Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αλόη στο πρόσωπο και στα μάτια: Εκπληκτικές συνταγές για κεραλοιφή και μάσκα προσώπου με ευεργετικές ιδιότητες

Αλόη στο πρόσωπο και στα μάτια: Εκπληκτικές   συνταγές για κεραλοιφή και μάσκα προσώπου με ευεργετικές ιδιότητες

Πολλά καλλυντικά προϊόντα του εμπορίου, αλλά και φυσικές συνταγές ομορφιάς, όπως κρέμες προσώπου και μάσκες, έχουν ως βασικό τους συστατικό την αλόη βέρα. Το φυτό αυτό είναι γνωστό για τις ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, αλλά και για τα πολλαπλά του οφέλη στην περιποίηση του δέρματος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα φυσικά συστατικά, χαρίζοντας στην επιδερμίδα του προσώπου μας ζωντάνια, σφριγηλότητα, νεανική όψη και πλούσια ενυδάτωση. Πέρα όμως από όλα αυτά, η αλόη στο πρόσωπο μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει την ακμή και άλλα γνωστά δερματολογικά προβλήματα, όπως οι πανάδες.

Η πιο συνήθης μορφή χρήσης της aloe vera είναι το ζελέ της, το οποίο παίρνουμε απευθείας από το φύλλο του φυτού. Εξίσου όμως ευεργετικός είναι και ο χυμός της.

Στη συνέχεια θα δούμε αναλυτικά τι προσφέρει η αλόη στο πρόσωπο, αλλά και πως φτιάχνουμε κεραλοιφή, μάσκες προσώπου και άλλες συνταγές ομορφιάς με αλόη.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης βέρα στο πρόσωπο
Η αλόη σε μορφή τζελ, χυμού ή κρέμας έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες για το πρόσωπο. Οι βασικότερες είναι:

Ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα, αφού περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.
Την κάνει λεία και απαλή χάρη στην ιδιότητα της να δρα ως κόλλα που συγκρατεί τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος.
Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ περιέχει σαλικυλικό οξύ που βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, διώχνοντας τα σπυράκια από το πρόσωπο και περιορίζοντας την λιπαρότητα.
Το σαλικυλικό οξύ όμως βοηθάει και στην απολέπιση του δέρματος, ελευθερώνοντας τους φραγμένους από τα νεκρά κύτταρα πόρους που κάνουν την επιδερμίδα να δείχνει θαμπή και εμποδίζουν την εισχώρηση των απαραίτητων στοιχείων στα βαθύτερα στρώματα της.
Η αλόη βέρα περιέχει ακεμαννάνη, η οποία καταστέλλει τις φλεγμονές και καταπολεμά δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.

Αντιμετωπίζει τον έρπητα αφού έχει αντισηπτική δράση (περιέχει σαλικυλικό οξύ, φαινόλες και θείο), βοηθώντας έτσι στην αναστολή των μυκήτων, των βακτηριδίων και των ιών.
Το τζελ αλόης βέρα αναδομεί και επιδιορθώνει την επιδερμίδα χάρη στους πολυσακχαρίτες που περιέχει στη σύσταση της και απαλύνει τον πόνο λόγω της καρβοξυπεπτιδάσης. Επομένως αποτελεί μια ιδανική λύση για την αντιμετώπιση του εγκαύματος από τον ήλιο.
Η aloe vera επιβραδύνει την γήρανση του δέρματος, διεγείροντας την δραστηριότητα των ινοβλαστών που δημιουργούν αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ινών ελαστίνης, οδηγώντας σε ελαστικότερο και πιο σφριγηλό δέρμα.
Επίσης, η στυπτική ικανότητα της αλοής (λόγω του ψευδαργύρου που περιέχει) συσφίγγει τους πόρους στο πρόσωπο και τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και Ε) προλαμβάνουν την εμφάνιση ελεύθερων ριζών.
Αποτρέπει τη δημιουργία δυσχρωμιών, όπως κηλίδες και πανάδες, εμποδίζοντας το ένζυμο τυροσινάση που ενεργοποιείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και προκαλεί τον αποχρωματισμό του δέρματος.
Παρενέργειες από την χρήση αλόης στο πρόσωπο
Το τζελ ή ο χυμός της aloe vera θεωρείται ως ένα ασφαλές για το δέρμα φυσικό συστατικό, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά. Ωστόσο, ενδέχεται να προκύψουν κάποιες μικρές παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή βότανα που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν τη χρήση.

Αν και το gel aloe vera χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων ή κοψιμάτων, δεν ενδείκνυται για πληγές μεγάλου βάθους και έντονα καψίματα. Η εφαρμογή του σε τέτοιου είδους φλεγμονές μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Επίσης, το ζελέ αλόης ενδέχεται να αναστείλει την επούλωση σοβαρών μετεγχειρητικών ουλών, ενώ η εφαρμογή απευθείας πάνω σε ανοιχτή πληγή χυμού αλόης υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε αλλεργική αντίδραση.

Όσοι έχουν αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Liliaceae, όπως είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι και οι τουλίπες θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση της.

Και τέλος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν κάποιου είδους επιβλαβή δράση της τοπικής χρήσης τζελ αλόης βέρα στο δέρμα. Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης δεν συνιστά στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, σε όσες εγκυμονούν, αλλά και σε όσες θηλάζουν να λαμβάνουν οποιαδήποτε μορφή aloe vera από το στόμα. Ο λόγος είναι πως ενδέχεται να προκληθούν συστολές της μήτρας και να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα.

Κεραλοιφή με αλόη και συνταγές για φυσική κρέμα προσώπου με aloe vera
Επωφεληθείτε από τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού της αλόης, χρησιμοποιώντας το ζελέ από τα φύλλα της για να φτιάξετε τη δική σας κρέμα προσώπου για καθημερινή χρήση ακολουθώντας τις παρακάτω συνταγές ομορφιάς.

Πως παρασκευάζεται η κεραλοιφή με αλόη και μέλι για το πρόσωπο
Το κερί μέλισσας αποτελεί μια εξαιρετική βάση και έναν πολύ καλό σταθεροποιητή για φυσικές ενυδατικές κρέμες προσώπου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α που βοηθά στην απολέπιση του δέρματος, αλλά και στη βαθιά ενυδάτωση και αναδόμηση των επιδερμικών κυττάρων, αναζωογονώντας το πρόσωπο και κάνοντας το λαμπερό και όμορφο. Το μελισσοκέρι, όπως αλλιώς λέγεται, έχει πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες (αντιική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδης δράση). Σημαντική όμως είναι και η ενυδατική του ικανότητα που προσελκύει τα μόρια του νερού στην επιδερμίδα, διατηρώντας την απαραίτητη υγρασία.

Για την παρασκευή της σπιτικής ενυδατικής κρέμας προσώπου με κερί, αλόη και μέλι, που θρέφει σε βάθος την επιδερμίδα, απαλλάσσοντας την από την ξηροδερμία, ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή.

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
– 1/4 του φλιτζανιού απεσταγμένο νερό
– 1/3 του φλιτζανιού τζελ αλόη βέρα
– 1/3 κουταλάκι του γλυκού λανολίνη
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
– 3 κουταλάκια του γλυκού από ένα από τα εξής έλαια: αμυγδαλέλαιο, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, έλαιο τζοτζόμπα, έλαιο αβοκάντο, λάδι καρύδας ή βούτυρο καριτέ (μπορείτε αν θέλετε να κάνετε και συνδυασμό αυτών)

Τρόπος παρασκευής: Ξεκινήστε λιώνοντας σε μπεν μαρί το κερί μέλισσας. Μετά αφαιρέστε το από την φωτιά και αναμείξτε το με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ. Χτυπήστε τα για περίπου μισό λεπτό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη απαλή υφή. Έπειτα προσθέστε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο ή αρωματικό έλαιο και ανακατέψτε εκ νέου. Αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά και διατηρήστε το σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος.

Τρόπος εφαρμογής: Κάθε πρωί και κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, αφού πλύνετε καλά το πρόσωπο σας, απλώστε ένα λεπτό στρώμα κεραλοιφής με αλόη και μέλι.

Πως να φτιάξετε σπιτική ενυδατική κρέμα προσώπου με αλόη βέρα
Δημιουργήστε τη δική σας φυσική κρέμα προσώπου που ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα και βελτιώνει τη λιπαρότητα της. Τα βασικά συστατικά της και οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι:

Αλόη βέρα τζελ: αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες και φυσικό υγραντικό συστατικό
Λάδι καρύδας: αντιβακτηριακό και φυσικό μαλακτικό
Αιθέριο έλαιο λεβάντας: καταπραΰνει και θρέφει όλους τους τύπους δέρματος
Έλαιο τζοτζόμπα: αιθέριο έλαιο πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα για να διατηρείται υγιές το δέρμα

Δείτε τη συνταγή της σπιτικής αυτής κρέμας για το πρόσωπο.

Θα χρειαστείτε:
– 1 φλιτζάνι αλόη βέρα τζελ
– 1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας
– 2 κουταλιές της σούπας έλαιο jojoba
– 1,5 κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας
– 5-8 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
– 1 αποστειρωμένο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς

Τρόπος παρασκευής: Λιώστε σε μπεν μαρί το μελισσοκέρι, το λάδι καρύδας και το έλαιο τζοτζόμπα και ανακατέψτε καλά μέχρι να αναμειχθούν τα τρία υλικά. Αφήστε το μείγμα για 1 με 1,5 ώρα. Αφού περάσει αυτός ο χρόνος, προσθέστε το τζελ αλόης και χτυπήστε το μείγμα με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αποκτήσει απαλή και αφράτη υφή. Στη συνέχεια, βάλτε το αιθέριο έλαιο λεβάντας και ανακατέψτε εκ νέου. Τέλος, αποθηκεύστε την σπιτική σας ενυδατική κρέμα με αλόη και κερί σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς. Η κρέμα αυτή διατηρείται για 3-4 μήνες. Αν όμως βάλετε κάποια μικρή ποσότητα στο ψυγείο, μπορείτε να επεκτείνετε την συντήρηση της για λίγο περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το στάδιο που περιμένετε να κρυώσει το 1ο μείγμα μπορεί να παραληφθεί, βάζοντας το για λίγο στο ψυγείο. Αφήνοντας το βέβαια να κρυώσει φυσικά, η κρέμα σας θα είναι πιο απαλή σε υφή.

Εναλλακτική και πιο απλή συνταγή για κρέμα προσώπου με αλόη
Πρόκειται για μια κρέμα με μη λιπαρή υφή.

Θα χρειαστείτε:
– 4 κουταλιές της σούπας gel aloe vera
– 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε καλά τα δυο υλικά και αποθηκεύστε την κρέμα σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς.

Συνταγή για σπιτική κρέμα ματιών με αλόη
Πέρα από την κρέμα προσώπου μπορείτε να φτιάξετε και την δική σας κρέμα ματιών βασισμένη στην αλόη.

Θα χρειαστείτε:
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριανταφυλλιάς
– 28 γραμμάρια καθαρό τζελ αλόης βέρα
– 28 γραμμάρια ακατέργαστο βούτυρο καριτέ
– 28 γραμμάρια ακατέργαστο λάδι καρύδας
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε

Τρόπος παρασκευής και εφαρμογής: Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν χρειαστεί μπορείτε να ζεστάνετε ελαφρώς το βούτυρο καριτέ σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προκειμένου να αναμειχθούν καλύτερα τα υλικά. Μετά αποθηκεύστε το σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και χρησιμοποιήστε το κάθε πρωί και βράδυ στην περιοχή γύρω από τα μάτια.

Πως φτιάχνουμε μάσκα προσώπου με τζελ από αλόη βέρα – 6 εύκολες συνταγές
Πέρα από τη κεραλοιφή και την κρέμα προσώπου μπορείτε να φτιάξετε πολλές ακόμη φυσικές μάσκες με βάση την αλόη.

Τζελ από αλόη στο πρόσωπο για βαθιά ενυδάτωση και λάμψη
Εφαρμόζοντας απευθείας το ζελέ από το φύλλο του φυτού της αλόης στο πρόσωπο μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα του νερού στο δέρμα και να μειώσετε τη λιπαρότητα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεφλουδίσετε το εξωτερικό μέρος του φύλλου και να πάρετε το καθαρό τζελ. Συντηρήστε το σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το κάνοντας απαλό μασάζ στο πρόσωπο.

Συνταγή για χειροποίητη μάσκα με αλόη, μέλι και κανέλα
Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλόη στο πρόσωπο σκέτη και να επωφεληθείτε από τις αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις της, ο συνδυασμός με το μέλι και την κανέλα που έχουν επίσης τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες, αυξάνει τα οφέλη της συγκεκριμένης σπιτικής μάσκας.

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλιές της σούπας μέλι
– 1 κουταλιά της σούπας αλοή βέρα τζελ
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα με την αλόη στο πρόσωπο αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Μάσκα προσώπου με αλόη και λεμόνι για όλο το βράδυ
Αναμειγνύοντας ίσες ποσότητες χυμού λεμονιού και τζελ αλόης μπορείτε να δημιουργήσετε μια εξαιρετική σπιτική μάσκα προσώπου που θα δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, θεραπεύοντας τα σπυράκια, αλλά και προλαμβάνοντας την εμφάνιση τους.

Επίσης, λόγω της λευκαντικής ιδιότητας του λεμονιού, αλλά και των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει η αλόη στο πρόσωπο, μπορείτε με αυτή τη μάσκα να απομακρύνετε και τις πανάδες.

Μην παραλείψετε όμως να ξεπλυθείτε πολύ καλά το πρωί, διότι το λεμόνι προκαλεί φωτοευαισθησία στο δέρμα. Αυτό σημαίνει πως αν το φως του ήλιου αγγίξει την επιδερμίδα όταν έχει την μάσκα αυτή, ενδέχεται να δημιουργήσει δυσχρωμίες και κηλίδες. Μετά το πλύσιμο του προσώπου, εξίσου σημαντικό είναι να φορέσετε και το αντιηλιακό σας.

Σπιτικό ενυδατικό πήλινγκ με αλόη για λιπαρό δέρμα και ακμή
Αν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή και έχει τάση για ακμή, θα έχετε παρατηρήσει πως τα κλασσικά πίλινγκ προσώπου κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Αντίθετα όμως, ένα μείγμα καστανής ζάχαρης με αλόη στο πρόσωπο μπορεί να αφαιρέσει απαλά τα νεκρά κύτταρα που φράσσουν του πόρους του δέρματος και προκαλούν τα σπυράκια, διατηρώντας παράλληλα τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας.

Θα χρειαστείτε:
– Λίγη καστανή ζάχαρη
– Αλόη βέρα σε μορφή τζελ

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε στο χέρι σας μια μικρή ποσότητα καστανής ζάχαρης και από πάνω ρίξτε την αλόη μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα απολέπισης.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα με την αλόη στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια και κάντε απαλό μασάζ για 1-2 λεπτά. Μετά ξεπλυθείτε με κρύο νερό και σκουπίστε ταμποναριστά το πρόσωπο σας με μια καθαρή πετσέτα. Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο scrub προσώπου 2 φορές την εβδομάδα θα δείτε τη διαφορά.

Στην περίπτωση όμως που το πρόσωπο σας συνεχίσει να είναι υπερβολικά λιπαρό μετά από την εφαρμογή του συγκεκριμένου πήλινγκ, αυτό σημαίνει πως δεν είναι ιδανικό για την επιδερμίδα σας και είναι καλύτερα να μην το επαναλάβετε.

Φυσική μάσκα με αλόη για πανάδες
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, εφαρμόζοντας αλόη στο πρόσωπο μπορείτε να θεραπεύσετε πληθώρα δερματικών παθήσεων, μια εκ των οποίων είναι και οι πανάδες. Κι επειδή η αλόη δεν δρα μόνο επιφανειακά, αλλά εισχωρεί εις βάθος στην επιδερμίδα, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από την ρίζα του.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να απλώσετε με ένα βαμβάκι λίγο τζελ αλόης στις πανάδες. Προτιμήστε το ζελέ αλόης βέρα απευθείας από το φυτό ή έστω κάποιο προϊόν του εμπορίου χωρίς αρωματικές και χημικές ουσίες. Αφήστε το να δράσει για 50-60 λεπτά και ξεπλυθείτε με άφθονο ζεστό νερό.

Επαναλάβετε τη μάσκα 2 φορές την ημέρα για όσο χρειαστεί μέχρι να δείτε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Οι ημέρες που θα χρειαστούν είναι ανάλογες με το μέγεθος της δερματικής βλάβης.

Αλόη στο πρόσωπο (1)
Αλόη ενάντια στα ηλιακά εγκαύματα
Η αλόη βέρα μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές, ενυδατώνοντας σε βάθος την επιδερμίδα, κάνοντας την πιο απαλή και αυξάνοντας την ελαστικότητα της. Παράλληλα με την ενυδάτωση, η αλόη κάνει ελαφριά απολέπιση στο δέρμα απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και κάνοντας το πιο λαμπερό και υγιές.

Φτιάξτε λοιπόν το σπιτικό σας αντιγηραντικό ενυδατικό προϊόν με ελαιόλαδο, βρώμη και αλόη βέρα.

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
– 1 κουταλάκι του γλυκού τζελ αλόης
– 1 κουταλάκι του γλυκού βρώμη

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη πάστα.

Τρόπος εφαρμογής: Βάλτε το μείγμα με την αλόη στο πρόσωπο και αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά. Τέλος ξεπλυθείτε με άφθονο κρύο νερό.

Αλόη στο πρόσωπο ενάντια στα ηλιακά εγκαύματα
Η aloe vera αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά after sun φυσικά προϊόντα που μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα έγκαυμα από τον ήλιο. Η εφαρμογή της απευθείας πάνω στην πληγείσα περιοχή έχει την ικανότητα να μειώνει την φλεγμονή.

Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της, η αλόη μειώνει την κοκκινίλα που προκύπτει από την έκθεση της επιδερμίδας στις UV ηλιακές ακτίνες και καταπραΰνει το δέρμα. Δρα ως ένα επιθηλιακό στρώμα του δέρματος και δημιουργεί μια ασπίδα που συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό του, θεραπεύοντας γρηγορότερα το ηλιακό έγκαυμα.

mystikaomorfias.gr

About Μαρία Νικολοπούλου