Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ακυρώθηκε η συνάντηση με Ελπιδοφόρο μετά το σάλο με τη φιέστα του Ερντογάν

Ακυρώθηκε η συνάντηση με Ελπιδοφόρο μετά το σάλο με τη φιέστα του Ερντογάν

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο το πρωί στο Ground Zero, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και να ξεναγηθεί στον ναό του Αγίου Νικολάου.

Επισήμως ως αιτία της αναβολής ανακοινώθηκε ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην αμερικανική μητρόπολη προστέθηκε συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal.

Όμως είναι προφανής η δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τη στάση του Ελπιδοφόρου, με αφορμή την παρουσία του στη φιέστα του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, για τα εγκαίνια ουρανοξύστη, όπου παρέστη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Την εξέφρασε άλλωστε ανοιχτά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Μας ενόχλησε η κίνησή του» είπε και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της». Επιπλέον, άφηνε ανοιχτό το θέμα της συνάντησης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι ρευστό.

Ελπιδοφόρος: «Λυπάμαι ειλικρινά…»

Μετά τις αντιδράσεις, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής προέβη σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η παρουσία του στην εκδήλωση της Δευτέρας «είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας», προσθέτοντας πως ο ίδιος λυπάμαι «ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο».

Η δήλωση Ελπιδοφόρου

Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου.

Κατρούγκαλος: Επιβάλλεται η συνάντηση

Πυρά κατά της κυβέρνησης για το πώς έχει χειριστεί το θέμα εκτόξευσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 δήλωσε ότι θεωρεί «ανοίκειο και αντιθεσμικό το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και σημείωσε ότι είναι «επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, παρά τις επιφυλάξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου».

Μεταξύ άλλων ο Γ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, επισήμανε δηκτικά ότι ο κ. Ελπιδοφόρος «δεν είναι ούτε υφυπουργός του κ. Μητσοτάκη ούτε στη δούλεψη της οικογένειάς του».

Βενιζέλος υπέρ Ελπιδοφόρου

Ενδιαφέρον όμως είχε και η σχετική τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος χαρακτήρισε «βαθιά ανιστόρητη» και «μυωπική» την αντίδραση της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του, επισήμανε ότι «η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με την οποία διατυπώνει την ενόχληση της Κυβέρνησης και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Ν. Υόρκη, είναι βαθιά ανιστόρητη και δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεών του με την Ελληνική Δημοκρατία».

Σχολιάζει ακόμα ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος. Ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη στο πλαίσιο της επώδυνης και θυσιαστικής σοφίας του Φαναρίου».

Και καταλήγει χαρακτηριστικά λέγοντας: «Αντί για εύκολες και ”δημοφιλείς” αντιτουρκικές βολές με ”μπάλα” το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ήταν προτιμότερο η ελληνική αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση να αναδείξουν τα εκκρεμή προβλήματα που ανέδειξε και η δήλωση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην τελετή της Ν. Υόρκης, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ».

Συναντήσεις Μητσοτάκη με αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις

Με τους επικεφαλής και εκπροσώπους μεγάλων Αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων συναντήθηκε νωρίτερα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους οποίους συζήτησε τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Επισημάνθηκε δε, η στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, καθώς και η σημασία του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και στη βάση της πεποίθησης ότι το διεθνές δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο για την ειρηνική επίλυση διαφορών – πλαίσιο το οποίο η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει στην πράξη με συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον επικεφαλής της American Jewish Committee, David Harris. Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική εμβάθυνσης του σχήματος 3+1 στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, όπως και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή.

Ακόμη, αντηλλάγησαν απόψεις για το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία που προωθείται στο Κογκρέσο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ηγεσία της AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς την ηγεσία της οργάνωσης για επίσκεψη στη χώρα μας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε σε όλους τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εξάλειψη του αντισημιτισμού και την εκπαίδευση των νεότερων γενεών σχετικά με τις θηριωδίες των ναζί, έχοντας αναλάβει από τον Απρίλιο την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, κατά την οποία συζητήθηκε η απρόσκοπτη προώθηση των επενδύσεων της Microsoft στην Ελλάδα.

Επίσης, συναντήθηκε με τον Γεωργιανό ομόλογό του Irakli Garibashvili. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου