Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αθλιότητα : Προς γενική ιδιωτικοποίηση – Παραδίδουν σε εταιρείες την απονομή συντάξεων!

Αθλιότητα :  Προς γενική ιδιωτικοποίηση – Παραδίδουν σε εταιρείες την απονομή συντάξεων!

Σε ένα σκάνδαλο, αν υλοποιηθεί, των συντάξεων θα μπορούσαμε να μιλήσουμε καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τα ασφαλιστικά δεδομένα των εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες με σκοπό να την “βοηθήσουν” στην απονομή των συντάξεων αλλά αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει και ο ασκός του αιόλου καθώς κανείς δεν θα ξέρει τι και που θα χρησιμοποιηθούν τα απόρρητα δεδομένα αυτά που θα βρεθούν σε κοινή θέα.

Σε δεύτερο επίπεδο και όχι όμως λιγότερο σημαντικό η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό και ειδικότερα σε όσους είναι κάτω των 35 αναμένεται να γίνουν πλέον το επόμενο “θύμα” ενδεχόμενης φούσκας επενδυτών καθώς ξεκινά να δημιουργείται το επικουρικό σύστημα που θα επιτρέπει επενδύσεις ακόμα και μεγάλου ρίσκου.

Στο πρώτο στοιχείο δια στόματος Υπουργού εργασίας και αφού πέρασε εναμίση χρόνος διακυβέρνησης “βλέπουν” ότι δεν μπορούν να αποδώσουν τις συντάξεις αν δεν μπουν να βοηθήσουν και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό απλά σημαίνει ότι ο εργασιακός και υγειονομικός φάκελος κάθε ασφαλισμένου κανείς δεν ξέρει που μπορεί να βρεθεί.

Ας σκεφτούμε που έχουν φτάσει προσωπικά οικονομικά δεδομένα που μοιράζουν από εδώ και από εκεί οι τράπεζες. Ιδιώτες με δεδομένα υγείας ή περιουσίας κανείς δεν γνωρίζει μετά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν (ασφάλιστρα, κόκκινα δάνεια, κτλ.), δεδομένα που θα πλήρωναν αδρά για να βρουν καθώς δημιουργούνται για κάθε χρήση data bases θα βρεθούν σε κοινή θέα και μετά θα βρεθεί απολογούμενος ο κάθε πολίτης στην κάθε εταιρεία.

Έτσι σήμερα σαν “βόμβα” ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι ντροπή να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις συντάξεις, ιδίως λόγω των μεταβολών στον ΕΦΚΑ τα προηγούμενα χρόνια, με τις αλλαγές που έγιναν το 2016».

Ο Υπ. Εργασίας συμπλήρωσε ότι «το 2020 δόθηκαν 31% παραπάνω συντάξεις από όσες το 2019, ενώ έγιναν 1,7 εκ. ψηφιακές συναλλαγές στον ΕΦΚΑ, κάτι που δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά είναι σημαντικό, καθώς μιλάμε για όλα τα παλιά Ταμεία που έχουν ενωθεί».

Σε ότι αφορά την απονομή εθνικής σύνταξης σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξη τους, είπε ότι αυτή θα δοθεί και αναδρομικά, αναφέροντας πως «αν έχεις υποβάλλει την αίτηση πριν από 10 μήνες, θα πάρεις αναδρομικά για 10 μήνες, δηλαδή 3.840 ευρώ, καθώς η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ.

​Ο ΕΦΚΑ λέει ότι σε δύο μήνες θα έχουν δοθεί οι συντάξεις αυτές, εγώ λέω βάλτε και μερικές ημέρες ακόμη, για να είμαστε σίγουροι. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσωρινές και τις κύριες συντάξεις, έχουμε να κινηθούμε σε τρεις ταχύτητες δηλαδή».

«Όταν αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2019, οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες ήταν 1.059.000. Ξεκίνησαν να δίνονται έκτοτε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά ακόμη και λίγες συντάξεις να μην έχουν δοθεί παραμένει πρόβλημα. Ξεκινάμε από το να δώσουμε χρήματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

​Ενδεικτικά, μου τηλεφώνησε πρώην Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου και μου είπε ότι έχει καταθέσει πέντε χρόνια την αίτηση για σύνταξη και ακόμη δεν την έχει πάρει. Εντάξει, ο συγκεκριμένος είχε χρήματα για να περάσει αυτό το διάστημα, όμως δεν είναι όλοι έτσι», είπε ο Υπ. Εργασίας, τονίζοντας συχνά ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα».

Σε ότι αφορά την διεκπεραίωση για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο Υπουργός Εργασίας είπε «θα δώσουμε προτεραιότητα στις αιτήσεις προ του 2018, θα γίνει ειδική ρύθμιση για προβληματικά ταμεία όπως το πρώην ΤΣΑΥ, θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για απλοποίηση της απονομής συντάξεων, ενώ πλέον όλες οι αιτήσεις για απονομή σύνταξης θα γίνονται ηλεκτρονικά».

«Πρέπει να δώσουμε τις συντάξεις το ταχύτερο δυνατόν, ακόμη και αν κάποιοι πάρουν χρήματα που δεν πρέπει, θα τα συμψηφίσουμε αργότερα. Δεν χρειάζεται να «τηγανίζουμε» όλους όσους περιμένουν. Θα γίνει ότι μπορεί να γίνει, θα αξιοποιηθούν και ιδιώτες για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων», είπε ο Υπ. Εργασίας, τονίζοντας ότι δεν θα υποκατασταθεί ο ΕΦΚΑ, αλλά θα υπάρξει συμβολή ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Για τις ανταποδοτικές επικουρικές συντάξεις

«Είναι μια θετική κίνηση, κυρίως για την νέα γενιά και είναι ακόλουθη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Στις περισσότερες χώρες εισάγονται πλέον στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο Ασφαλιστικό. Με απλά λόγια, είναι σαν να δημιουργείται ένας προσωπικός κουμπαράς, με επενδύσεις κάποιων χρημάτων, εγγυημένες επενδύσεις μικρού ή μεσαίου ή μεγάλου ρίσκου, που θα αποδώσουν χρήματα και μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη. Ο εργαζόμενος θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει, αναλαμβάνοντας και ένα σχετικό ρίσκο, το τελικό ύψος της επικουρικής σύνταξης του, το οποίο θα δίνεται πέραν του εγγυημένου ποσού της σύνταξης», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως συμπλήρωσε, «δεν μιλάμε για κύριες συντάξεις ούτε για υφιστάμενους συνταξιούχους. Η ανταποδοτική σύνταξη θα τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2022 και θα αφορά ασφαλισμένους που είναι κάτω από 35 ετών»

Τελικά το ασφαλιστικό “Πινοσέτ” είναι εδώ…

iskra.gr

About Μαρία Νικολοπούλου