Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Από το σεντούκι της γιαγιάς :Συκώτι μοσχαρίσιο στιφάδο

Από το σεντούκι της γιαγιάς :Συκώτι μοσχαρίσιο στιφάδο

Σήμερα θυμήθηκα μια παραδοσιακή κρητική συνταγή που είχα καιρό να φτιάξω. Το στιφάδο με συκώτι. Τα εντόσθια είναι αγαπημένος μεζές  όλων των κρητικών και τα μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια της αξιοποίησης και του τελευταίου κομματιού κρέατος από τα σφάγια , συνήθως βέβαια δικής τους ιδιοκτησίας στο παρελθόν, οι  συνταγές  για μεζεδάκια με εντόσθια είναι πολλές.

Και για τη σημερινή συνταγή, κατσικίσιο ή αρνίσιο συκώτι συνηθιζόταν. Εγώ το έφτιαξα με μοσχαρίσιο συκώτι γιατί κι εγώ δεν παίρνω συκώτι από μεγάλα σε ηλικία ζώα.Δεν ξέρω και αν πωλούνται πλέον. Αν εμπιστεύεστε τον χασάπη σας, μη φοβάστε το συκώτι. Έχει τόσα θρεπτικά συστατικά που σε πολλές περιπτώσεις (κυρίως αναιμίες), συστήνεται και από γιατρούς. Αρκεί το ζώο από το οποίο προέρχεται να είναι υγιές και να μην έχει «ποτιστεί» με αντιβιοτικά και ορμόνες…

Υλικά

  • ½ κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
  • 1 κιλό ξερά κρεμμυδάκια
  • 2 – 3 φύλλα δάφνη
  • 4 – 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά κοφτό
  • 2 – 3 ντομάτες ή σάλτσα ώριμες
  • 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το συκώτι σε κομμάτια (όσο το σπιρτίκουτο) και το τσιγαρίζουμε στο μισό λάδι. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα σ’ ένα πιάτο.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κρεμμυδάκια μας. Εάν είναι τα μικρά (ειδικά για στιφάδο), μπορούμε να τα βάλουμε ολόκληρα.
  • Προσθέτουμε το επιπλέον λάδι σ’ αυτό της κατσαρόλας μας και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, την πάπρικα, τη σάλτσα, πιπέρι, το συκώτι που τσιγαρίσαμε κι 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 25 – 30 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσει το κρεμμύδι. Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι.

Μικρά Μυστικά

  • Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικά κρεμμύδια, αρκεί να τα κόψουμε σε λεπτές φέτες
  • Κλαίμε λιγότερο όταν καθαρίζουμε τα κρεμμύδια μέσα σε νερό

 

About Μαρία Νικολοπούλου