβαστούν με την ακρίβεια και τους μισθούς – φιλοδωρήματα, να μην έχουν απαιτήσεις για αυξήσεις και μέτρα ανακούφισης, να μη διεκδικούν προσλήψεις και αύξηση δαπανών σε Υγεία και Παιδεία, επειδή «το ταμείο είναι μείον».

Δεν ισχύουν βέβαια τα ίδια για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που ξεκοκαλίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επιδοτήσεις των επενδυτικών νόμων. Οπως, για παράδειγμα, οι φαρμακοβιομήχανοι, που παίρνουν «μπόνους» 30 εκατ. ευρώ και νέες αυξήσεις στα φάρμακα.

`Η οι εφοπλιστές, που έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο – ενώ οι αγρότες όχι – και για λογαριασμό τους – συνολικά της αστικής τάξης – η κυβέρνηση στέλνει μέχρι και φρεγάτα στην Ερυθρά, για να υπερασπιστεί την κερδοφορία και τα συμφέροντά τους.

Αλήθεια, θα ενημερώσει η κυβέρνηση πόσο κοστίζει στον λαό αυτή η αποστολή, πέρα από το ότι τον σέρνει πιο βαθιά στον πόλεμο και τον κάνει στόχο;

Ο προϋπολογισμός του 2024 και κυρίως η εφαρμογή του νέου Συμφώνου Σταθερότητας από τον επόμενο χρόνο στέλνουν τις εργατικές διεκδικήσεις και τις λαϊκές ανάγκες κυριολεκτικά «στον πάτο», για να παραμένουν «στον αφρό» τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το νέο Σύμφωνο χαρακτηρίζεται μάλιστα …«ευέλικτο». Όχι για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά για το ότι τα κράτη και οι κυβερνήσεις θα προσαρμόζονται στους στόχους για τα ελλείμματα και τα χρέη, στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό.

Εκεί που δεν υπάρχει καμιά «ευελιξία», είναι απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες: Από το 2025 οποιαδήποτε «έξτρα» κρατική δαπάνη θα πρέπει να έχει το ισοδύναμό της σε εισπράξεις από νέους φόρους. Τι σημαίνει αυτό;

Πρώτα απ’ όλα, «ούτε φράγκο» για τα λαϊκά στρώματα αν δεν αφήσουν στο γκισέ της εφορίας μέχρι και το τελευταίο σεντ. Σημαίνει όμως επίσης ένταση των εκβιασμών και του κοινωνικού αυτοματισμού.

Όπως ακριβώς κάνει τώρα «από τα αποδυτήρια» η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της, λέγοντας πως για να δώσει κάτι παραπάνω στους αγρότες, θα πρέπει να επιβαρύνει φορολογικά «κάποιους άλλους», τους μισθωτούς ή τους συνταξιούχους.

Μέχρι και στα εφάπαξ ψίχουλα, που οι κυβερνήσεις παρουσίαζαν ως παροχές από την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, πέφτει «απαγορευτικό» από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, που συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι εταίροι της στην ΕΕ.

Εκεί που δεν υπάρχει πλέον κανένα «ταβάνι», είναι οι εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες θα εξαιρούνται από τον υπολογισμό των κρατικών ελλειμμάτων. Η πολεμική προετοιμασία της ΕΕ «μυρίζει» από μακριά και αποτυπώνεται σε όλες τις αποφάσεις, όπως είναι και η ναυτική πολεμική αποστολή στην Ερυθρά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες της Γερμανίας θα φτάσουν φέτος τα 73,41 δισ. ευρώ, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά το 1992!

Πολεμική προπαρασκευή, από τη μια, άγρια αντιλαϊκή πολιτική, από την άλλη, μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης, είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος με το οποίο οι λαοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, με τον κίνδυνο να γίνουν ακόμα και κρέας για τα κανόνια του.

About Μαρία Νικολοπούλου