Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Απόστολος Παύλος :Απόστολος των εθνών και της Κορίνθου

webkorinthos

Τα    «ΙΒ ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2018»  ξεκίνησαν .

Σε λίγες ημέρες κοριφώνονται οι εκδηλώσεις  που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη  Κορίνθου ,με την καθοδήγηση  του Μητροπολίτη κκ. Διονύσιου, από την Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018, προς τιμήν του Προστάτου και εφόρου αυτής Αποστόλου των Εθνών Παύλου, του και Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κορίνθου

Ποιος  ήταν  ο Απόστολος των εθνών και της Κορίνθου; Ποια η ιστορία του μητροπολιτικού ναού;

Δείτε ένα μικρό αφιερωμα

Η Εκκλησία της Κορίνθου ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο γύρω στο 51-52 μ.Χ.

Την επισκέφθηκαν κι άλλοι Απόστολοι ο Πέτρος, ο Ανδρέας και συναπάστολοι και συνεργάτες του Απ. Παύλου. Ο Απ. Παύλος έγραψε την Πρώτη και Δεύτερη Επιστολή  του προς Κορινθίους.

Στην Α’ Επιστολή (Κεφ. 13) υπάρχει ο περίφημος Ύμνος τής Αγάπης. Από την Κόρινθο ο Απόστολος, έστειλε Ελληνικά Γραμμένη, την Προς Ρωμαίους Επιστολή.

Η Ενορία Κεγχρεών της Κορίνθου αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων. Είναι από τις ολίγιστες μικρές Ενορίες πού υφίστανται από τότε μέχρι σήμερα. O Απ. Παύλος παρέμεινε διδάσκοντας στην Κόρινθο ένα χρόνο και έξη μήνες χρονικό διάστημα πού πουθενά αλλού δεν υπήρξε για τον Παύλο τόσο μακρύ, εκτός από τα χρονικά διάστημα φυλακίσεώς του στη Ρώμη.

06904f3fa460edede9dc58b18420e2b4

Από το συγκεκριμένο λιμάνι ξεκίνησε ο Απόστολος Παύλος τις περιοδείες του για τη διάδοση του Χριστιανισμού.

arthra_ap_paulos_2

Η Μητρόπολη και Εκκλησία τής Κορίνθου, είναι γνωστή σ όλον τον Κόσμο λόγω των δύο Επιστολών του Αποστόλου προς Κορινθίους.

Μεγάλη Αναφορά τής Εκκλησίας Κορίνθου υπάρχει και στο Βιβλίο των Πράξεων των Απόστολων.

Στην Κόρινθο μετά τον Απ. Παύλο επισκόπισαν μέχρι σήμερα, 89 Επίσκοποι (ο σημερινός Διονύσιος Α’ είναι από το 2006 0 Ογδοηκοστός Ένατος τον αριθμό).

Είναι ένα πρόσωπο που επιτελεί σημαντικό έργο τόσο στον πνευματικό τομέα, όσο και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι εξαιρετικά δραστήριος, πολυγραφότατος και  προσφέρει καθημερινά μέσω της Μητροπόλεως4.000  γεύματα αγάπης σε ευπαθείς δημότες .

dionysios_mantalos

Σπουδαίοι Επίσκοποι Κορίνθου υπήρξαν πολλοί.

Εις το Αγιολογικό Κατάλογο των Αγίων Επισκοπευσάντων στην Κόρινθο μετά τον Απ. Παύλο είναι ο Απόστολος Σίλας, ο Απόστολος Σωσθένης, ο Πρίμος (μάρτυρα 170 μ.Χ.), ο Διονύσιος 161-180 μ.Χ., ο Αθανάσιος (l0ος αιών), ο Παύλος (l0ος αιών), ο Ζαχαρίας (Νεομάρτυς 1684), και ο Μακάριος Νοταράς (απέθανε το 1805). Τον 7ον Αιώνα υπό τον Μητροπολίτη Κορίνθου υπήγοντο όλες oi Επισκοπές της Πελοποννήσου (υπέρ τάς 35) και αι Επισκοπαί των Ιονίων Νήσων.

Ο Κορίνθου είχε απ’ αρχής το διοικητικό αξίωμα του Εξάρχου Διοικήσεως (Δικαστικό Εκκλησ. αξίωμα) το οποίο είχαν και ο Ρώμης, ο Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντινουπόλεως (αργότερα), ο Εφέσου και ο Καισαρείας. Υπάρχουν Κατακόμβες στην περιοχή της Αρχ. Κορίνθου, Κεγχρεών και κοντά στο Εξαμίλιον Τείχος.

Στην Κορινθία υπάρχουν παρά πολλοί πρωτοχριστιανικοί Ναοί (Βασιλικές), σε κατάσταση ερείπωσης. Η μεγαλύτερη, που είναι και η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, είναι αυτή του Αγ. Λεωνίδη (Επισκόπου Κορίνθου) στο Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου.

apo aeros

Στην Αρχαία Κόρινθο έχει έρθει στο φως το Βήμα όπου εσύρθη ο Απ. Παύλος από τούς Εβραίους, ενώπιον του Ανθύπατου Γαλλίωνος.

Αναπαράσταση τής Αρχαίας Κορίνθου θα τοποθετηθεί πολύ σύντομα σε σύγχρονη κατασκευή στο Μουσείο τής Εκκλησίας, παραπλεύρως στο Προσκύνημα των Αγ. Αναργύρων Αρχ. Κορίνθου. Προσεχώς το εν λόγω Μοναδικό Μουσείο, θα συμπληρωθεί με Αναπαραστάσεις τής Βασιλικής Αγ. Λεωνίδου Λεχαίου, και των Κατακομβών Κορίνθου, και Κεγχρεών.

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου είχε μέχρι ελεύσεως του βασιλέως Όθωνος και των Βαυαρών τον τίτλο “Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Πελοποννήσου, και Πρόεδρος των Μητροπολιτών Πελοποννήσου“.

Το 1928 εξαιτίας ενός καταστροφικού σεισμού, ο παλιός ναός κατεδαφίσθηκε και οικοδομήθηκε εκ νέου, βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδίου του Νίκου Κοτσερώνη

ναός Αποστόλου Παύλου

Ο πρώτος τέτοιος ναός Αποστόλου Παύλου είναι συνδεδεμένος με τη νέα πόλη της Κορίνθου, η οποία δημιουργήθηκε όταν τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης – ένα μικρό χωριό εκείνη την εποχή – καταστράφηκαν, από τον σεισμό το 1858.

Η πόλη μεταφέρθηκε στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται σήμερα η σύγχρονη πόλη της Κορίνθου, με βασιλικό διάταγμα του βασιλιά Όθωνα. Ο τότε Μητροπολίτης Κορίνθου Αμφιλόχιος Γαρδέλλης (1854 – 1875) έκτισε Καθεδρικό ναό στη νέα πόλη και τον αφιέρωσε στον απόστολο Παύλο.

DSCN2539

Με τον τρόπο αυτό ξεκινά η ιστορία του Καθεδρικού ναού του αποστόλου Παύλου. Ο ναός εκείνος, βασιλική με τρούλο και δύο πύργους για τις καμπάνες στη δυτική πρόσοψή του, υπέστη σοβαρές ζημιές, από τον σεισμό του 1928.

1946900

Με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτου Κορίνθου Δαμασκηνού (1922 – 1938) – μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και αντιβασιλέα – κτίστηκε σημερινός Καθεδρικός ναός Αποστόλου Παύλου, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1936 από τον Κορίνθου Δαμασκηνό, ενώ το δεξιό κλίτος – του Αγίου Τιμοθέου – καθιέρωσε ο τότε Μητροπολίτης Καρυστίας Παντελεήμων και το αριστερό κλίτος – του Αγίου Τίτου – καθιέρωσε ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Ιάκωβος, μετέπειτα Αρχιεπισκόπος Αθηνών, συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Φλωρίνης Βασιλείου και Ναυπακτίας Γερμανού. Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός θέλησε τη δημιουργία ενός μνημειώδους και εντυπωσιακού Καθεδρικού ναού, ισχυρού και αντισεισμικού και ανέθεσε το έργο στον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο. Ο Ζάχος προσπάθησε να συζεύξει την Ελληνορθόδοξη παράδοση με το μοντερνισμό του Μεσοπολέμου, και το έκανε το 1930 αφού βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τον Κορίνθιο αρχιτέκτονα Νίκο Κοτσερώνη, ο οποίος συνέβαλλε στη διαμόρφωση των σχεδίων και στην προώθηση των εργασιών ιδιαίτερα από το 1935 και έπειτα.

ÊÏÑÉÍÈÏÓ(28/6/2013)---ÐÏÕËÕÁÑ×ÉÅÑÁÔÉÊÏÓ ÅÓÐÅÑÉÍÏÓ ÐÁÑÏÕÓÉÁ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÏÑÔÇ ÔÏÕ ÁÐÏÓÔÏËÏÕ ÐÁÕËÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Ο ναός Αποστόλου Παύλου είναι βασισμένος στον παραδοσιακό βυζαντινό ρυθμό με σύγχρονα στοιχεία, και παχείς τοίχους, ικανούς να αντισταθούν στους σεισμούς που είχαν καταστρέψει τους προ αυτού ναούς. Οι εσωτερικές επιφάνειες του Μητροπολιτικού ναού καλύφθηκαν από βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες από τον αγιογράφο Δημήτριο Σουκαρά, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Παντελεήμονος και ολοκληρώνονται από τον γιο του Παναγιώτη, με πρωτοβουλία του νυν Μητροπολίτου Διονυσίου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού. Το τέμπλο του Ναού είναι μαρμάρινο και η Ωραία Πύλη με τον αρχιερατικό Θρόνο είναι ξυλόγλυπτα έργα Τέχνης.

KODAK Digital Still Camera

Στο σύμπλεγμα του Ναού εντάχθηκαν Βαπτιστήριο, Εξομολογητήριο, Διακονικό, γραφεία για τους ιερείς και την επιτροπή του Ναού, όπως και ένα ψηλό καμπαναριό, το ψηλότερο κτήριο της πόλης ακόμη και σήμερα.

IMG_2603

Αργότερα προστέθηκαν δύο εξωτερικά παρεκκλήσια που συγκροτούν μαζί με τους υπόγειους χώρους ένα τόπο λατρείας ποιμαντικής και φιλανθρωπικής διακονίας για τους απογόνους εκείνων που άκουσαν το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στην Αρχαία Κόρινθο.

Ο Ιερός ναός εγκαινιάστηκε το 1936, ανήμερα της εορτής των αποστόλων Πέτρου και Παύλου, από τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό και τον τότε πρωθυπουργό Π. Τσαλδάρη.

Ακόμη, στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας, υφίσταται προτομή του Μητροπολίτη Μιχαήλ καθώς επίσης και ένα μαυσωλείο, προς τιμήν των πεσόντων του πολέμου.

Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου και αποτελεί πόλο έλξης πολλών πιστών που επιθυμούν να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.

Γνωρίζατε ότι:

  • Ο ναός της αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, θεωρείται ότι αποτέλεσε την έμπνευση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής σχεδίασης του ιερού ναού του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.
  • Στον προαύλιο χώρο του ναού, υπάρχει ένα καμπαναριό, απομεινάρι του παλαιότερου ναού, ύψους 33μ., όσων και των χρόνων του επίγειου βίου του Ιησού Χριστού;

About Μαρία Νικολοπούλου