Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αναμένεται νέο κύμα με ινδικό στέλεχος λόγω του ανοίγματος του Tουρισμού

Αναμένεται νέο κύμα με ινδικό στέλεχος λόγω του ανοίγματος του Tουρισμού

Η μετάλλαξη «Δ», με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί μία ανησυχία για τη μετάδοσή της στις γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός 4ου κύματος επιδημίας είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέροντας πως υπάρχει μία επαγρύπνηση για το συγκεκριμένο ινδικό στέλεχος που με το άνοιγμα του Tουρισμού στη χώρα μας, είναι αναμενόμενο να έρθει και στην Ελλάδα. Ωστόσο, είπε, ότι το 4ο κύμα θα επηρεάσει τους ανεμβολίαστους, ενώ θα είναι ηπιότερο στις νοσηλείες και τους θανάτους.

Επανέλαβε πως σε 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ, γίνεται σύσταση χορήγησης δύο δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca», ενώ μίλησε και για «αναμνηστική» τρίτη δόση, που συζητείται και μελετάται. Αυτό ωστόσο θα φανεί από τις μελέτες που γίνονται καθώς τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως η προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις ίσως να διαρκεί παραπάνω από όσο υπολογιζόταν αρχικά.

Επιπλέον ανέφερε πως προβλέπεται αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στους υγειονομικούς και εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μέσω της «υποχρεωτικότητας», αφού η πρωτοβουλία από την Πολιτεία «περιλαμβάνει τρία στάδια. Τη στοχευμένη ενημέρωση, τα μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης και η πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση. Ελπίζουμε ότι τα πρώτα δύο μέτρα θα βοηθήσουν στο να μη χρειαστεί η εφαρμογή υποχρεωτικότητας». Και κατέληξε πως η δυναμικότητα της πανδημίας που υπαγορεύει πολλές φορές μεταβολές μέτρων που λαμβάνονται αλλά «γίνονται πάντα με γνώμονα το όφελος και του ατόμου και της κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία θεωρείται εφικτός ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού στα μέσα του καλοκαιριού, αν και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μόλις το 31% έχει κάνει, μετά από 6 μήνες εμβολιασμών, και τις δύο δόσεις.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το 86% των ιατρών του ΕΣΥ και το 91% του ιδιωτικού τομέα έχει εμβολιαστεί, όπως το 69% των νοσηλευτών του δημοσίου και το 73% στους ιδιώτες, αλλά και το 66% του λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ και το 70% στον ιδιωτικό τομέα.

About Μαρία Νικολοπούλου