Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αλήθειες και μύθοι για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Αλήθειες και μύθοι για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα ζει και αναπνέει στους ρυθμούς της αντιμετώπισης του κορονοϊού, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται σχετικά με το τι ισχύει για την αντιμετώπισή του.

Υπάρχει κάποιο φάρμακο που πρόκειται να βγει σύντομα στην κυκλοφορία; Έχουν δημιουργήσει οι επιστήμονες το εμβόλιο; Ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεων καθώς ήδη οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν αρχίσει και κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Τις τελευταίες ώρες διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογραφικού πρακτορείου ειδήσεων Reuters το οποίο επικαλείται γερμανικές κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο προσπαθεί να σταματήσει την Ουάσινγκτον από την προσπάθεια της να μεταφέρει την έρευνα που έχει κάνει μία γερμανική εταιρεία για το εμβόλιο του κοροναϊού. Πρόκειται για την εταιρεία CureVac η οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φέρεται να έχει κάνει και τη σχετική έρευνα για το εμβόλιο, με τη Γερμανία να ανθίσταται σθεναρά καθώς κατά την άποψη της καμία χώρα δεν θα πρέπει να έχει μονοπώλιο στο εμβόλιο.

Προηγουμένως γερμανική εφημερίδα είχε μεταδώσει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προσπαθήσει να δελεάσει με χρήματα τη γερμανική εταιρεία ώστε να συνεχίσει την έρευνά της σε αμερικανικό έδαφος. Κάτι που ο αμερικανός πρέσβης τη Γερμανία διέψευσε, λέγοντας ότι η ιστορία αυτή είναι «υπερβολική». Μάλιστα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας ανέφερε πως «η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια και οι δραστικές ουσίες κατά του κορονοϊού θα αναπτύσσονται και στη Γερμανία και στην Ευρώπη».

Ελπίδα από Ισραηλινή εταιρεία

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post μία εταιρεία με έδρα τη Χάιφα του Ισραήλ υποστηρίζει ότι ένα προϊόν κυτταροθεραπείας που διαθέτει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό. Η εταιρεία Pluristem, όπως ονομάζεται προχωρά σε συμφωνία με το Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου και το ερευνητικό ίδρυμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο σε «κοινό σχέδιο αξιολόγησης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων του πατενταρισμένου προϊόντος PLX» σε ασθενείς που αναπτύσσουν σοβαρές αναπνευστικές διαταραχές. Κάτι που αποτελεί σύμπτωμα του κορονοϊου.

Δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes εγκεκριμένη θεραπεία αλλά και εμβόλια για τον κορονοϊό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Μάλιστα προκειμένου να παραχθεί ένα εμβόλιο χρειάζονται συνήθως 10 με 15 χρόνια. Ωστόσο σύμφωνα με το Forbes «νέοι τύποι αντιικών φαρμάκων και θεραπείες ανοσοθεραπείας μπορούν να θεραπεύσουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών»

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Κ.ΧΡΗΣΤΟΣ MD – ΙΑΤΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι φάρμακα που ήδη αναπτύσσονται ή που ήδη θεραπεύουν παθήσεις ασθενών θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση του COVID-19, συντομεύοντας το χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

Να σημειωθεί πως η έναρξη των προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ξεκίνησε, στις 10 Ιανουαρίου όταν κινέζοι επιστήμονες ανάρτησαν την γενετική σύνθεση του ιού σε μια ανοιχτή βάση δεδομένων και μοιράστηκαν με αυτό τον τρόπο τα ευρήματά τους με την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως.

πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου