Με τόσους συμβιβασμένους και υποταγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κυρίαρχη πολιτική, δυσοίωνο το μέλλον για την προκοπή του τόπου
Τι σόι Αυτοδιοίκηση είναι τούτη που κάθε φορά βγαίνει μπροστά, σε ρόλο λαγού, για να περνούν – ανώδυνα – κυβερνητικά σχέδια και να εξυπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα;
Είναι δυνατόν, η Ένωση Δήμων και η Ένωση Περιφερειών να λειτουργούν ως παραμάγαζα της κεντρικής εξουσίας κι απ΄την άλλη να εμφανίζονται ως κοινωνικοί φορείς ;
Μπορεί αυτή η ΚΕΔΕ να εκφράσει τα συμφέροντα των δήμων και κατ΄επέκταση των τοπικών κοινωνιών όταν έχει καταντήσει ΄΄το μακρύ χέρι΄΄ της εξουσίας;
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει τις προσλήψεις στους δήμους εδώ και 11 χρόνια, οι ΟΤΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου, αλλά γι αυτό δεν ακούγεται – πλην ελαχίστων περιπτώσεων – ούτε μια διαμαρτυρία !
Η απαξίωση των δήμων δεν επιτυγχάνεται μόνο με την έλλειψη προσωπικού. Από το 2010 έχουν μειώσει την κρατική χρηματοδότηση κατά 62% γι αυτό και οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές λειτουργίες.
Ούτε για την πετσοκομμένη χρηματοδότηση παρεμβαίνει η ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση για μια – έστω – τυπική διαμαρτυρία.
Και τι δεν έχουν κάνει οι κυβερνήσεις, ειδικά στα χρόνια των μνημονίων, για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα . Τα πέρασαν όλα χωρίς ν΄ανοίξει μύτη !
Ξεπούλησαν λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα, εθνικούς δρόμους, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ενώ υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια σε ξένους, δήθεν, δανειστές.
Ολα αυτά πέρασαν με τη συναίνεση της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών.
Φαίνεται, όμως, πως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν έχει τελειωμό. Τώρα, ήρθε η σειρά των δασών !
Μετά τη φοβερή καταστροφή από τις τελευταίες πυρκαγιές, όπου ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ανίκανος στην κατάσβεση, η ίδια η κυβέρνηση άνοιξε παράθυρο σε επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να αναλάβουν την αναδάσωση, την προστασία και διαχείριση των δασών (υποτίθεται σε συνεργασία με το κράτος).
Προς τούτο η ΚΕΔΕ βγήκε μπροστά και ανακοίνωσε την εφαρμογή δράσης, την οποία βάφτισε ΄΄Δες το Δάσος΄΄(σ.σ. ΄΄που χάνεις΄΄, θα προσθέταμε εμείς). Σκοπός αυτής της δράσης είναι να συγκεντρωθούν πόροι από τους δήμους και τους ιδιώτες – χορηγούς για την αναδάσωση. Αυτό είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδίου που προβλέπει την παραχώρηση των δασών σε ομίλους , οι οποίοι θα τα εκμεταλλεύονται επιχειρηματικά, αλλά θα μας τους παρουσιάσουν ως ευεργέτες!
Γι αυτή τη νέα προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που έχει συνοδοιπόρο την ΚΕΔΕ δεν ακούστηκε το παραμικρό !
Από τους 332 δημάρχους της χώρας, μόνο ένας είχε το σθένος να καταγγείλει το ξεπουλημένο ΔΣ της ΚΕΔΕ γι αυτή τη μεθόδευση, να δοθούν δηλαδή τα δάση μας σε ομίλους .
Κι αυτός ήταν ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης .
Όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι είτε αποδέχτηκαν με τα χαράς αυτή την εξέλιξη, είτε σιώπησαν κι έμειναν αδιάφοροι.
Δυστυχώς, με τέτοιους δημάρχους, σιωπηλούς, σκυφτούληδες, προσκυνημένους και υποταγμένους στο σύστημα, το μέλλον του τόπου θα είναι μαύρο κι άραχνο!
Επίθεση Πελετίδη στο Δ.Σ. της Ένωσης των Δήμων για επικίνδυνες θέσεις που υιοθετεί για τις καμμένες περιοχές
Ο Ελληνικός λαός που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές αλλά και αυτός που απειλείται να βρεθεί αύριο στην ίδια θέση, εκείνο που θα περίμενε από το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, που όπως λέει είναι κοντά στο δημότη και τον αφουγκράζεται άμεσα, είναι:
1) Να στηρίξει τη διεκδίκηση γενναίων χρηματοδοτήσεων για την ενίσχυση των πληττόμενων.
2) Να απαιτήσει την πλήρη αποζημίωση, σε ποσοστό 100%, των περιουσιών που κάηκαν, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου τους.
3) Να απαιτήσει την ενίσχυση των πληγέντων για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία.
4) Να απαιτήσει την απαγόρευση κατασκευών και την αλλαγή χρήσης στα καμένα δάση. Να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
5) Να διεκδικήσει ουσιαστική χρηματοδότηση των Δήμων, για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο βοηθητικό έργο τους προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στην πρόληψη και τη διάσωση. Να τελειώσει η πολιτική απαγόρευσης προσλήψεων, για να στελεχωθούν επαρκώς οι Δήμοι, η Δασική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική, τα Νοσοκομεία κλπ.
Η κλιματική αλλαγή, ως δημιούργημα της άκρατης επέμβασης των πολυεθνικών στο φυσικό περιβάλλον, θα συνεχίζει με εντονότερο τρόπο, να κτυπά καμπανάκι στους λαούς όλου του πλανήτη. Τα δάση καίγονται διότι είναι χωρίς φροντίδα, καθόσον ο «νοικοκύρης» του τόπου και οι κάτοχοι του πλούτου τα άφησαν στην τύχη τους.
Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ ανακοινώνει μία νέα της δράση με το τίτλο «Δες το Δάσος», που όπως αναφέρεται, στόχο έχει «να συγκεντρώσει πόρους από τους δήμους και τους ιδιώτες-χορηγούς, ώστε να χρηματοδοτηθούν αναδασώσεις πληγέντων περιοχών».
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ταυτίζεται με τις επικίνδυνες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για ανάδοχους ιδιώτες, για την αναδάσωση των καμένων περιοχών.
Το σύνολο του Ελληνικού λαού πρωταγωνιστεί με πρωτοβουλίες του στη συμπαράσταση και αλληλεγγύη, όπως και πολλοί Δήμοι, για τη στήριξη των πληγέντων.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τις πρωτοβουλίες που παίρνει, έρχεται να καλύψει τη γύμνια της εφαρμοζόμενης πολιτικής, σημερινής και χθεσινής. Ενώ είναι σε γνώση της, η σπουδαιότητα των δασών, του περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας του, επειδή τα θεωρούν κόστος δεν τα έχουν στην προτεραιότητα των σχεδιασμών τους. Υλοποιούν και ικανοποιούν τις επιλογές των κατόχων του πλούτου και σε αυτόν τον τομέα. Δεν δέχονται προσλήψεις, ουσιαστικές δαπάνες για την πρόληψη του περιβάλλοντος γιατί οι συγκεκριμένες δεν είναι κερδοφόρες για τους λίγους. Οδηγούνται στα εναέρια μέσα που, χωρίς να υποτιμούμε την αξία τους, είναι μια επιλογή που έχει για ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες ενδιαφέρον και όσο θα υλοποιείται «μονόπλευρα» σε βάρος αυτών που θα ισχυροποιήσουν την πρόληψη, δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τις πρωτοβουλίες που παίρνει, φαινομενικά εμφανίζεται ως παράγοντας επίλυσης προβλημάτων, στην πραγματικότητα όμως συσκοτίζει τις αιτίες, απορροφά σαν «αμορτισέρ» τους κραδασμούς που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στο λαό.
Ακόμα και η θέση που πάρθηκε πρόσφατα για ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, που βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, η μαζική πρόσληψη δασοφυλάκων, η σοβαρή χρηματοδότηση και λειτουργία της που κινείται σε θετική κατεύθυνση, έμεινε στα χαρτιά όπως και το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων που ταυτίζονται με τον κοινό νου, αλλά είναι αντίθετες με τις κυβερνητικές επιλογές.
Δεν είναι τυχαίο που αποτιμούσαν πρόσφατα θετικά το νέο Νόμο για την Πολιτική Προστασία ενώ η χρηματοδότηση που αφορά την αντιπυρική προστασία για το 2021 είναι κάτω από αυτήν του 2016 (2021: 16,9 εκατομμύρια, 2016: 18,4 εκατομμύρια). Αρνούνται να πάρουν θέση για το αυτονόητο, ότι δηλαδή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την αναδάσωση, απαιτείται ολοκληρωμένη ενιαία διαχείριση και προστασία. Μία σύγχρονη αντιπυρική προστασία – πρόληψη και ότι ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
Λύση επ’ ωφελεία του λαού υπάρχει, ο λαός πρέπει να ξεχωρίσει το σωστό, τους φίλους του, την εφαρμογή των κατακτήσεων της επιστήμης, να μπει στο κέντρο της προσοχής του η ζωή και η περιουσία του.
Ναι, ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Πηγή: Ρεπόρτερ Ιμερόδρομος